ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Gaia»: Πλημμύρες στη Θεσπρωτία - Αποκλεισμένοι τρεις οικισμοί

Κακοκαιρία «Gaia»: Πλημμύρες στη Θεσπρωτία - Αποκλεισμένοι τρεις οικισμοί
Συνεργεία προσπαθούν να απομακρύνουν κορμούς δένδρων που συσσωρεύτηκαν στο φράγμα και κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Καλαμά Screen grab / thespro.gr

Πλημμύρες σημειώθηκαν σε τρεις οικισμούς στη Θεσπρωτία, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά κατά την διάρκεια της νύχτας εξαιτίας των βροχοπτώσεων από την κακοκαιρία «Gaia».

Οι τρεις οικισμοί Σμπόκια, Άγιος Αρσένιος και Κυπάρισσος αποκλείστηκαν καθώς ο δρόμος και τα περίπου 15.000 στρέμματα κάμπου που τον περιβάλλουν έχουν μετατραπεί σε λίμνη εξαιτίας της υπερχείλησης του Καλαμά στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών.

Στο φράγμα του Καλαμά στο Ράγιο, αλλά και κατά μήκος της κοίτης έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κορμοί δέντρων, τους οποίους προσπαθούν να απομακρύνουν από το πρωί της Δευτέρας, συνεργεία και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thespro.gr οι παραγωγοί των ΤΟΕΒ Βρυσέλλας, Σκάλας και Κορύτιανης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εκτός από την καταστροφή καλλιεργειών, βούλιαξαν από τις βροχοπτώσεις εκτάσεις με 22.000 δέντρα εσπεριδοειδών κυρίως μανταρίνια Κλημεντίνες και Nova. Μόλιις το 1/3 της παραγωγής είχε συλλεχθεί το προηγούμενο διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια οι πρόεδροι των παρακαλάμιων Τοπικών Κοινοτήτων ζητούν τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης για τον Καλαμά, ώστε να αποφεύγονται τα πλημμυρικά φαινόμενα, όμως μέχρι στιγμής όπως σημειώνουν κάτοικοι και καλλιεργητές, το μόνο που έχει γίνει είναι αποσπασματικές παρεμβάσεις με την κατάσταση να χειροτερεύει διαρκώς χρόνο με το χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ