ΕΛΛΑΔΑ

Πρωταθλητές του υγρού στίβου έχασαν τη δικαστική μάχη για οικονομική επιβράβευση

Πρωταθλητές του υγρού στίβου έχασαν τη δικαστική μάχη για οικονομική επιβράβευση
Πρόκειται για τους αθλητές Ευρυσθένη Νικολαΐδη, Σπύρο Γιαννιώτη, Γιάννη Καλαιτζογλίδη και Αντώνη Τσουρουνάκη ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Έχασαν οριστικα και αμετάκλητα τη δικαστική μάχη για τη χορήγηση οικονομικής επιβράβευσης λόγω των διακρίσεων τους σε παγκόσμια πρωταθλήματα τέσσερις αθλητές του υγρού στίβου.

Πρόκειται για τους αθλητές Ευρυσθένη Νικολαΐδη, Σπύρο Γιαννιώτη, Γιάννη Καλαιτζογλίδη και Αντώνη Τσουρουνάκη, οι οποίοι διεκδικούσαν να λάβουν οικονομική επιβράβευση για τα μετάλλια τους αλλά σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, καθώς δεν περιλαμβάνονται τα αθλήματά τους στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν διεξάγονται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ολυμπιακών Αγώνων.

Ειδικότερα:

Ο Ευρυσθένης Νικολαΐδης, ο οποίος κατέλαβε την 3η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης ανδρών-γυναικών που διεξήχθη το 2009 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο συμμετείχε ως μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας διεκδικούσε 44.000 ευρώ.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος κατέλαβε τη 2η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων (open water) ανδρών-γυναικών που διεξήχθη το 2009 στην Ιταλία διεκδικούσε 58.600 ευρώ.

Ο Γιάννης Καλαιτζογλίδης, ο οποίος διακρίθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης Ανδρών-γυναικών που διοργανώθηκε στην Ρωσία το 2009, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης ανδρών-γυναικών που διεξήχθη το 2010 στην Ρωσία και το 2011 στην Ουγγαρία διεκδικούσε 58.500 ευρώ.

Ο Αντώνης Τσουρουνάκης, ο οποίος διακρίθηκε ως μέλος της εθνικής ομάδας στα παγκόσμια πρωταθλήματα τεχνικής κολύμβησης ανδρών-γυναικών των ετών 2009 και 2011 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο αγώνισμα 400 μέτρων επιφάνειας και στο 16ο παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης στο Χοντμεζοβάσαρχει της Ουγγαρίας στην σκυταλοδρομία των 4Χ100 και 4Χ200 επιφάνειας διεκδικούσε 90.350 ευρώ. Μάλιστα όλοι ζήτουσαν τα ποσά που διεκδικούσαν να τους καταβληθούν μαζί με τους νόμιμους τόκους.

Οι αθλητές με προσφυγή τους στα Διοικητικά Δικαστήρια ζητούσαν να ακυρωθεί ως παράνομη η παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου να τους καταβάλουν την προβλεπόμενη από το νόμο 2725/1999 οικονομική βοήθεια για τις εξαιρετικές αγωνιστικές τους διακρίσεις ως μέλη της εθνικής ομάδας μας σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Για το λόγο αυτό ζήτησαν να τους καταβληθεί αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα που αφορά τις παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας τους.

Ωστόσο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο απέρριψαν τις αιτήσεις όλων των αθλητών, οι οποίοι στη συνέχεια άσκησαν αναιρέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με τη σειρά τους οι σύμβουλοι Επικρατείας του Α΄ Τμήματος, με τις υπ΄ αριθμ. 2389-2392/2022 αποφάσεις τους, απέρριψαν τις αναιρέσεις, των αθλητών, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής επιβράβευσης λόγω των διακρίσεων τους σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ