ΕΛΛΑΔΑ

«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο»: Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV

«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο»: Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV
Πέτρος Λαγούτης, Ρούλα Ρέβη, Αποστόλης Τότσικας, Μαριάννα Τουμασάτου, Ρίτσα Μπιζόγλη

Η εποχή που η ανθρωπότητα σύσσωμη θρηνούσε σπουδαίες προσωπικότητες όπως τους Rock Hudson, Brad Davis, Gia Carangi, Klaus Nomi, Anthony Perkins, Freddie Mercury, που έχασαν τη ζωή τους από το AIDS, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, καθένας και κάθε μία από εμάς έχουμε στα χέρια μας την ευκαιρία να τερματίσουμε διά παντός την ασθένεια και να προχωρήσουμε στο αύριο με αισιοδοξία, αρκεί να ενημερωθούμε, αρκεί να ξεπεράσουμε τον φόβο.

«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο»: Είναι τόσο απλό και τόσο… προκλητικό ταυτόχρονα, που δεν μας αφήνει να αδιαφορήσουμε. Αυτό άλλωστε, είναι και το φετινό μήνυμα της δυναμικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης #ZeroStigma για το AIDS. Φέτος, διάφοροι διάσημοι και δημοφιλείς Έλληνες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ένωσαν τις δυνάμεις τους και είχαν έναν και μόνο σκοπό: Να μας ευαισθητοποιήσουν όλους στον αγώνα εξάλειψης του AIDS αλλά και του κοινωνικού στίγματος γύρω από αυτό.

Ηλιάνα Παπαγεωργίου, Νίκος Δέδες, Μαρία Αναστασοπούλου, Σάββας Χαραλαμπίδης

Έτσι, εκπρόσωποι από τον χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της ενημέρωσης, της τέχνης και της επιστήμης, όπως ο Πέτρος Λαγούτης, η Ρούλα Ρέβη, ο Αποστόλης Τότσικας, η Μαριάννα Τουμασάτου, η Ρίτσα Μπιζόγλη, η Κατερίνα Γκαγκάκη, η Μαρία Αναστασοπούλου, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και πολλοί ακόμη βρέθηκαν στο Μοναστηράκι, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και έκαναν εύκολα, γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια τον διαγνωστικό έλεγχο, δίνοντας μία σταγόνα αίμα στο εξειδικευμένο προσωπικό που βρισκόταν για τον σκοπό αυτό στο σημείο ελέγχου. Πρόκειται για μία ενέργεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την πολύτιμη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης και Εξέτασης ‘Checkpoint’.

Το αντισυμβατικό μήνυμα της καμπάνιας

Η αφύπνιση των πολιτών γύρω από την τρέχουσα κατάσταση γύρω από το AIDS, «επέβαλλε» φέτος ένα αντισυμβατικό σύνθημα. Το «Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο» στοχεύει να προκαλέσει άμεσα και έντονα το ενδιαφέρον για να μάθουμε όλοι περισσότερα για την ιδιαιτέρως απλή διαδικασία του διαγνωστικού ελέγχου HIV. Μέσα από αυτή την τολμηρή και προκλητική προσέγγιση, επιχειρείται το μεγάλο ζητούμενο που είναι να κερδηθεί η προσοχή, όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το εικαστικό της καμπάνιας απευθύνεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, καταρρίπτοντας ακόμα έναν μύθο, ότι ο HIV αφορά συγκεκριμένες ομάδες συνανθρώπων μας. Άλλωστε, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η αντιμετώπιση του AIDS συσχετίστηκε με ορισμένες από τις πλέον εμβληματικές εκστρατείες στην ιστορία της διαφήμισης και σήμερα, η #zerostigma καμπάνια επιδιώκει να συνεχίσει αυτή την «παράδοση».

Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια για όλους

Για εμάς που αναρωτιόμαστε πώς θα νικήσουμε τον φόβο του στίγματος, η απάντηση βρίσκεται στην εξέταση για τον HIV και την έγκαιρη διάγνωσή του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και προσήλθε την 1η Δεκεμβρίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Πλατεία Μοναστηρακίου για να κάνει εύκολα, γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια τον διαγνωστικό έλεγχο, νικώντας τον φόβο και μαθαίνοντας την κατάσταση, «εδώ και τώρα».

Άλλωστε, όπως συμβαίνει με πολλά νοσήματα, έτσι και στην περίπτωση του ΗΙV, ο προληπτικός έλεγχος είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμος. Ο λόγος είναι πως με την έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Παράλληλα φυσικά, περιορίζεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό η διασπορά της ασθένειας, καθώς λαμβάνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Το μήνυμα της φετινής καμπάνιας κατά του AIDS μας δίνει την καλύτερη αφορμή για να αποβάλλουμε -ως πολίτες αλλά και ως κοινωνία- τα στερεότυπα και τους φόβους του στιγματισμού, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του HIV με τον πιο απλό τρόπο: Κάνοντας ένα ανώδυνο, απλό και γρήγορο τεστ. Γιατί μόνο αν κάνουμε το #ZeroStigma, τρόπο σκέψης, θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον φόβο και να προχωρήσουμε στο αύριο, όλοι μαζί.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece
ZeroStigma: Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον IV