ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμός 16χρονου: Πώς ξεκίνησε η καταδίωξη - Η κλήση στην Άμεση Δράση

Πυροβολισμός 16χρονου: Πώς ξεκίνησε η καταδίωξη - Η κλήση στην Άμεση Δράση

Το τηλεφώνημα υπαλλήλου του βενζινάδικου με το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης δράσης αναφορικά με την υπόθεση πυροβολισμού του 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στην κλήση που έκανε ο υπάλληλος, ενημερώνει το κέντρο ότι ο 16χρονος πήγε στο πρατήριο καυσίμων έβαλε βενζίνη και έφυγε χωρίς να πληρώσει. Ωστόσο, στο ίδιο τηλεφώνημα δηλώνει ότι ο υπεύθυνος του καταστήματος δεν επιθυμεί την καταδίωξη του.

O υπάλληλος σύμφωνα με το Mega ενημερώνει επίσης την αστυνομία, ότι καλεί στο κέντρο επειδή αυτό τον συμβούλεψαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στο κατάστημα εκείνη την ώρα, οι οποίοι και έφυγαν για να καταδιώξουν τον δράστη.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Τηλεφωνήτρια: Άμεση Δράση, παρακαλώ.

Καλών: Ναι, καλησπέρα σας

Τηλεφωνήτρια: Καλησπέρα.

Καλών: Εργάζομαι στο βενζινάδικο ….

Τηλεφωνήτρια: Παρακαλώ κύριε

Καλών: Ήρθε ένας Ρομά, ας μην τον πω γύφτο και έβαλε 20 ευρώ καύσιμα και έφυγε. Παρεμπιπτόντως ήτανε μια ομάδα ΔΙΑΣ εδώ. Τους έχω πει τα παιδιά, εντάξει βγήκαν έξω να ψάξουν να τον βρουν. Απλά μου είπανε να σας πάρω τηλέφωνο έτσι ώστε να ανοίξετε κάρτα.

Τηλεφωνήτρια: Να ανοίξουμε κάρτα ναι για να ενημερωθούν οπότε ενημερώθηκαν τα ΔΙΑΣ που ήταν στο σημείο.

Καλών: Μπράβο.

Τηλεφωνήτρια: Με τι ήταν αυτό το άτομο; Με αυτοκίνητο; Θυμάστε κάτι;

Καλών: Ναι, ένα αγροτικό γκρι ήτανε, ασημί.

Τηλεφωνήτρια: Ασημί. Πινακίδες έχουμε;

Καλών: Ε, τώρα δεν τις θυμάμαι ακριβώς. Είναι ΝΖΗ-3661, αν δεν απατώμαι.

Τηλεφωνήτρια: Νίκος, Ζωή, Ηλίας 3661.

Καλών: 3661. Απλά κοιτάξτε λίγο.

Τηλεφωνήτρια: Τώρα έγινε αυτό;

Καλών: Πριν από 15-20 λεπτά.

Τηλεφώνητρια: Ναι και προς τα πού πήγε;

Καλών: Με κατεύθυνση Θεσσαλονίκη πήγε. Απλά μίλησα και με τον υπεύθυνο μου και μου είπε άστο μην το κάνεις. Άστο να φύγει δεν πειράζει τώρα, μην βρούμε τον μπελά μας, απλά εγώ σας το λέω. Σας ενημερώνω, ας το αφήσουμε.

Τηλεφωνήτρια: Καλά εγώ θα ανοίξω την κάρτα, θα το γράψω εδώ πέρα. Ούτως ή άλλως είπατε ότι στα ΔΙΑΣ ενημερώθηκαν όλοι οι σταθμοί.

Καλών: Μπράβο ναι, οπωσδήποτε γιατί ξαναήρθαν τα παιδιά από εδώ και μου είπαν να πάρω τηλέφωνο το 100.

Τηλεφωνήτρια: Άρα δεν θέλετε.

Καλών: Όχι όχι, τίποτα, τίποτα να μείνει έτσι και να τον βρουν ας τον αφήσουμε, από τη στιγμή που λέει ο υπεύθυνός μου, εμένα ότι ας το περάσουν στο ντούκου, δεν θα το πληρώσουν έτσι κι αλλιώς θα μείνει έτσι.

Οι διάλογοι των αστυνομικών με το κέντρο επιχειρήσεων

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε η επικοινωνία της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων μετά τους πυροβολισμούς και την καταδίωξη του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του στο κεφάλι από πυροβολισμό αστυνομικού.

Στις συνομιλίες που δημοσίευσε το MEGA, δεν γίνεται πουθενά λόγος από την ομάδα ΔΙΑΣ για τους πυροβολισμούς προς το όχημα. Από τους αστυνομικούς αναφέρεται ότι, μετά τα 2,5 λεπτά που διήρκεσε η καταδίωξη, ο οδηγός του οχήματος δε συνεργάζεται και δεν υπακούει στις εντολές τους, χωρίς ωστόσο να έχουν πει ότι έχουν πυροβολήσει εναντίον του.

Μάλιστα, στο τέλος της συνομιλίας, ένας αστυνομικός αναφέρει ότι ο οδηγός είναι νεκρός. Επίσης, σε αυτές τις συνομιλίες, δεν γίνεται πουθενά λόγος για κλήση ασθενοφόρου στο σημείο όπου είχε καταλήξει το αυτοκίνητο του 16χρονου.

Αναλυτικά η συνομιλία:

Αστυνομικός: Κέντρο το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα.

Κέντρο: Ελήφθη, ελήφθη, ενημερώνουμε Τροχαία. Έχετε τα άτομα; Πόσα άτομα επιβαίνουνε; Το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα, αναγνωρίζετε οι σταθμοί;

Αστυνομικός: Ένα άτομο.

Κέντρο: Έχει προσκρούσει σε κατάστημα το όχημα. Ένα άτομο. Το έχουμε το άτομο;

Αστυνομικός: Αρνητικό κέντρο, δίνουμε εντολές αλλά δεν κατεβαίνει το άτομο από το όχημα.

Κέντρο: Ελήφθη, με όλα τα μέτρα ο έλεγχος, δώστε μας την πινακίδα όταν τελειώσετε.

Αστυνομικός: Ο οδηγός του οχήματος έχει εγκλωβιστεί στο σημείο. Το άτομο δεν συνεργάζεται. Να το γνωρίζετε.

Κέντρο: Ελήφθη, πού ακριβώς είστε; Έχει ανταποκριθεί ο οδηγός στις εντολές σας; Ελέγχετε το άτομο;

Αστυνομικός: Είναι νεκρό το άτομο.

Φωτογραφίες - ντοκουμέντο από το αυτοκίνητο του 16χρονου λίγο μετά τους πυροβολισμούς

Στο μεταξύ, φωτογραφικά ντοκουμέντα από το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 16χρονος Ρομά, ο οποίος δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Το αυτοκίνητο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι ακινητοποιημένο στον τοίχο του ξενοδοχείου, ενώ είναι ξεκάθαρη η οπή στο πίσω τζάμι από τη σφαίρα που δέχτηκε ο 16χρονος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ