ΕΛΛΑΔΑ

Φραγκίσκος Καναβάρης: Ο Μηχανικός της Χρονιάς για το 2022 χαράζει τον «πράσινο» δρόμο του μέλλοντος

Φραγκίσκος Καναβάρης: Ο Μηχανικός της Χρονιάς για το 2022 χαράζει τον «πράσινο» δρόμο του μέλλοντος
Φραγκίσκος Καναβάρης, διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός, ειδικευόμενος στις πράσινες κατασκευές και δομικά υλικά Πηγή φωτογραφίας: Λευτέρης Παρτσάλης, CNN Greece

Τελικά, τα όνειρα έχουν σύνορα; Πόσο εύκολο είναι στα 17 σου χρόνια να καταφέρεις να πάρεις τη σωστή επιλογή για το επαγγελματικό σου μέλλον; Η ζωή μακριά από την πατρίδα έχει πολλές στερήσεις;

Ο Φραγκίσκος Καναβάρης είναι ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος, που ενώ είχε όραμα και στόχους για το μέλλον του, δεν είχε φανταστεί πως το 2022, στα 32 του μόλις χρόνια, θα βραβευόταν από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου με το βραβείου του Μηχανικού της Χρονιάς. Ήταν μία τιμή για εκείνον, αλλά και μία «υπόσχεση» για να συνεχίσει τη λαμπρή του πορεία, δίνοντας κίνητρο και σε άλλους επιστήμονες του κλάδου του και όχι μόνο, να καινοτομήσουν. Μία κουβέντα μαζί του φυσικά, αρκεί για να αντιληφθούμε αμέσως πως οι αξίες και τα ιδεώδη του θέτουν στο επίκεντρο τον πλανήτη. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που κάθε του πρόταση, μοιάζει σαν ένα «παράθυρο» στο μέλλον... ένα μέλλον «πράσινο», βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον που -όπως λέει και ο ίδιος- μας φιλοξενεί, γι' αυτό και οφείλουμε να το φροντίζουμε.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είπε ο Φραγκίσκος Καναβάρης στο CNN Greece:

Ο Φραγκίσκος Καναβάρης είναι το ζωντανό παράδειγμα ενός ατελείωτου «κυνηγιού» στόχων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, ξεκίνησε την πορεία του ως μαθητής της Ιωνιδείου Σχολής, όταν στα 16-17 του χρόνια αποφάσισε πως ο «δρόμος» προς την επιτυχία περνάει σίγουρα και από τη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα από το Λίβερπουλ, όπου έφυγε για σπουδές στο University of Liverpool και αποφοίτησε με πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού το 2013. Εν συνεχεία, πραγματοποίησε τη διδακτορική του έρευνα και διατριβή στο Queen’s University Belfast στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφοιτώντας με PhD το 2017.

Είχε διανύσει ήδη, ένα σημαντικό μέρος της επαγγελματικής του πορείας, λίγο πριν γνωρίσει την απόλυτη επιτυχία. Ακολούθησε μία ακαδημαϊκή πορεία γεμάτη λαμπρές επιτυχίες, ατελείωτη γνώση και βλέψεις για ένα καλύτερο και πιο «πράσινο» μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για τον Φραγκίσκο Καναβάρη, η βιωσιμότητα ήταν και συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο «κομμάτι» αυτού του μέλλοντος, φτάνοντας στο «σήμερα», όπου δηλώνει διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός, ειδικευόμενος στις πράσινες κατασκευές και στα δομικά υλικά. Κάπου εκεί, ήρθε και η αναγνώριση, μιας και το 2022 βραβεύτηκε από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου με το βραβείου του Μηχανικού της Χρονιάς, όντας ο πρώτος Έλληνας που έλαβε τέτοια τιμή. Το βραβείο απένειμε στον 33χρονο πλέον μηχανικό η Βρετανίδα υπουργός Επιστήμης και Έρευνας Chi Onwurah υπό την παρουσία της πριγκίπισσας Άννας, κόρη της Ελισάβετ και αδελφή του Βασιλιά Καρόλου.

Για εμάς που αναρωτιόμαστε, πώς θα μπορούσε να αισθάνεται ο Φραγκίσκος Καναβάρης που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ φέτος απέσπασε την ανώτερη διάκριση που μπορεί να λάβει κάποιος επιστήμονας/μηχανικός σε ηλικία κάτω των 35 ετών, η απάντηση είναι λυτή και περιεκτική: Τα συναισθήματά είναι ανάμεικτα, μιας και μέσω αυτής της διάκρισης, φαίνεται πως οι κόποι πολλών χρόνων τελικά ανταμείβονται. Υπάρχει άλλωστε, πιο σπουδαίο κίνητρο από την επιβράβευση, έτσι ώστε κάθε επιστήμονας να συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για έναν καλύτερο κόσμο, από τη δική του πλευρά; Η πορεία του ίδιου δίνει την απάντηση.

«H διάκριση αυτή από τη Βασιλική Ακαδημία της Βρετανίας είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα, κυρίως διότι δείχνει ότι οι κόποι πολλών ετών αναγνωρίζονται με μία τέτοια διάκριση που είναι από τις υψηλότερες που μπορεί να λάβει ένας νέος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των μηχανικών. Συνεπώς, είναι κάτι πολύ σημαντικό ως επιβράβευση των κόπων όλων αυτών των χρόνων. Το ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας που λαμβάνει αυτό το βραβείο είναι κάτι εξίσου σημαντικό, και ελπίζω να μην είμαι και ο τελευταίος. Θέλω αυτό να λειτουργήσει ως έναυσμα για Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν συμβάλλει στην εκπόνηση σπουδαίων έργων», ανέφερε ο Φραγκίσκος Καναβάρης, μιλώντας για τα συναισθήματα που του «γεννήθηκαν», λαμβάνοντας ένα βραβείο που απονέμεται σε ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει με το έργο τους στην πρόοδο της επιστήμης των μηχανικών και που συμβάλλουν αισθητά στη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας.

Οι στόχοι του είναι ξεκάθαροι εδώ και χρόνια: Εκπόνηση έργων, ανάλυση κατασκευών, δημιουργία δομικών υλικών, καθώς και δημιουργία του κατάλληλου «πλαισίου» για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος. Εκεί βασίζεται το όραμά του, στις πρωτοποριακές μεθόδους που έχει προτείνει και εφαρμόσει σε μεγάλα έργα παγκοσμίως, που έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση ρύπων συσχετιζόμενων με κατασκευές, αλλά και στη συνεισφορά του στην επιστήμη των δομοστατικών μηχανικών και δομικών υλικών λόγω των βελτιωμένων μεθόδων ανάλυσης και εναλλακτικών κατασκευαστικών υλικών φιλικών προς το περιβάλλον που έχει προτείνει ο ίδιος.

Ποιος είναι όμως, ο άνθρωπος πίσω από τον επιστήμονα Φραγκίσκο Καναβάρη που στα 32 του χρόνια, βραβεύτηκε από τη Βασιλική Ακαδημία, Royal Academy of Engineering, ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο που απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες επιστημών; Ταπεινός, ευπροσάρμοστος και οραματιστής. Μας μιλάει για το επίτευγμά του σαν να αφορά κάποιον άλλον, σαν να μην είναι μία μεμονωμένη προσωπική επιτυχία αλλά η αρχή ενός συλλογικού κοινού στόχου. Μας διηγείται τις δυσκολίες αλλά και τις όμορφες στιγμές που αντιμετώπισε όταν πρωτοήρθε στην Αγγλία, αλλά και τον διαφορετικό τρόπο ζωής μακριά από την πατρίδα σαν να είναι χρέος του να «σταθεί» στα θετικά, γιατί αυτά είναι που θα τον οδηγήσουν ακόμη πιο μακριά. Μας εμπιστεύεται τα μελλοντικά του σχέδια με αγωνία και προσμονή.

«Η ζωή μακριά από την Ελλάδα είναι διαφορετική. Έφυγα από εκεί στα 17-18 μου χρόνια και πλέον είμαι 33 ετών, συνεπώς ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μου βρίσκομαι μακριά από την πατρίδα. Μπορεί να έχω συνηθίσει σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, όμως συχνά σκέφτομαι πως ένας σημαντικός οικογενειακός και φιλικός περίγυρός μου είναι πίσω στην Ελλάδα, γι’ αυτό και τα καλοκαίρια μου περνάω σημαντικό μέρος των διακοπών μου στην Κίμωλο, τον τόπο καταγωγής μου», επεσήμανε ο κ. Καναβάρης.

LPR58626.jpg

Για τον Φραγκίσκο Καναβάρη δεν υπάρχουν έτοιμες «συνταγές», εύκολοι δρόμοι και ένας απλοϊκός τρόπος, για να έρθει η αλλαγή εν μία νυκτί. Γι’ αυτό και πιστεύει ακράδαντα ότι το πώς θα μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για τη σημασία της περιβαλλοντικής κρίσης, της πράσινης ανάπτυξης του αστικού περιβάλλοντος είναι κάτι για το οποίο είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Δείτε εδώ τα Πρόσωπα 2022 του CNN Greece

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager: Σοφία Μαυραντζά | Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας | Κάμερα: Νικόλας Κόρνφορντ, Στάθης Κεφάλας, Γιώργος Αποστολόπουλος | Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης | Μοντάζ: Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ