ΕΛΛΑΔΑ

Belharra: Μπαίνουν οι μηχανές στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» - Σπάνε τα κοντέρ ναυπήγησης οι Γάλλοι

Belharra: Μπαίνουν οι μηχανές στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» - Σπάνε τα κοντέρ ναυπήγησης οι Γάλλοι
Οι πετρελαιοκινητήρες, οι μειωτήρες και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, έχουν ήδη παραδοθεί στο Λοριάν

Σημαντική πρόοδος στη ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI «Belharra» κλάσεως «Κίμων» επετεύχθη επτά εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του πρώτου μπλοκ της φρεγάτας στη δεξαμενή, στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας.

Όπως ανακοίνωσε η Naval Group, πέντε προεξοπλισμένοι τομείς, της πρώτης ελληνικής φρεγάτας κλάσης «KIMΩN», τοποθετήθηκαν στο διάμηκες, με τους δύο πρώτους τομείς να έχουν ήδη συγκολληθεί μεταξύ τους.

Οι πετρελαιοκινητήρες, οι μειωτήρες και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, έχουν ήδη παραδοθεί στο Λοριάν και η τοποθέτηση τους στο πλοίο θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους.

Ο Gilles Langlois, Διευθυντής Προγράμματος, FDI HN, δήλωσε: «Το πρόγραμμα συνεχίζει να προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί, με πολλά ορόσημα να έχουν επιτευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Είμαστε περήφανοι για την αποτελεσματική δουλειά που επιτελέστηκε από τις ομάδες στη Λοριάν, η οποία θα μας επιτρέψει να παραδώσουμε το πλοίο το 2025».

Ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ελληνική βιομηχανία

Χάρη σε ένα συνεκτικό σχέδιο συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία (HIP, Hellenic Industry Participation Plan), το πρόγραμμα FDI HN δημιουργεί πολυάριθμες βιομηχανικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στη χώρα.

Οι ομάδες της Naval Group έχουν ήδη δημιουργήσει πολυάριθμες συνεργασίες με Έλληνες βιομηχανικούς εταίρους και έχουν υπογράψει διάφορα συμβόλαια με την ελληνική βιομηχανία.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group συμβάλλει έτσι στην κατασκευή της FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Οι δομημένες και μακροπρόθεσμες συνεργασίες που προτείνει η Naval Group ενισχύουν την παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και τη δυνατότητα αντιμετώπισης και κάλυψης μελλοντικών αναγκών.

FDI HN, μια ισχυρή, καινοτόμος και κυβερνοασφαλής φρεγάτα μάχης πολλαπλών ρόλων

Η FDI HN διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου: κατά πλοίων, έναντι εναέριων απαιλών, ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων όπως και προβολής ειδικών δυνάμεων.

Η προστασία της έναντι εναέριων και απειλών επιφανείας εξασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πολυψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με 4 σταθερών διατάξεων κεραία .

Η FDI HN είναι εξοπλισμένη με έναν μοναδικό ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες, επιτρέποντας μόνιμη επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που προστατεύεται εγγενώς από την απειλή του κυβερνοχώρου, η FDI HN είναι εξοπλισμένη με δύο κέντρα δεδομένων που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά της FDI HN:

• Εκτόπισμα: 4,500 t;onoi
• Μήκος : περίπου 122 μέτρα
• Πλάτος : 18 μέτρα
• Μέγιστη ταχύτητα :27 κόμβοι
• Εναέρια Μέσα: Ελικόπτερο 10 τόνων,VTOL μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV)

Τα κύρια όπλα της FDI HN:

• 32 πύραυλοι Aster της MBDA
• 8 Exocet MM40 B3C πύραυλοι επιφανείας της MBDA
• Πύραυλοι RAM
• Τορπίλες MU 90 της Naval Group
• Πυρόβολο 76μμ
• 4 τορπιλοσωλήνες
• Αντίμετρα τορπιλών CANTO της Naval Group

ΔΗΜΟΦΙΛΗ