ΕΛΛΑΔΑ

#zerostigma: Το κοινωνικό στίγμα του AIDS – Τι δείχνει πανελλαδική έρευνα

#zerostigma: Το κοινωνικό στίγμα του AIDS – Τι δείχνει πανελλαδική έρευνα

Περισσότερα από 40 χρόνια μετά από το πρώτο κρούσμα AIDS και ενώ η επιστημονική κοινότητα έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου προς την αντιμετώπιση της νόσου, η κοινωνία μας παραμένει διστακτική – και προκατειλημμένη αρνητικά. Το κοινωνικό στίγμα γύρω από τον HIV αποτυπώνεται στην Έρευνα κοινής γνώμης για τις γνώσεις, απόψεις και στάσεις για την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα, που διενεργήθηκε για τη Gilead Sciences Hellas, με την επιστημονική επιμέλεια της ΕΕΜΑΑ, από τη Metron Analysis (2021). Στα ερωτήματα απάντησαν τηλεφωνικά 1950 άντρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 18 ετών, από όλη τη χώρα.

Όπως είναι φανερό από τα στοιχεία, παρά το ότι περισσότεροι από 8 στους 10 (81%) δηλώνουν «ενημερωμένοι για θέματα υγείας», η προκατάληψη γύρω από το AIDS παραμένει σε σημαντικό βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου ένας στους τρεις (29%) πιστεύει πως τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία, ενώ το ένας στους πέντε ή ένας στους τέσσερις (ποσοστό 20-25%), δεν θα ξεκινούσε καν φιλία, δεν θα νοίκιαζε σπίτι και δεν θα καθόταν δίπλα (!) σε άτομο με HIV.

Είναι φανερό πως χρειάζονται να γίνουν πολλά βήματα ακόμα προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του στίγματος, ώστε να φτάσουμε πραγματικά στο #zerostigma!

#ZeroStigma #WorldAidsDay2022

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece
ZeroStigma: Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον IV