ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: «Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα και δεν ασφάλισαν τον καυστήρα» - Το χρονικό της τραγωδίας

Σέρρες: «Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα και δεν ασφάλισαν τον καυστήρα» - Το χρονικό της τραγωδίας
Εισαγγελική παρέμβαση για τη φονική έκρηξη σε σχολείο. ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εισαγγελική παρέμβαση για τη φονική έκρηξη στο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, όπου ένας μικρός μαθητής έχασε τη ζωή του. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Σερρών ζητά άμεση διερεύνηση ευθυνών για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών στο λεβητοστάσιο.

Ειδικότερα, άλλα δύο παιδιά, ηλικίας 11 και έξι ετών, τραυματίστηκαν από την έκρηξη και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο ισόγειο του ολοήμερου 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, όπου βρίσκεται το λεβητοστάσιο. Εκσφενδονίστηκε πόρτα, περίπου 30 μέτρα μακριά και χτύπησε το παιδί που έχασε τη ζωή του.

Την ίδια ώρα, πραγματογνώμονες διενεργούν έρευνες στον χώρο της έκρηξης, που φαίνεται να σημειώθηκε ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν εργασίες στο λεβητοστάσιο.

«Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα και δεν ασφάλισαν τον καυστήρα»

«Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα και δεν ασφάλισαν τον καυστήρα» εκτιμά ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς, σχετικά με την έκρηξη στο λεβητοστάστιο στο 9ο Δημοτικό Σχολείο που οδηγήσε στον θανάσιμο τραυματισμό ενός 11χρονου και στον τραυματισμό δύο άλλων μαθητών.

Σχετικά με το πώς έγινε η φονική έκρηξη στις Σέρρες, ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς, μιλώντας στο Star, δήλωσε: «Κλείσανε τις βάνες του λέβητα και δεν ασφαλίσανε τον καυστήρα να μην μπορεί να ανάψει ο καυστήρας του πετρελαίου. Άναψε για κάποιο λόγο, είτε από τον θερμοστάτη είτε από διακόπτη είτε κάποιος έβαλε χέρι και τον άναψε. Αυτό θα το δει ο εμπειρογνώμονας. Έτσι, ο καυστήρας όταν άναψε, ''έσκασε'' ο λέβητας, γιατί ήταν κλειστές οι βάνες πάνω από το λέβητα».

Κλειστό μέχρι νεωτέρας το 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών

Κλειστό μέχρι νεωτέρας θα παραμείνει το 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών, όπου βρήκε τραγικό θάνατο 11χρονος μαθητής, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Σερρών.

Παράλληλα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας.

Εξαιτίας της ανείπωτης αυτής τραγωδίας, σε ένδειξη πένθους, ο Δήμος Σερρών αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Νεκρό το παιδί στο νοσοκομείο»

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Σερρών περιγράφεται ότι ο τραυματισμός των δύο μαθητών δεν είναι σοβαρός, ενώ εκφράζονται τα συλλυπητήρια για τον θάνατο του 11χρονου μαθητή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο. Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού».

Διαφώνησα με τις εργασίες, δεν με άκουσαν, λέει ο διευθυντής του σχολείου

Την διαφωνία του με την εγκατάσταση του νέου συστήματος θέρμανσης στο σχολείο Σερρών, όπου σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας μαθητής, υπογραμμίζει ο διευθυντής του σχολείου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ του διευθυντή του σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτηρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ' ότι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Ανακοίνωση από τα υπουργεία Παιδείας-Εσωτερικών

Από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με το τραγικό συμβάν και τον θάνατο ενός παιδιού σε σχολείο στις Σέρρες.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα γίνουν τα πάντα για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες.

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ