ΕΛΛΑΔΑ

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μέσα από τις διατροφικές μας συνήθειες;

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μέσα από τις διατροφικές μας συνήθειες;

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία μας αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, όπως επιβεβαιώνουν τα επιστημονικά δεδομένα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως οι άνθρωποι καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες τροφίμων, οι οποίες προκειμένου να παραχθούν, απαιτούν υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και νερού, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα χρειαζόμαστε έδαφος όσο δύο φορές η έκταση της γης για να παράγουμε την τροφή που έχουμε ανάγκη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η σπατάλη τροφίμων, το food waste, εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 30% της παραγόμενης τροφής, κοστίζει περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κάθε χρόνο πετάει στα σκουπίδια 88 εκατομμύρια τόνους τροφίμων. Παράλληλα, η κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων που καταγράφουν μεγαλύτερο αποτύπωμα CO2 για την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διάθεσή τους στον καταναλωτή, όπως είναι για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.

Οι κατευθύνσεις γύρω από τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, άλλωστε, αφορούν τόσο στις ποσότητες που καταλήγουν στα σκουπίδια, όσο και στον τρόπο παραγωγής τους, αναζητώντας διαρκώς φιλικότερες προς τη φύση πρακτικές. Επομένως, οι καταναλωτές από την πλευρά μας, επιλέγοντας τον τρόπο διατροφής μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε την υγεία και την ευεξία μας, αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη. Επιλέγοντας έναν βιώσιμο τρόπο διατροφής, για παράδειγμα μία δίαιτα που στηρίζεται σε φυτικές τροφές, μπορούμε να ωφελήσουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον, χωρίς να δυσκολευτούμε και ιδίως, χωρίς να χάσουμε σε γεύση – αρκεί να κάνουμε καλύτερες επιλογές.

Τα οφέλη που προσφέρουν οι «πράσινες» και ευσυνείδητες διατροφικές επιλογές

Το «κλειδί» της υπόθεσης, επομένως, βρίσκεται στην τάση των καταναλωτών προς μία πιο plant-based διατροφή, η οποία όμως προσεγγίζεται ολιστικά: Με προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή, διότι και σε κάθε στάδιο παραγωγής τους ενσωματώνονται βιώσιμες πρακτικές και διότι το τελικό γευστικό αποτέλεσμα αφήνει ικανοποιημένο κάθε άνθρωπο. Αλλάζουμε, λοιπόν, την καταναλωτική και διατροφική μας συμπεριφορά και ακολουθούμε μία διατροφική φιλοδοξία, που στηρίζεται στους «κανόνες» της φυτικής διατροφής.

Το ζήτημα των τροφίμων γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ, «καλώντας» μας να βάλουμε ο καθένας από εμάς το δικό του λιθαράκι, ούτως ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης φαγητού, που πλήττει την παγκόσμια κοινότητα και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον πλανήτη.

Μπορεί η ευθύνη να μοιάζει μεγάλη και συχνά να αισθανόμαστε πως αδυνατούμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας προκαλεί πίεση. Αρκεί να εμπιστευτούμε τους ειδικούς στη φυτική διατροφή που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτή την αλλαγή, απλά και κυρίως απολαυστικά.

Για να το κάνουμε αυτό πιο αντιληπτό, αρκεί να σκεφτούμε ότι καταναλώνοντας αποκλειστικά φυτικά προϊόντα για μία ημέρα την εβδομάδα επί έναν χρόνο, επιτυγχάνουμε λιγότερες εκπομπές CO2 που ισοδυναμούν με την ηλεκτρική ενέργεια που θα χρειαζόταν για να καλύψουμε τις ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού για μία εβδομάδα. Είναι απλό: Τα φυτικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εναλλακτικές επιλογές που είναι απολαυστικές και ελαφριές.

Ο «σύμμαχός» μας για ένα διατροφικό «όραμα» βασισμένο στη φυτική διατροφή

Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να δούμε πώς και πού συναντάμε προϊόντα που «υπόσχονται» έναν βιώσιμο τρόπο διατροφής, που συνδυάζει τη χαμηλότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον καθώς για την παραγωγή τους εκπέμπεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, χρησιμοποιείται λιγότερο έδαφος και καταναλώνεται λιγότερο νερό, αλλά και την υψηλή ποιότητα στη γεύση.

Τα φυτικά προϊόντα της Alpro μπορούν να μας δώσουν τη λύση, τόσο διότι η Alpro, ως μάρκα, φροντίζει να προχωρά με βιώσιμες επιλογές σε όλα τα επίπεδα, όσο και διότι η πλούσια γεύση των προϊόντων της μας δίνει ένα ακόμα κίνητρο να στραφούμε στη φυτική διατροφή και να εντάξουμε τα προϊόντα αυτά στην καθημερινότητά μας.

Ήδη από το 2015, η Alpro είχε δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 και τη χρήση του νερού, να μειώσει την περιεκτικότητα των προϊόντων της σε ζάχαρη και λίπος, αλλά και να χρησιμοποιεί βιώσιμους φυσικούς πόρους, αξιοποιώντας τοπικές καλλιέργειες. Πράγματι, είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που εφάρμοσε αντίστοιχη πολιτική και πλέον όλα τα φυτικά προϊόντα της έχουν φυσικό ελαφρύ αποτύπωμα τόσο αναφορικά με τον άνθρακα όσο και με το νερό. Έτσι, αγοράζοντας τα προϊόντα αυτά, γνωρίζουμε ότι συμπεριφερόμαστε με βάση την αειφορία και τη βιωσιμότητα: Ευρωπαϊκή βρώμη, μεσογειακά αμύγδαλα, ακόμα και η σόγια παράγονται με τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον – μια διαδικασία που, φυσικά, διαρκώς βελτιώνεται.

Η Alpro άλλωστε δημιουργεί απολαυστικά φυτικά προϊόντα εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, όπως φυτικά ροφήματα, επιδόρπια, κρέμες μαγειρικής κ.ά. χρησιμοποιώντας μία ποικιλία καρπών, όπως μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, καρύδα, αμύγδαλο, βρώμη και ρύζι.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να εντάξουμε τα προϊόντα της Alpro στην καθημερινότητά μας, τόσο μέσα από συνταγές αλμυρές ή γλυκές αλλά και στο πρωινό, στον καφέ, στα smoothies ή ακόμα και απευθείας από το ποτήρι.

Η μετάβαση στη βιώσιμη διατροφή μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο νόστιμα απ' όσο πιθανώς νομίζουμε. Ίσως ήδη μάλιστα να ακολουθούμε και να εφαρμόζουμε κάποιες από τις αρχές της, ειδικά εάν προτιμάμε τη μεσογειακή διατροφή, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Για εμάς που αναρωτιόμαστε, ωστόσο, πώς θα καταφέρουμε να έχουμε στην κουζίνα του σπιτιού μας φυτικές επιλογές, η Alpro έχει την απάντηση. Νόστιμα, υγιεινά και βιώσιμα για το αύριο που όλοι ονειρευόμαστε.