ΕΛΛΑΔΑ

Εξαντλημένοι οι Έλληνες φορολογούμενοι από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις

Εξαντλημένοι οι Έλληνες φορολογούμενοι από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις
REUTERS/Alkis Konstantinidis/File photo

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters καταγράφει τις αντιδράσεις και τις σκέψεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την αύξηση στον φόρο προστιθέμενης αξίας και την φορολογική επιβάρυνση που φέρνουν τα μέτρα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε ένα πολυσύχναστο καφέ στην Αθήνα, ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Γαρυφάλλου αντιμετωπίζει με φιλοσοφικό τρόπο την πρόσφατη αύξηση στον ΦΠΑ.

Το συνήθισε λέει. Είναι η έκτη αύξηση μέσα στα χρόνια της κρίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

«Ελπίζω να έχουν ένα σχέδιο, ότι σε έξι ή εννιά μήνες θα δούμε να ανακαλείται ο ΦΠΑ», λέει ο Γαρυφάλλου, αναφερόμενος στην αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που είχε δεσμευθεί να ελαφρύνει τους ήδη εξαντλημένους Έλληνες από επτά χρόνια ύφεσης.

Οι περισσότερες επιβαρύνσεις τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής που ζητούν οι δανειστές για την εκταμίευση χρημάτων.

Η κατά μια ποσοστιαία μονάδα αύξηση του ΦΠΑ είναι σε ισχύ που ανέρχεται στο 24%. Πρόσθετοι φόροι σε αλκοόλ, καπνό, κινητά τηλέφωνα, internet και καφέ θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Οι Έλληνες βουλευτές τον περασμένο μήνα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ενέκριναν μια σειρά φόρων και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλιστεί η εκταμίευση δόσεων, όπως ορίζεται από το πρόγραμμα διάσωσης που υπεγράφη το 2015, που ανέρχεται σε ύψος 56 δις ευρώ.

«Φορολογούν χρήματα που δεν υπάρχουν», λέει ο Παύλος Αστερίου, στο Reuters, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.
«Που θα βρούμε τα χρήματα; Είναι παράλογο...Γι’ αυτό το μέτρο θα αποτύχει και θα βρεθούμε πάλι στο σημείο μηδέν».

Οι επιχειρηματίες επίσης υποστηρίζουν ότι η αύξηση των φόρων καθιστά αδύνατο στις επιχειρήσεις τους να τα βγάλουν πέρα και να μην μετακυλήσουν την επιβάρυνση στους πελάτες τους.

«Κάθε αύξηση θα συρρικνώσει την κατανάλωση», σύμφωνα με τον Βασίλη Κορκίδη, επικεφαλής της ΕΣΕΕ.

Το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται και στο λουκέτο του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, Athens Ledra Hotel το οποίο βάζει λουκέτο επικαλούμενο «οικονομικές δυσκολίες», αφήνοντας μετέωρους περίπου 150 εργαζόμενους στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα αρκετών μηνών.

Περίπου 200 τουρίστες που διέμεναν στο ξενοδοχείο αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε άλλα ξενοδοχεία της πόλης.

«Είναι λυπηρό για την Ελλάδα», δήλωσε ο Άλαν Πίτερσεν τουρίστας από την Δανία.

«Ο τουρισμός είναι ίσως το μοναδικό έσοδο για την Ελλάδα. Αν οι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν στην χώρα μάθουν για αυτό, ίσως να αποφασίσουν να πάνε αλλού, ίσως στην Βαρκελώνη».

«Κάποιοι επιβιώνουν, όμως όπου υπάρχουν πολλοί φόροι κάποιοι σβήνουν γρηγορότερα...έρχεται κάτι τέτοιο και τους αποτελειώνει», λέει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ