ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση για την Κλιματική Αλλαγή με κύριο ομιλητή τον Ευθύμη Λέκκα

Διαδικτυακή εκδήλωση για την Κλιματική Αλλαγή με κύριο ομιλητή τον Ευθύμη Λέκκα
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την καταστροφική πλημμύρα της Σητείας στις 15 Οκτωβρίου INTIME / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία Αρχείου)

«Δεν πρόκειται για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση» υποστήριξε ο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α Ευθύμης Λέκκας, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Τι να περιμένουμε και στην Ελλάδα; Μπορούμε και πώς να προστατευτούμε».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την καταστροφική πλημμύρα της Σητείας στις 15 Οκτωβρίου, που πραγματοποιήθηκε από τη Στεγη Βιτσέντζος Κορνάρος. Ανάμεσα στα όσα ανέφερε ο κ. Λέκκας που ήταν ομιλητής, ήταν ο συσχετισμός, όπως είπε, των γεωδυναμικών και των υδρομετεωρολγικών φαινομένων.

«Το πιο κρίσιμο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα έντονα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα συνταντώνται στις ίδιες περιοχές που εκδηλώνονται και τα γεωδυναμικά φαινόμενα» είπε ο κ. Λέκκας, που πρόσθεσε ότι «βλέπουμε την εκδήλωση της καταστροφικότητας σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές, που καταγράφονται έντονα φαινόμενα» συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για κλιματική κρίση και όχι κλιματική αλλαγή».

«Πριν από 15 χρόνια υπολογίζαμε ότι αυτά τα φαινόμενα θα τα συναντούσαμε το 2050. Δυστυχώς όμως, το 2010 και το 2015 τα είδαμε να έρχονται και ακόμη πιο έντονα τα βλέπουμε να εξελίσσονται τα τελευταία 2-3 χρόνια, με την ένταση και την πολυπλοκότητα που τα περιμέναμε το 2050» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Ο ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου του ΕΜΠ, Γιάννης Πολύζος, σχολιάζοντας τις πολεοδομικές επιλογές και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς, αναφέρθηκε στα ρέματα, λέγοντας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ως δρόμοι μέσα στις αστικές περιοχές, συμπληρώνοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.

«Η πολιτεία κάνει λάθη. Ακόμη και σήμερα κατατίθενται μελέτες, που άλλες περνάνε από τα Περιφεριακά Συμβούλια, άλλες ευτυχώς σταματάνε, αλλά μετά από πολλές μάχες» ανέφερε, σχολιάζοντας το φαινόμενο του εγκιβωτισμού ρεμάτων.

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της GREENPACE, Νίκος Χαραλαμπίδης συνέδεσε τις τοπικές καταστροφές με την αλλαγή του κλίματος, λέγοντας ότι «από θεατές μέχρι και πριν από λίγα χρόνια" πλέον "ζούμε αυτές τις αλλαγές», εξηγώντας ότι τα «δεδομένα είναι λίγο χειρότερα από αυτά που θα θέλαμε» χαρακτηρίζοντας ότι η «περιοχή μας και η Ανατολική Μεσόγειος είναι το παγκόσμιο χοτ σποτ» καθώς καταγράφονται πιο έντονα οι επίπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Χραλαμπίδης ανέφερε ότι ήδη καταγράφεται άνοδος της θερμοκρασίας που έχει ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως αντίστοιχα έχει αυξηθεί και η μέση θερμοκρασία της θάλασσας, καταλήγοντας ότι ο νέος σχεδιασμός για να προστατευτούν οι πόλεις δεν μπορεί να αφορά πόλεις «που έχουν εγκυβοτίσει ποτάμια και έχουν μπαζώσει ρέματα» προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει σημαντικό ρόλο, συμβάλοντας, να παίξει και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Τη διαδικτυακή συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος - κοινωνιολόγος, Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ