ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 16χρονου Ρομά: «Βράζει» ολόκληρη η κοινότητα - Φωτιές σε Χαλκίδα, Ρόδο

Θάνατος 16χρονου Ρομά: «Βράζει» ολόκληρη η κοινότητα - Φωτιές σε Χαλκίδα, Ρόδο
Ο θάνατος του 16χρονου Ρομά, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί σήμα σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή Intime (Φωτογραφία Αρχείου)

Αντιδράσεις στην κοινότητα των Ρομά σε πανελλήνια διάσταση πυροδοτεί ο θάνατος του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, που είχε δεχθεί πυροβολισμό από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης. 

Ο οικισμός όπου διέμενε ο ίδιος και η οικογένειά του βυθίστηκε στο πένθος και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον ζητεί «Δικαιοσύνη γιατί θα γίνουν χειρότερα»! Την ίδια ώρα, στάλθηκε κατεπείγουσα εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για γενική επιφυλακή σε όλο το αστυνομικό προσωπικό.

Εύβοια: Νέα επεισόδια σε συγκέντρωση Ρομά

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη της Χαλκίδας από ομάδες Ρομά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το evima.gr, Ρομά στην περιοχή Καμάρες άναψαν φωτιές και συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να προγραμματίσουν πορεία προς το κέντρο της πόλης αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη. Στο σημείο μετέβησαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Κινητοποιήσεις Ρομά στη Ρόδο

Τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή «Καρακόνερο», στην πόλη της Ρόδου, έκλεισαν σήμερα το βράδυ δεκάδες Ρομά, κυρίως νεαροί, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στον θάνατο του 16χρονου, που κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Ο δρόμος είναι κλειστός από το ύψος το νεκροταφείου έως και την διασταύρωση με την Ρόδου-Καλλιθέας για λόγους ασφαλείας, ενώ οι Ρομά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση φωνάζουν συνθήματα και ζητούν δικαιοσύνη.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, ενώ ο δρόμος παραμένει κλειστός για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ

Κουκουλοφόροι πέταξαν περίπου 15 βόμβες μολότοφ και εξαφανίστηκαν. Μια βόμβα μολότοφ έπεσε σε χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε τοποθετήσει η ΔΕΘ μπροστά στην πύλη εμπορίου. Αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Τραυματισμός αστυνομικού από Ρομά στις Σέρρες

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί είναι ο τραυματισμός αστυνομικού από ομάδα Ρομά στις Σέρρες. Συγκεκριμένα, δύο αστυνομικοί στο Ποντισμένο του δήμου Ηρακλειάς διενεργούσαν ελέγχους σε αυτοκίνητα. Ενα ΙΧ που οδηγούσε Ρομά χωρίς άδεια οδήγησης δεν σταμάτησε στον έλεγχο και τότε ακολούθησε καταδίωξη.

«Σταμάτησε κάποιο τσιγγανάκι για δίπλωμα να τον ερευνήσουν και του είπαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα, το παιδί δεν πήγαινε. Πήραν τηλέφωνο λέει, ήρθε ο πατέρας του. Ο αστυνομικός μπήκε μέσα στο αμάξι το δικό του για να πάνε στο Τμήμα. Τελικά κάπου τον έφτασαν και έφαγε ξύλο το παιδί, σπάσανε το περιπολικό», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών, Αναστάσιο Αραμπατζή, άμεσα συγκεντρώθηκε μια ομάδα 15-20 ατόμων Ρομά με σκοπό να σταματήσει τον έλεγχο. Οι ίδιοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και υπήρξε συμπλοκή.

Για τα κατά περίπτωση αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, απείθειας, εξύβρισης, απειλής, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας καθώς και παραβάσεις Κ.Ο.Κ συνελήφθησαν τρία άτομα. Επίσης, κατασχέθηκαν δύο οχήματα. Οι τρεις δράστες είναι γνωστοί στην αστυνομία και έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Επεισόδια από Ρομά και στην Παγανή Μυτιλήνης

Εν των μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν και στην Παγανή της Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, ομάδα 40-50 ατόμων -κυρίως ανήλικων- Ρομά συγκεντρώθηκαν στο ύψος του πρώην Κτηνιατρείου και έκαψαν λάστιχα, ενώ πέταξαν πέτρες προς δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο.

Σε γενική επιφυλακή το σύνολο της ΕΛΑΣ

Η τραγική κατάληξη του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί σήμα σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έστειλε γραπτή εντολή σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, στην οποία γίνεται λόγος για έκτακτους, σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους με τους οποίους άπαντες τίθενται σε γενική επιφυλακή. Ειδικότερα όσα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας, τα οποία είναι κοντά σε καταυλισμούς Ρομά έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Η εντολή απευθύνεται, μάλιστα, σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς. «Γνωρίζεται ότι κατ' εφαρμογή ανωτέρω σχετκώ και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες Υπηρεσιακούς λόγους από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Την εντολή υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Σκούμας.

Το σχετικό έγγραφο:

Κινητοποιήσεις στα Προπύλαια

Όπως έγινε γνωστό μετά την ανακοίνωση του θανάτου, σήμερα στις 7 το απόγευμα υπάρχει κάλεσμα από αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στις 7 στην πλατεία της Καμάρας.

Ενώ για την Τετάρτη έχουν ανακοινωθεί ήδη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Συγεκριμένα, δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, από τις 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο τμήμα της 26ης Οκτωβρίου από την οδό Εγνατίας μέχρι την οδό Πολυτεχνείου, λόγω συγκέντρωσης που έχει προγραμματιστεί για τον 16χρονο Ρομά.

Την Πέμπτη η κηδεία του 16χρονου

Σε κλίμα οργής και οδύνης, την Πέμπτη, συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο «αντίο» στον Κωνσταντίνο Φταγκούλη. Τον 16χρονο Ρομά που έχασε τη ζωή του, μετά από πυροβολισμό αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Η κηδεία του 16χρονου θα γίνει στον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στα κοιμητήρια Ευόσμου. Απαρηγόρητοι οι γονείς του αλλά και η σύζυγός του με την οποία ο 16χρονος έχει αποκτήσει ένα μωράκι.

Σήμερα, μετά τις 19:00 η οικογένεια θα παραλάβει τη σορό του 16χρονου από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο και στις 20:00 θα μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Αύριο το πρωί η σορός θα παραδοθεί στους συγγενείς ώστε να τον αποχαιρετήσουν στο σπίτι του και το πρωί της Πέμπτης θα γίνει η κηδεία.

Κούγιας: Η κατηγορία γίνεται ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Ο δικηγόρος του αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε συντετριμμένος για τον θάνατο του 16χρονου. «Προσπαθούσα να είμαι σε επαφή με το νοσοκομείο για να μαθαίνουμε για το παιδί. Η κατηγορία αλλάζει και γίνεται ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», είπε ο κ. Κούγιας. «Ο εντολέας μου έχει πληροφορηθεί τον θάνατο του παιδιού», συμπλήρωσε.

«Για πρώτη φορά, δεν το έχει συναντήσει ποτέ αυτό, ο εισαγγελέας που προτείνει για το αν έχει δίκιο ο εισαγγελέας και ο ανακριτής, διαφώνησε με τον ανακριτή. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δείχνει μια αδικαιολόγητη προκατάληψη», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Κούγιας ανέφερε πως ο εντολέας του είναι ένας έντιμος άνθρωπος, πατέρας δύο παιδιών ο οποίος παλεύει καθημερινά πάνω σε μια μοτοσυκλέτα απέναντι σε εγκληματίες. «Πώς μπορεί να είναι η κατάστασή του; Βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερο κατηγορία του ποινικού κώδικα», ανέφερε.

Έδιωξαν δημοσιογράφους από τον καταυλισμό στη Θεσσαλονίκη

Στον καταυλισμό Ρομά στη Θεσσαλονίκη που έμενε ο 16χρονος, επικρατεί αναβρασμός. Η είδηση του θανάτου, έχει προκαλέσει οργή και θλίψη, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια…

Το θαύμα που ευελπιστούσαν δεν έγινε και ο 16χρονος Ρομά που χαροπάλευε επί 8 ημέρες μετά την καταδίωξη και τον πυροβολισμό στο κεφάλι από αστυνομικό, άφησε την τελευταία του πνοή στη Θεσσαλονίκη. Στον καταυλισμό που έμενε, οι γονείς και οι στενοί συγγενείς του ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν. Θρηνούν, με τους αστυνομικούς στην πόλη να βρίσκονται σε επιφυλακή για τον φόβο τυχόν επεισοδίων.

Το περασμένο Σάββατο, ο παππούς του παιδιού με δάκρυα στα μάτια μιλούσε για την κατάσταση της υγείας του εγγονού του. Την ίδια ώρα η σύζυγος του 16χρονου προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. Έλεγε πως ευελπιστούσε σύντομα ο άνδρας της να γυρίσει στο σπίτι και ο αστυνομικός που πάτησε τη σκανδάλη να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο παππούς του 16χρονου μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε δυο μέρες πριν πεθάνει ο εγγονός του, πως «ο αστυνομικός θα την πληρώσει»: «Εάν δεν δικαστεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να δικαστεί αυτός ο άνθρωπος. Δεν έχουμε κακία με τους άλλους αστυνομικούς. Ένας έκανε τη ζημιά και αυτός θα την πληρώσει. Ο άνθρωπος που αφαιρεί μία ζωή ενός 16χρονου παιδιού, να αφεθεί ελεύθερος;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ