ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης: «Τσουνάμι» γρίπης τον Ιανουάριο με 100.000 κρούσματα την ημέρα

Τζανάκης: «Τσουνάμι» γρίπης τον Ιανουάριο με 100.000 κρούσματα την ημέρα
Ο κ. Τζανάκης συνιστά στους πολίτες να προφυλάσσονται με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και ο καθαρισμός των χεριών ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Έξαρση της γρίπης αναμένει ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

Εκτιμά ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξει ένα «τσουνάμι» γρίπης με 100.000 κρούσματα ημερησίως.

Με βάση τον κίνδυνο που ελλοχεύει, ο καθηγητής πνευμονολογίας συνιστά στους πολίτες να προφυλάσσονται με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και ο καθαρισμός των χεριών, μέτρα τα οποία έχουν γίνει συνήθεια σε όλες και όλους από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, ο οποίος δε, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη έρχεται σε δεύτερη μοίρα έναντι της γρίπης στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «Περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις λίγο πιο μπροστά από ότι συνήθως. Κυριολεκτικά περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν, είτε έχουν καταρροή, είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη που έχει πάρει «κεφάλι» από τον Covid, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV. Συγκεκριμένα, σε όσους ενήλικες έχω διαγνώσει αυτή τη νόσο, όλοι ακολουθούν μία περίοδο 15 – 20 ημερών με ένα τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα, ο οποίος τους χαλάει την ποιότητα ζωή» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος, δήλωσε ότι «μας βρίσκει απροετοίμαστους από πλευράς ανοσοποιητικού, υπό την έννοια ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν προετοιμάσαμε το ανοσοποιητικό μας. Όχι γιατί δεν θέλαμε, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων είχαμε τις καραντίνας και τις μάσκες για τον Covid και ιδιαιτέρως τα παιδάκια που είναι μέχρι στιγμής έως πέντε ετών, μπορούσαμε να πούμε ότι είναι παρθένα από πλευράς ανοσοποίησης με όλους αυτούς τους παράγοντες, διότι πρακτικά όσα γεννήθηκαν το 2020 ή ήταν το 2020 ενός έτους, εκτίθενται σε αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά στη ζωή τους, με συνέπεια να εκδηλώνουν τις ιώσεις αυτές βαριά με ταλαιπωρία και κάποιες φορές να πρέπει να τα φροντίσουμε στο νοσοκομείο».

Αναφορικά με τον κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι τα νέα από την Κίνα δεν είναι καθόλου καλά. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που μολύνονται με Covid πλέον καθημερινά. Μιλάμε για 500.000 έως 1 εκατομμύριο νεκρούς στην Κίνα το επόμενο διάστημα. Δεν ξέρουμε τι στελέχη θα προκύψουν και ελπίζω να μην είναι τέτοια που να μας βάλουν πάλι να αρχίσουμε από την αρχή. Πιστεύω ότι δεν θα γίνει αυτό. Παρά ταύτα θα πρέπει από εδώ και στο εξής η αντισηψία των χεριών, τα προσωπικά μέτρα προφύλαξης με τη μάσκα και η προσεκτική ατομική υγιεινή να γίνει δεύτερη φύση μας».

Συμπλήρωσε δε, ότι «καλώς ή κακώς οι Κινέζοι προμηθεύουν τον πλανήτη με πάρα πολλά είτε αγαθά τεχνικής φύσεως, είτε και τρόφιμα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι επίπτωση θα έχει σε όλους μας από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής ένα ενδεχόμενο, ας το πούμε, μπλακάουτ της κινεζικής οικονομίας οφειλόμενο σε μια υγειονομική κρίση. Επομένως τα πράγματα είναι δύσκολα. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί και ότι ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί στην Κίνα, όπως εξελίσσεται σε μας σαν μια ήπια αναπνευστική αρρώστια. Ένα απλό κρυολόγημα, το οποίο έχει επιπτώσεις μόνο στους υπερήλικες και σε όσους είναι ανοσολογικά ευάλωτοι».

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι τα εμβόλια της γρίπης έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στο να σε προφυλάξουν από την εκδήλωση βαρείας νόσου. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100.000 κρούσματα. Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ