ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στην Μόρια - Εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης

Επεισόδια στην Μόρια - Εκκενώθηκε το κέντρο κράτησης
Twitter/‏@willhorner

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν χθες το βράδυ στο κέντρο κράτησης στη Μόρια με συμπλοκές μεταξύ μεταναστών ενώ ξέσπασε πυρκαγιά που ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν τον χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, τουλάχιστον δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.

Οι συμπλοκές άρχισαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών, περίπου στις 11 πριν τα μεσάνυχτα, χθες Τετάρτη. Από άγνωστη αιτία.

Όμως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στο χοτ σποτ, ενώ οι Αφγανοί, από την άλλη μεριά, κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου.

Το τελευταίο είναι και το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες κατακαίοντας μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες οπλισμένων με λοστούς και μαχαίρια.

Η μικρή δύναμη της Αστυνομίας, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις άγρια αντιμαχόμενες πλευρές ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει πως σε κάποιες περιπτώσεις η κόπωση των αστυνομικών από την ενασχόληση με καθημερινές συγκρούσεις στο χοτ σποτ δεν επέτρεψε την αξιολόγηση της όλης κατάστασης η οποία σύντομα έγινε εκτός ελέγχου.

Η κατάσταση στο κέντρο κράτησης της Μόριας είναι αρκετά τεταμένη ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται συνεχώς περιστατικά με συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών.

Οι περισσότεροι από αυτούς διαμαρτύρονται για την κατάσταση αφού παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες και μάλιστα σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

Από τις 12.30 τα μεσάνυχτα, όταν και ελέγχθηκε η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής, και έως τα χαράματα, όλος ο καταυλισμός με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένα στέλεχος της Frontex, μέλος της πολυπληθούς δύναμης που επιχειρεί στο νησί, δεν βρίσκεται στο χοτ σποτ από τη δύση έως της ανατολή.

Παρά τις πιεστικές τεράστιες ανάγκες τόσο της διεκπεραίωσης των υποθέσεων αιτήσεων ασύλου, όσο και της περιφρούρησης και της τάξης του χοτ σποτ, οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί εργάζονται ελάχιστες ώρες και σύμφωνα με το ωράριο εργασίας στις πατρίδες τους αλλά, όπως καταγγέλλεται, και με πολύ αργούς ρυθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ