ΕΛΛΑΔΑ

Όλυμπος: Βίντεο - ντοκουμέντο από τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ να σώσει τον 41χρονο ορειβάτη

Όλυμπος: Βίντεο - ντοκουμέντο από τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ να σώσει τον 41χρονο ορειβάτη
Στο βίντεο ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις διασωστικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, φαίνεται η προσπάθεια των διασωστών να πλησιάσουν με ελικόπτερο ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ενα βίντεο που «κόβει» την ανάσα έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική γύρω από τις προσπάθειες διάσωσης του 41χρονου ορειβάτη που έπεσε σε χαράδρα βάθους 600 μέτρων του Μύτικα στον Όλυμπο και έχασε τη ζωή του, την Κυριακή ανήμερα των Χριστουγέννων.

Στην επιχείρηση ανάσυρσης του ορειβάτη επιχείρησαν μέλη από τη 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, την 8η ΕΜΑΚ Λάρισας, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Λιτόχωρο και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Στο βίντεο ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις διασωστικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, φαίνεται η προσπάθεια των διασωστών να πλησιάσουν με ελικόπτερο το απόκρημνο σημείο.

Ο ορειβάτης είχε πάει στον Όλυμπο για να «πατήσει» την κορυφή του Μύτικα, ενώ ο φίλος του είχε μείνει πίσω και τον περίμενε να γυρίσει, όμως επειδή δεν είχε δώσει σημεία ζωής για αρκετή ώρα, ανησύχησε και τον έψαξε. Τον εντόπισε μέσα στη χαράδρα και κάλεσε τις Αρχές για βοήθεια. Δυστυχώς, όμως, ο 41χρονος είχε χάσει τη ζωή του.

Ο 41χρονος ήταν ένας έμπειρος ορειβάτης, μέλος του Συλλόγου Χιονοδρόμων Ιτέας-Κίρρας και στο ενεργητικό του είχε καταφέρει να σηκώσει τη σημαία του συλλόγου στην κορυφή Elbrus του Καυκάσου, σε ύψος 5.642 μέτρων. Τότε, είχε λάβει εύσημα από τους φίλους της ορειβασίας.

Η Πυροσβεστική σε ανακοίνωση της σχετικά με το περιστατικό αναφέρει:

«Απογευματινές ώρες χθες, Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2022, ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για τον εντοπισμό άνδρα στην περιοχή Στεφάνι Λούκι στο όρος Όλυμπος, έπειτα από πτώση του κατά τη διάρκεια πεζοπορίας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 13 πυροσβέστες με τρία (3) οχήματα και συγκεκριμένα, οι Ορειβατικές Ομάδες Έρευνας Διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιτόχωρου καθώς και της 2ης και 8ης Ε.Μ.Α.Κ.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσέγγισαν τον άνδρα, πρωινές ώρες σήμερα, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2022 με Ε/Π Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Τον εντόπισαν χωρίς αισθήσεις, τον ανέσυραν στο Ε/Π και στη συνέχεια ο άνδρας διακομίσθηκε στο ελικοδρόμιο της 24ης Ταξιαρχίας Λιτόχωρου όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.».

Αυτός είναι ο 41χρονος ορειβάτης που βρέθηκε νεκρός

Ο 41χρονος, Αναστάσιος Δημόπουλος, είναι ο ορειβάτης, που εντοπίστηκε νεκρός σήμερα το πρωί από διασώστες της ΕΜΑΚ σε δύσβατο σημείο.

Ο Αναστάσιος Δημόπουλος ανήκε στον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Ιτέας-Κίρρας, και στο παρελθόν είχε ανέβει σε ύψος 5.642 μέτρων στην οροσειρά του Καυκάσου, σηκώνοντας την σημαία του Συλλόγου.

«Ο πατριώτης μας και μέλος του ΣΧΟ Ιτέας-Κίρρας Αναστάσιος Δημόπουλος έβαλε τη σημαία του Συλλόγου στη κορυφή elbrus 5642 m του Καυκάσου», ανέφερε σε παλαιότερη ανάρτησή του ο ΣΧΟ Ιτέας-Κίρρας.

Η νεκροψία - νεκροτομή αναμένεται να δείξει αν ο άτυχος 41χρονος έχασε τη ζωή του από την πτώση ή από το ψύχος. Ο άνδρας αγνοούνταν από το μεσημέρι της Κυριακής, όταν μαζί με φίλο του βρίσκονταν στη βάση Λουκιού στον Μύτικα και σε υψόμετρο 2.700 μέτρων.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ανέβασε και βίντεο στο Facebook από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στον Όλυμπο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ