ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 16χρονου: Ένταση σε πορείες σε πολλές πόλεις - Προσαγωγές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Θάνατος 16χρονου: Ένταση σε πορείες σε πολλές πόλεις - Προσαγωγές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας με τις αστυνομικές αρχές να προχωρούν σε 23 προσαγωγές ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ / CNN GREECE

Εστίες έντασης σημειώθηκαν την Τρίτη (13/12) σε πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές περιοχές της χώρας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που υπέκυψε σήμερα μετά από εννέα ημέρες νοσηλείας στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, τραυματισμένος σοβαρά από τα πυρά αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη.

Μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, στη Ρόδο, την Εύβοια και τη Χαλκίδα, με τους διαδηλωτές να ζητούν Δικαιοσύνη για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη.

Η Ελληνική Αστυνομία μετά από το θάνατο του 16χρονου Ρομά είχε τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή με επείγον σήμα που εστάλη σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις.

Στην Αθήνα ιδιαίτερα, σημειώθηκαν εστίες έντασης, με την αστυνομία να προχωρά σε 23 προσαγωγές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, 20 άτομα προσήχθησαν από την Ομόνοια και 3 από τα Εξάρχεια.

Στη Θεσσαλονίκη όπου σημειώθηκε επίσης ένταση, αργά το βράδυ ηρέμησαν τελικώς τα πνεύματα, μετά την πορεία για τον θάνατο του 16χρονου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν 35 προσαγωγές και μια σύλληψη.

Ένταση στο κέντρο της Αθήνας

Συγκεκριμένα, ένταση επικράτησε το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας, με ομάδα ατόμων να αποσπάται από τη μεγάλη πορεία για τον θάνατο του 16χρονου, και να πετά πέτρες κατά των αστυνομικών.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στο CNN Greece ότι μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών αποσπάστηκε από την πορεία και δημιούργησε μικρής έκτασης επεισόδια στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η ένταση φέρεται να κορυφώθηκε κατά την παρουσία του αστυνομικού οχήματος «Αύρα» που εκτόξευσε νερό στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, ενώ συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ σημειώθηκαν και στην παλιά Βουλή.

Ακολούθησαν προσαγωγές ατόμων από τις Αστυνομικές Αρχές με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 23.

«Τον σκότωσαν γιατί ήταν Ρομά»

Οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν ότι ο 16χρονος έπεσε νεκρός γιατί ήταν Ρομά ενώ πανό καταγγέλλουν «κυβέρνηση ρατσισμού».

Κάλεσμα για την συγκέντρωση είχαν απευθύνει αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, υπό τον φόβο επεισοδίων. Ήδη με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ σε Φυλή, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργο ενώ κλειστός θα είναι σήμερα Τρίτη (13/12) από τις 18:00 ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση της πορείας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά.

Στην πλατεία Καμάρας κουκουλοφόροι πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες (μολότοφ) προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες στην Εγνατία οδό και απάντησαν με περιορισμένη χρήση βομβίδων κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια οι δράστες κινήθηκαν προς τα στενά της Ροτόντας. Η πορεία είχε ξεκινήσει μετά τις 7 το απόγευμα απο την Καμάρα και κινήθηκε μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης προς το ΥΜΑΘ. Στο σημείο αυτό μεγάλο μέρος απο το σώμα της πορείας αποχώρησε και συνέχισαν τα μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο κάλεσμα που είχαν απευθύνει οι διοργανωτές συμμετείχαν φοιτητικές οργανώσεις, συλλογικότητες, κόμματα της αριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στην πορεία συμμετείχαν μέλη φοιτητικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Καμάρας απ όπου ξεκίνησαν την πορεία στην οποία κυριάρχησαν συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Συγκέντρωση στο άγαλμα Ελ. Βενιζέλου πραγματοποίησαν και εργατικά Σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι, καταγγέλλοντας τον πυροβολισμό του 16χρονου ρομά από αστυνομικές δυνάμεις.

«Δεν θα συνηθίσουμε σε τέτοιες εικόνες φρίκης! Δε θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα!», τονίζουν σε ψήφισμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους που κατέληξε στο ΥΜΑΘ όπου φώναξαν συνθήματα και έγραψαν με κόκκινη μπογιά στον δρόμο, στην είσοδο του υπουργείου, «Φτώχεια, βαρβαρότητα , καταστολή, το σύστημα της σήψης δολοφονεί».

Πέταξαν πέτρες στις διμοιρίες των ΜΑΤ στην Πάτρα

Επεισόδια προκλήθηκαν το βράδυ της Τρίτης (13/12) στο κέντρο της Πάτρας, στο τέλος δεύτερης πορείας που οργανώθηκε με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στην Θεσσαλονίκη, έπειτα από τον πυροβολισμό αστυνομικού, κατά την διάρκεια καταδίωξης.

Ειδικότερα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν, μέσω της οδού Ερμού, στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και πέταξαν πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με την ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στην συνέχεια τα ίδια άτομα επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα στην οδό Κορίνθου.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ακολουθούσαν, τους απομάκρυναν προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα.

Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας, με κύριο σύνθημά τους «ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα.

Ρόδος: Φωτιές και οδοφράγματα από ομάδες Ρομά

Ένταση στη Ρόδο το απόγευμα της Τρίτης από ομάδα συγκεντρωμένων Ρομά που άναψαν φωτιές και έστησαν οδοφράγματα

Τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή «Καρακόνερο», στην πόλη της Ρόδου, έκλεισαν σήμερα το βράδυ δεκάδες τσιγγάνοι, κυρίως νεαροί, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στον θάνατο του 16χρονου Ρομά, που κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ο δρόμος παρέμεινε κλειστός από το ύψος το νεκροταφείου έως και την διασταύρωση με την Ρόδου-Καλλιθέας για λόγους ασφαλείας, ενώ οι Ρομά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση φωνάζουν συνθήματα και ζητούν δικαιοσύνη.

Εύβοια: Ρομά άναψαν φωτιές, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Επεισόδια το απόγευμα της Τρίτης (13/12) από συγκεντρωμένους Ρομά σημειώθηκαν και στην Έυβοια

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το evima.gr, Ρομά στην περιοχή Καμάρες άναψαν φωτιές και συγκεντρώνονται, προκειμένου να προγραμματίσουν πορεία προς το κέντρο της πόλης αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Εύβοιας διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Νωρίτερα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έστειλε γραπτή εντολή στην αστυνομική διεύθυνση Ευβοίας στην οποία γίνεται λόγος για έκτακτους, σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους με τους οποίους άπαντες τίθενται σε γενική επιφυλακή. Ειδικότερα όσα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται στην Εύβοια, τα οποία είναι κοντά σε καταυλισμούς Ρομά έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Η εντολή απευθυνόταν, μάλιστα, σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς. «Γνωρίζεται ότι κατ’ εφαρμογή ανωτέρω σχετκώ και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες Υπηρεσιακούς λόγους από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Την εντολή υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Σκούμας.

Την Πέμπτη (15/12) η κηδεία του 16χρονου Ρομά

Ο 16χρονος Ρομά κατέληξε σήμερα Τρίτη (13/12) στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ύστερα από πολλές μέρες νοσηλείας βρισκόμενος σε κρίσιμη κατάσταση.

Η κηδεία του αναμένεται να τελεστεί στη Θεσσαλονίκη, στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης (15/12), στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Ο 16χρονος είχε τραυματιστεί σοβαρά από πυροβολισμό που δέχτηκε από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ κατά την διάρκεια άγριας καταδίωξης στα Διαβατά.

Αναβαθμίζεται η κατηγορία σε βάρος του αστυνομικού

Σε αναβάθμιση της κατηγορίας από απόπειρα σε τετελεσμένη ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά αναμένεται να προχωρήσουν πλέον οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης, μετά το θάνατο του ανήλικου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να εκδοθεί το βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου που θα επιλύει τη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με την προφυλάκισή του ή μη.

Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση Κούγια για τον θάνατο του 16χρονου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ