ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμός 16χρονου: Οι διάλογοι των αστυνομικών με το κέντρο επιχειρήσεων

Πυροβολισμός 16χρονου: Οι διάλογοι των αστυνομικών με το κέντρο επιχειρήσεων
Στο φως της δημοσιότητας ήρθε η επικοινωνία της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων μετά τους πυροβολισμούς και την καταδίωξη του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη INTIME NEWS

Από τις συνομιλίες που ήρθαν στη δημοσιότητα φαίνεται πως δεν γίνεται πουθενά λόγος από την ομάδα ΔΙΑΣ για τους πυροβολισμούς προς το όχημα. Τι ποινές αντιμετωπίζει ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο στο κεφάλι.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε η επικοινωνία της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων μετά τους πυροβολισμούς και την καταδίωξη του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του στο κεφάλι από πυροβολισμό αστυνομικού.

Στις συνομιλίες που δημοσίευσε το MEGA, δεν γίνεται πουθενά λόγος από την ομάδα ΔΙΑΣ για τους πυροβολισμούς προς το όχημα. Από τους αστυνομικούς αναφέρεται ότι, μετά τα 2,5 λεπτά που διήρκεσε η καταδίωξη, ο οδηγός του οχήματος δε συνεργάζεται και δεν υπακούει στις εντολές τους, χωρίς ωστόσο να έχουν πει ότι έχουν πυροβολήσει εναντίον του.

Μάλιστα, στο τέλος της συνομιλίας, ένας αστυνομικός αναφέρει ότι ο οδηγός είναι νεκρός. Επίσης, σε αυτές τις συνομιλίες, δεν γίνεται πουθενά λόγος για κλήση ασθενοφόρου στο σημείο όπου είχε καταλήξει το αυτοκίνητο του 16χρονου.

Αναλυτικά η συνομιλία:

Αστυνομικός: Κέντρο το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα.

Κέντρο: Ελήφθη, ελήφθη, ενημερώνουμε Τροχαία. Έχετε τα άτομα; Πόσα άτομα επιβαίνουνε; Το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα, αναγνωρίζετε οι σταθμοί;

Αστυνομικός: Ένα άτομο.

Κέντρο: Έχει προσκρούσει σε κατάστημα το όχημα. Ένα άτομο. Το έχουμε το άτομο;

Αστυνομικός: Αρνητικό κέντρο, δίνουμε εντολές αλλά δεν κατεβαίνει το άτομο από το όχημα.

Κέντρο: Ελήφθη, με όλα τα μέτρα ο έλεγχος, δώστε μας την πινακίδα όταν τελειώσετε.

Αστυνομικός: Ο οδηγός του οχήματος έχει εγκλωβιστεί στο σημείο. Το άτομο δεν συνεργάζεται. Να το γνωρίζετε.

Κέντρο: Ελήφθη, πού ακριβώς είστε; Έχει ανταποκριθεί ο οδηγός στις εντολές σας; Ελέγχετε το άτομο;

Αστυνομικός: Είναι νεκρό το άτομο.

Οι ποινές που αντιμετωπίζει ο αστυνομικός

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο, μίλησε στον ΑΝΤ1 και ανέφερε πως «η ανάληψη της υπερασπιστικής ευθύνης σε μια τέτοια υπόθεση είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα».

Ο γνωστός ποινικολόγος είπε πως για να αναλάβει την υπόθεση του αστυνομικού ήθελε πρώτα να δεί την προσωπικότητά του. «Για να αναλάβω τον αστυνομικό, είδα την προσωπικότητα αυτού. Κατηγορείται για ένα από τα μεγαλύτερα αδικήματα, την απόπειρα αφαίρεσης της ανθρώπινης ζωής. Με τον νέο νόμο ο αστυνομικός, αντιμετωπίζει από ένα μέχρι δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης.»

Όπως τόνισε, «είναι πολύ διαφορετικό να είναι ένα παιδί που περπατάει στο δρόμο και πάει στο σπίτι του και το πυροβολεί ένας αδίστακτος αστυνομικός και του λέει σταμάτα και αυτός δε σταματάει και είναι εντελώς διαφορετικό ένα παιδί 16 ετών ο οποίος έχει πάει προηγουμένως σε ένα πρατήριο, του βάζει βενζίνη ένας φουκαράς που δουλεύει όλη τη νύχτα για 20 ευρώ και αυτός τον κοροϊδεύει με μια θρασύτητα, φεύγει, τα 20 ευρώ θα τα πληρώσει πιθανώς ο φουκαράς. Οι αστυνομικοί είναι εκεί για να εφαρμόσουν τον νόμο. Όταν λοιπόν κάποιος κλέβει με αυτόν τον τρόπο, έχουν την υποχρέωση να τον συλλάβουν.»

Σχετικά με τον πυροβολισμό στο κεφάλι, ανέφερε: «Με τη μηχανή με 140-150 χιλιόμετρα, ο εντολέας μου που ήταν συνεπιβάτης,προσπαθεί να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Εκεί έγινε και το λάθος.»

Και επεσήμανε: «Αν ο άνθρωπος αυτός, πήγε έκλεψε τη βενζίνη και πήγαινε να κάνει μία ληστεία, ήταν ένας επικίνδυνος κακοποιός, δεν έπρεπε να αποτρέψουν αυτή την πράξη;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ