ΕΛΛΑΔΑ

Ασφαλής οδήγηση με ποδήλατο τον χειμώνα – Όλα όσα πρέπει να προσέχετε

Ασφαλής οδήγηση με ποδήλατο τον χειμώνα – Όλα όσα πρέπει να προσέχετε

Μπορεί στο μυαλό των περισσότερων το ποδήλατο να είναι μία καλοκαιρινή δραστηριότητα, ωστόσο η αλήθεια είναι πως πρόκειται πολύ περισσότερο για έναν τρόπο ζωής παρά για ένα απλό σπορ.

Αυτός είναι και ο λόγος που η εποχή και ο καιρός, συχνά, δεν στέκονται εμπόδιο προς όλους όσοι αναζητούν τρόπους να μετακινούνται με γνώμονα έναν πιο eco-friendly τρόπο ζωής.

Ακόμη και εάν ο χειμώνας έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του, η ασφαλής οδήγηση με ποδήλατο τον χειμώνα είναι κάτι απολύτως εφικτό, που μπορεί να γίνει καθημερινότητα για περισσότερους ανθρώπους, αρκεί να είναι προστατευμένοι από τους εξωτερικούς κινδύνους που εντείνονται ακόμη περισσότερο τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Για να δούμε λοιπόν κάποιες συμβουλές που χρειάζεται να ακολουθείτε για να απολαμβάνετε μία βόλτα με ποδήλατο, ανεξαρτήτως εάν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι.

Συχνός καθαρισμός ποδηλάτου

Ο καθαρισμός του ποδηλάτου αμέσως μετά από κάθε προπόνηση σε βροχερό καιρό είναι το Α και το Ω. Ο λόγος είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρεθούν από το πλαίσιο και τα περιφερειακά οι λάσπες, τα χαλίκια και οι υπόλοιπες βρωμιές όταν είναι ακόμη νωπές και δεν έχουν «πετρώσει». Για τη συγκεκριμένη δουλειά υπάρχουν αμέτρητα ειδικά καθαριστικά στην αγορά, αλλά και ένας κουβάς με ζεστό νερό και υγρό σαπούνι, καθώς και ένα μαλακό σφουγγάρι αρκούν.

Τα φώτα είναι σημαντικά

Τον χειμώνα, οι ώρες ηλιοφάνειας μειώνονται αισθητά και έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε μεσημέρι τη βόλτα σας με ποδήλατο και το απόγευμα να βρεθείτε σε βαθύ σκοτάδι. Η λύση για να μην βρεθείτε σε κίνδυνο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι να εγκαταστήσετε πάνω στο ποδήλατό σας ισχυρά φώτα, που θα φωτίζουν τις διαδρομές σας, έτσι ώστε να βγείτε άφοβα στον δρόμο ακόμη και όταν ο ήλιος δύει.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι αναγκαίος

Δύο είναι τα πιο χρήσιμα αξεσουάρ για έναν χειμερινό ποδηλάτη: Τα γάντια και το κατάλληλο μπουφάν. Το πρώτο είναι σωτήριο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να «κοκαλώσουν» τα χέρια σας και να μην μπορείτε ούτε καν να φρενάρετε την κατάλληλη στιγμή. Όσον αφορά στο μπουφάν είναι σημαντικό να επιλέξετε εκείνο που δεν θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, ενώ συγχρόνως θα είναι αδιάβροχο και κατασκευασμένο από υλικό που «αναπνέει». Επειδή ενδεχομένως θα σας βρει στον δρόμο τσουχτερό κρύο ή βροχή, το μπουφάν σας, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο. Ιδανικό θα ήταν το μπουφάν σας να διαθέτει και ενσωματωμένη κουκούλα για τη βροχή και το κρύο.

Φυσικά, όσο και εάν το ποδήλατο είναι αναπόσπαστο «κομμάτι» της καθημερινότητάς σας είναι σημαντικό να θυμάστε πως οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές είναι απρόβλεπτες. Αν δείτε, πως το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό, η βροχή πολύ δυνατή ή αν το χιόνι και ο παγετός έχουν καλύψει τα πάντα, μείνετε σπίτι. Μπορεί να μείνετε για μία ημέρα μακριά από το αγαπημένο σας μεταφορικό μέσο, ωστόσο είναι προτιμότερο από το να διακινδυνεύσετε τη σωματική σας ακεραιότητα με πιθανούς τραυματισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ