ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

«Ανοιχτή Αγκαλιά»: 30 χρόνια προσφοράς και εθελοντισμού   

«Ανοιχτή Αγκαλιά»: 30 χρόνια προσφοράς και εθελοντισμού   

Συνολικά 30 χρόνια προσφοράς και εθελοντισμού γιορτάζει φέτος η «Ανοιχτή Αγκαλιά», το Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής με έδρα το ΓΝΑ Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», το οποίο έχει επιδείξει ουσιαστικό έργο με έμφαση στην πρόληψη, την εκπαίδευση, τη στελέχωση και την κοινωνική προσφορά. 

Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» πραγματοποιεί εκστρατείες προληπτικής Ιατρικής σε ακριτικά μέρη της Ελλάδας μαζί με εθελοντές γιατρούς και την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού, απαριθμώντας πάνω από 420 προορισμούς, 240 εκστρατείες και περισσότερες από 360.000 Ιατρικές Πράξεις.

Η πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» Γιολάντα Βλάχου, μίλησε στο CNN Greece, με αφορμή την εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, στις 13 Δεκεμβρίου, προς τιμήν των συνοδοιπόρων και εθελοντών του σωματείου. Την εκδήλωση θα ντύσει μουσικά η νεανική ορχήστρα εγχόρδων, Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, με σολίστ στο βιολί τη 12χρονη Νικολία Γαρουφαλίδου.

1)Τριάντα χρόνια προσφοράς και εθελοντισμού γιορτάζει η «Ανοιχτή Αγκαλιά». Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει τη δράση του το σωματείο;

Ξεκινήσαμε ως εθελόντριες για να προσφέρουμε σε συγκεκριμένο τμήμα –στο τμήμα Παιγνιοθεραπείας- του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού. Γρήγορα διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά χρειάζονται εκτός από ψυχολογική υποστήριξη και καλύτερες συνθήκες νοσηλείας. Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, έπρεπε να ιδρύσουμε ένα πιστοποιημένο εθελοντικό φορέα. Έτσι ιδρύθηκε το σωματείο με την επωνυμία ΦΙΛΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ/ΙΑΤΡΙΚΗΣ “ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ” με έδρα το Νοσοκομείο Παίδων Π.&Α. Κυριακού.

2) Η εμπειρία σας ως παιδαγωγός έπαιξε ρόλο στη συγκρότηση του σωματείου και στην επιλογή των δράσεών του; Σε ποιους τομείς εκτείνεται το έργο σας;

Σαφώς έπαιξε ρόλο. Η ασχολία μου με τα παιδιά με ώθησε να δημιουργήσω το σωματείο ΦΙΛΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ/ΙΑΤΡΙΚΗΣ “ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ” για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπήρχαν στους τομείς υγείας, παιδείας και ενημέρωσης.

Το έργο της Ανοιχτής Αγκαλιάς Φ.Κ.Π.Ι. περιλαμβάνει :

· Υποστήριξη των νοσηλευόμενων παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης με αναπλάσεις κλινικών και προσφορά σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων

· Εκστρατείες προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας (δυσπρόσιτα νησιά, Θράκη, Ήπειρος)

· Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό

· Συμβολή στις δράσεις των υπουργείων παιδείας και υγείας (εμβολιασμός, προσυμπτωματικός έλεγχος σε παιδιά και ενήλικες σε δομές προσφύγων)

· Διοργάνωση ημερίδων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άπτονται στην υγεία, παιδεία, περιβάλλον κλπ.

· Κέντρο Ημέρας για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές. Ιδρύθηκε και Λειτουργεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής από το έτος 2006. Τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας

· Συμβολή στην εκπαιδευτική κοινότητα με προσφορά εκπαιδευτικού υλικού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μουσικών οργάνων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια

· Ενίσχυση στα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία με αναλώσιμα υλικά και ιατρικά μηχανήματα

· Βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με δημιουργία Κέντρων πολλαπλών χρήσεων , παιδικών χαρών, mini volley, στα ακριτικά νησιά

· Εφαρμογή προγράμματος διατροφής και άσκησης στα σχολεία

· Εκπαίδευση βασικής υποστήριξης ζωής

· Συμβολή στην παράδοση με δημιουργία λαογραφικού μουσείου και προσφορά παραδοσιακών στολών στο Δήμο Φούρνων

3) Ρίχνετε βάρος στην προληπτική ιατρική. Από την αρχή είχατε αυτήν την κατεύθυνση ή είδατε στην πορεία ότι υπάρχει κενό στην πρόληψη που πρέπει να καλυφθεί;

Δεν είμαστε ανυποψίαστοι πολίτες. Γνωρίζαμε τα κενά που υπήρχαν, για αυτό δώσαμε έμφαση στον τομέα της πρόληψης με προτεραιότητα πάντα τα παιδιά.

4) Πώς συνεργάζεστε με το Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού»;

Η Ανοιχτή Αγκαλιά Φ.Κ.Π.Ι. στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των παιδιών και στην όσο το δυνατόν ευχάριστη παραμονή τους στο νοσοκομείο. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιούμε αναπλάσεις των κλινικών όπως ογκολογική, παιδοχειρουργική, ενδοκρινολογικό τμήμα, δημιουργία φαρμακείου, κλπ. Υποστηρίζουμε τα νοσηλευόμενα παιδιά με εθέλοντριες στο τμήμα παιγνιοθεραπείας και εφαρμόζουμε πρωτοποριακά προγράμματα όπως clown doctor και πρόγραμμα μουσικοθεραπείας. Προσφέρουμε αναλώσιμα ιατρικά υλικά και μηχανήματα. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να ανταποκριθούμε σε αυτές.

5) Ποιο είναι το δίκτυο των εθελοντών σας και πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος του;

Το σωματείο Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής/ Ιατρικής “Ανοιχτή Αγκαλιά”, αριθμεί 300 εθελοντές - ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό κλπ. Μπορεί κάποιος να στείλει το βιογραφικό του και να εγγραφεί ως μέλος. Δεν έχουμε ανάγκη να καλύψουμε μόνο το νοσηλευτικό και ιατρικό τομέα, αλλά χρειαζόμαστε εθελοντές και για άλλους τομείς.

6) Πώς χρηματοδοτούνται οι δράσεις σας; Ποιος ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού;

Οι δράσεις μας στηρίζονται από τους χορηγούς μας οι οποίοι μας υποστηρίζουν από την αρχή της προσπάθειάς μας και από έσοδα εκδηλώσεων που πραγματοποιούμε, με εξαίρεση το Κέντρο Ημέρας Ανοιχτή Αγκαλιά Φ.Κ.Π.Ι. για παιδιά με αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές το οποίο λειτουργεί από το 2006 και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Η συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα με το διακριτικό τίτλο «Υποστηρίζουμε τη Ζωή» είναι καταλυτική. Τριάντα χρόνια μεταφέρει την ομάδα της Ανοιχτής Αγκαλιάς Φ.Κ.Π.Ι. με πλοία της διασποράς σε προορισμούς που έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων. Το κλιμάκιο των γιατρών αποτελείται από όλες τις προαπαιτούμενες ειδικότητες. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προέρχεται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

7) Ποιους θέλετε να τιμήσετε με την επετειακή εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη;

Η επετειακή εκδήλωση των 30 χρόνων θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του Πολεμικού Ναυτικού για τη μακροχρόνια προσφορά του στο κοινωνικό μας έργο, καθώς των χορηγών και εθελοντών μας για την υποστήριξή τους.

8) Τι κρατάτε από την πορεία των 30 χρόνων και πώς οραματίζεστε το μέλλον της «Ανοιχτής Αγκαλιάς»;

Τις δυσκολίες που πρέπει να υπερπηδήσουμε, οι οποίες όμως καλύπτονται από την αγάπη που εισπράττουμε από τα παιδιά, τους ενήλικες και την τρίτη ηλικία. Σίγουρα αυτά που παίρνουμε είναι περισσότερα από αυτά που δίνουμε. Μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ