ΕΛΛΑΔΑ

Η υπερκατανάλωση των γιορτών «εκτοξεύει» το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα - Δείτε το Infographic

Η υπερκατανάλωση των γιορτών «εκτοξεύει» το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα - Δείτε το Infographic

Από τα γιορτινά φωτάκια μέχρι τις τεράστιες ποσότητες φαγητού και το… χαρτί περιτυλίγματος, η περίοδος των Χριστουγέννων ταυτίζεται με την υπερβολή, σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

 

Ο στολισμός, η αγορά δώρων, οι έξοδοί μας και φυσικά το φαγητό, δείχνουν ξεκάθαρα πως στις γιορτές τείνουμε να χάνουμε το μέτρο. Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα είναι τρεις πολύ μεγάλες γιορτές του έτους, πολύ κοντά η μία με την άλλη και επομένως, οι υπερβολές «ξεφεύγουν» ακόμα περισσότερο.

Οι αριθμοί στην περίπτωση αυτή αποτυπώνουν την πραγματικότητα, που λέει πως κατά την εορταστική περίοδο του έτους, οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τον πλανήτη. Ανάμεσα στα φώτα, τα ταξίδια, το περιτύλιγμα και το φαγητό, δημιουργούμε πάρα πολλά απορρίμματα: Έρευνες έχουν δείξει ότι στον δυτικό κόσμο γενικά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επιπλέον τόνοι απορριμμάτων δημιουργούνται κάθε εβδομάδα μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών (τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου) και της Πρωτοχρονιάς!

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια παράγουν αρκετό διοξείδιο του άνθρακα για να γεμίσουν 15.500 αερόστατα, ενώ αυξάνουν τη φωτορύπανση έως και 50% σε ορισμένες περιοχές. Επίσης ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, χρησιμοποιούμε τουλάχιστον οκτώ χιλιάδες τόνους χαρτιού περιτυλίγματος και 2,65 δισεκατομμύρια ευχετήριες κάρτες!

Αν σκεφτούμε επίσης πόσα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης χρησιμοποιούμε αυτή την περίοδο, πόσο πλαστικό εμπεριέχεται στους φιόγκους και το χαρτί περιτυλίγματος, στις συσκευασίες παιχνιδιών και τροφίμων και φυσικά στη διακόσμηση και στις σακούλες για τα ψώνια μας, είναι σαφές πόσο πολύ αυξάνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της περιόδου για τον καθένα μας.

Κατά συνέπεια, είναι σαφές πως εάν θέλουμε πράγματι να συμβάλλουμε με τη δράση μας στην προστασία του πλανήτη, η περίοδος των γιορτών είναι που πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαιτέρως. Οι επιλογές μας μπορούν και πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, αρκεί να γίνουν λελογισμένα και συνειδητά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ