ΕΛΛΑΔΑ

Χαρακόπουλος για μεταναστευτικό: Να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία

Χαρακόπουλος για μεταναστευτικό: Να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία
Επισήμανε την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα αποφάσεις και ζήτησε να υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία INTIME

«Πυρά» εναντίον της Τουρκίας εξαπέλυσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη Βουλή της Σουηδίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. 

Ο κ. Χαρακόπουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Στοκχόλμη, με τον γραμματέα της Επιτροπής, βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, Στάθη Κωνσταντινίδη, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσεις επί του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος εν όψει της σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο γνωστός Έλληνας πολιτικός, κατά την διάρκεια ομιλίας του επισήμανε στους Σουηδούς βουλευτές πως υπάρχει άμεση ανάγκη στήριξής της Ευρώπης στο τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, το οποίο ενισχύεται από την Άγκυρα προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα.

«Ετησίως, χιλιάδες μετανάστες επιχειρούν την παράνομη είσοδό τους στη χώρα, όχι μόνον με την ανοχή της γειτονικής Τουρκίας, αλλά με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα των ευρωπαϊκών συνόρων. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποτελεί βασική πύλη εισόδου για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από την Ασία και την Αφρική.

Η πολιτική της 'Αγκυρας στοχεύει στην πίεση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναθεωρητικής πολιτικής, εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και ταυτόχρονα τους χρησιμοποιεί ως μοχλό εκβιασμού προς την ΕΕ για να πετύχει πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν μόνες τους όλο το βάρος της διαχείρισης του ζητήματος οι χώρες της πρώτης γραμμής, οι χώρες των νότιων ευρωπαϊκών συνόρων. Θα πρέπει να υπάρξει επιμερισμός με αναλογική επανεγκατάσταση, μαζί βεβαίως με την ενίσχυση της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης και τις επιστροφές στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Δυστυχώς, η Τουρκία από το 2020 δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ και δεν δέχεται επιστροφές. Οφείλουμε ως ΕΕ να σκύψουμε στο πρόβλημα στην πηγή του, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών. Να επιδράσουμε επί τόπου, με συγκεκριμένες πολιτικές που να δώσουν κίνητρα ανάπτυξης, να συγκρατήσουν τον κόσμο στις εστίες του.

Αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις κατά τρίτων χωρών ως απάντηση στις προσπάθειες εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Όλες αυτές οι παράμετροι, της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αποτυπωθούν και στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Άσυλο στην ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ