ΕΛΛΑΔΑ

Βιασμός 15χρονου: «Ήταν ένα παιδικό παιχνίδι» ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι ανήλικοι

Βιασμός 15χρονου: «Ήταν ένα παιδικό παιχνίδι» ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι ανήλικοι
Το εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Ίλιον όπου οι οκτώ ανήλικοι επί ένα μήνα βίαζαν και κακοποιούσαν 15χρονο συμμαθητή τους EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ως «παιδικό παιχνίδι» παρουσιάζουν στις απολογίες τους οι έξι ανήλικοι συλληφθέντες τον αποτρόπαιο βιασμό του 15χρονου στο Ίλιον.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συλληφθέντες ισχυρίζονται ότι το «παιχνίδι τους ξέφυγε» με αποτέλεσμα τον βασανισμό του παιδιού.

«Όλο ήταν μια πλάκα, ένα παιδικό παιχνίδι. Άρχισε με διάφορα πειράγματα μεταξύ μας πάνω από ρούχα, αλλά δυστυχώς η κατάσταση ξέφυγε. Εγώ δεν τον πόνεσα (…) αλλά ένα άλλο παιδί (…) και τον πόνεσε. Μου έχει συμβεί και σε μένα και πριν και μετά το βίντεο, αλλά δεν με πόνεσαν τα παιδιά», λέει ένας εκ των κατηγορουμένων.

Ο 16χρονος κατηγορούμενος, σύμφωνα με το Mega, παραδέχεται πως όλα όσα καταγγέλλονται πράγματι έγιναν μέσα στο ερειπωμένο σπίτι αλλά αρνείται να τα χαρακτηρίσει ως βιασμούς, συμπληρώνοντας μάλιστα:

«Το θύμα δε μας είχε πει κάτι για όλο αυτό».

Μετά την απολογία του, η ανακρίτρια γνωμοδότησε υπέρ της προφυλάκισής του δεχομένου ότι όπως αποφάνθηκε η «τέλεση των πράξεων έγινε με ιδιαίτερη σκληρότητα και βαναυσότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα» και ως εκ τούτου «είναι επικίνδυνος προς τέλεση νέων ομοειδών πράξεων».

«Μπερδεύτηκε ή λέει ψέματα»

Ένας άλλος κατηγορούμενος ο οποίος μάλιστα απεικονίζεται και σε ένα από τα επίμαχα βίντεο, ισχυρίστηκε πως το θύμα παρανόησε ή ψεύδεται.

«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Δε συμμετείχα σε όλο αυτό. Μια φορά υποτίθεται ότι ήμουν παρών, πήγα μετά. Είχα πάει στο σουπερμάρκετ να πάρω κάτι για τη μητέρα μου και βρήκα τα παιδιά μετά, αφού είχε συμβεί όλο αυτό. Δεν ξέρω γιατί το θύμα λέει αυτά για μένα. Πιστεύω ότι μπερδεύτηκε ή ότι λέει ψέματα».

Ενώπιον της ανακρίτριας πάντως εξέφρασε τη λύπη του που δεν επιχείρησε να αποτρέψει τον βιασμό. Όσο για τα επίμαχα βίντεο που βρέθηκαν στο κινητό του, τα χαρακτήρισε ως:

«Άλλο ένα χοντροκομμένο πείραγμα προς το θύμα που παρατράβηξε».

Ο 16χρονος υποστήριξε πως δεν ήξερε ότι αυτό που γινόταν μπροστά στα μάτια του λέγεται βιασμός, ούτε και το να κατέχει και να διακινεί σε φίλους τα επίμαχα βίντεο θεωρείται κατοχή και διακίνηση πορνογραφικού υλικού.

«Πράγματι έλαβα στο κινητό μου βίντεο. Δεν γνώριζα το παράνομο της πράξεώς μου στο να δω βίντεο ελάχιστων δευτερολέπτων. Έστειλα σε άλλους τα βίντεο χωρίς να ξέρω ότι αυτό είναι αδίκημα και σε καμία περίπτωση δεν έγινε με άλλη πρόθεση πλην του χονδροειδούς αστεϊσμού».

«Φοβήθηκα να βγάλω το φίδι από την τρύπα»

Ο μικρότερος της παρέας και ο μοναδικός που δεν προφυλακίστηκε καθώς για λίγες μέρες δεν είχε συμπληρώσει τα 15 έτη, είπε ότι δεν ήταν παρών σε κανέναν βιασμό και πως έμαθε εκ των υστέρων τι είχε συμβεί.

«Εκεί μεταξύ σοβαρού και αστείου μου είπαν ότι κάποια παιδιά είχαν κατεβάσει το παντελόνι του θύματος και προσπάθησαν να του (…). Δεν το πίστεψα, αφού ήταν τρομακτικά ακραίο και σοκαριστικό αλλά αυτοί επέμεναν ότι είχε συμβεί. Στη συνέχεια έμαθα πως το επεισόδιο όχι μόνο ήταν αληθινό αλλά πως είχε ξανασυμβεί λίγο καιρό πριν και πως και τα δύο έχουν ‘τραβηχτεί’ σε βίντεο. Ζήτησα από ένα παιδί να μου τα δείξει και προσωπικά ήταν τόσο άγριο που εξεπλάγην».

Εξεπλάγην αλλά δεν το κατήγγειλε ούτε το ανέφερε στους γονείς του παρά έναν μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου, που παρεμπιπτόντως ήταν και η μέρα που ο πατέρας του κακοποιημένου παιδιού υπέβαλε τη μήνυση.

«Μόλις ενημέρωσα τους γονείς μου στις 16 Δεκεμβρίου, είχαν εκνευριστεί πάρα πολύ και με προέτρεψαν να πάω μόνος μου να βρω τους γονείς του θύματος. Ωστόσο, περίμενα την κοπέλα, που της είχα στείλει το επίμαχο βίντεο, να βγάλει εκείνη το φίδι από την τρύπα, αντί να πάρω πρωτοβουλίες».

«Απλά με έπιασε η κάμερα»

«Απλά με έπιασε η κάμερα» ισχυρίστηκε για την εμπλοκή του στους βιασμούς ο 17χρονος για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες πως είχε διαφύγει στην Αλβανία αλλά τελικά εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης με τον δικηγόρο του.

«Εγώ μόνο μια φορά βρέθηκα στο περιστατικό. Εγώ δεν έκανα κάτι. Όταν πήγα, όλα είχαν γίνει. Το θύμα δεν ξέρω γιατί λέει όλα αυτά για μένα. Εμένα απλά με έπιασε η κάμερα όταν πήγα».

Αλλιώς πάντως θυμάται τα πράγματα το 15χρονο θύμα, ο οποίος ανέφερε πως ο 17χρονος είχε ενεργό ρόλο στους βιασμούς.

«Φαίνονται τρία άτομα σε αυτό το βίντεο. Ο ένας που μου έχει πιάσει το κεφάλι και γελάει είναι ο 17χρονος. Με πιέζει στο κεφάλι για να μη φύγω».

Ο 15χρονος κατηγορούμενος που τραβούσε τα επίμαχα βίντεο δήλωσε πως η μόνη του εμπλοκή ήταν να καταγράψει τις σκηνές φρίκης αλλά και να φροντίσει να μοιράσει τα βίντεο σε όλους τους παρευρισκόμενους.

«Στην αρχή απλώς κοιτούσα, ενώ κάποια στιγμή κάποιος από την παρέα με παρότρυνε να τραβήξω βίντεο την σκηνή. Το πρώτο βίντεο που τράβηξα, το έστειλα αποκλειστικά στους παρευρισκόμενους, καθώς οι ίδιοι μου το ζήτησαν».

Ο έκτος κατηγορούμενος, στου οποίου άλλωστε ανήκει το ερειπωμένο σπίτι στο Ίλιον, εξηγεί πως παρασύρθηκε και δεν είχε καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Τον τελευταίο καιρό, μπορεί να πείραζε σοβαρότερα ο ένας τον άλλον. Δηλαδή, να χτυπιόμαστε πιο δυνατά, να βριζόμαστε και να πειράζει ο ένας τον άλλον στα οπίσθια. Έτσι παρασύρθηκα και εγώ μία φορά, αυτήν την οποία καταγράφηκε σε βίντεο και του κρατούσα τα πόδια».

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο για τους οκτώ συλληφθέντες σύμφωνα με το Live News είναι καταπέλτης:

«Κατόπιν συναπόφασης και με κοινό δόλο με τους συγκατηγορούμενούς σου, εξανάγκασες, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, με τη χρήση σωματικής βίας, άλλον, σε ανοχή γενετήσιας πράξης.

«Ενεργώντας από κοινού με τους συγκατηγορουμένους σου, εξαναγκάσατε, τουλάχιστον έξι με επτά φορές, τον ανήλικο συμμαθητή σας, ασκώντας σωματική βία σε βάρος του και δη χτυπώντας τον στον πρόσωπο και στο σώμα, να ανεχθεί γενετήσιες πράξεις και συγκεκριμένα, αφού τον ακινητοποιούσατε κρατώντας του με τη βία τα πόδια και το κεφάλι, του βγάζατε το παντελόνι με σκοπό διέγερσης και ικανοποίησης της γενετήσιας επιθυμίας σας.

«Παρήγαγες, κατείχες και διέδωσες σε τρίτους υλικό παιδικής πορνογραφίας και δη ανηλίκου προσώπου, το οποίο απεικονιζόταν στο εν λόγω υλικό, να ανέχεται, υπό την άσκηση σε βάρος της σωματικής βίας, γενετήσιες πράξεις, κατά τρόπο που προκαλεί προδήλως τη γενετήσια διέγερση».

Έρχονται νέα εντάλματα σύλληψης - Τι λέει ο δικηγόρος ενός εκ των εμπλεκομένων

Νέα εντάλματα σύλληψης αναμένονται για τον ομαδικό βιασμό του 15χρονου στο Ίλιον, πέραν τον 7 ατόμων που έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Συνολικά κατηγορούνται 12 ανήλικα παιδιά, ανάμεσά τους και 4 κορίτσια τα οποία ήταν παρόντα τουλάχιστον σε έναν ομαδικό βιασμό, ανέφερε στο MEGA ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων, Εμμανουήλ Διαμαντάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χειρότερο είναι ότι «δεν έχουν κληθεί και οι γονείς από τις υπηρεσίες. Εγώ αυτό που προσπαθώ να πω δεν είναι ότι κάποιος που κάνει κάτι να μην τιμωρείται, αλλά είναι 15 χρόνων αυτά τα παιδιά και πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό. Όσο σκληρό και να είναι το βίντεο και οι πράξεις, τα παιδιά είναι στο όριο της προφυλάκισης ηλικιακά, που σημαίνει ότι ο νόμος μπορεί και να αναγνωρίζει ότι αυτά τα παιδιά είναι παιδιά. Είναι παιδιά ηλικιακά είναι παιδιά και με την έννοια του νόμου. Ένας εκ των γονέων με όρισε συνήγορο. Μίλησα με τον γονέα ενός εξ αυτών είναι η κλασική περίπτωση γονέα που έχουν κάνει τα πάντα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, να πάρουν σπίτι να φτιάξουν υποδομές για να μπορέσουν να έχουν χρήματα και άφησαν το πιο σημαντικό, την επιτήρηση».

«O εντολέας μου ήταν θεατής»

«Το παιδί αυτό δεν έχει συμμετοχή στο βίντεο, είναι απλός θεατής. Όχι ότι αυτό δεν έχει απαξία, αλλά είναι απλός θεατής. Τα ναρκωτικά δεν βρέθηκαν στο σπίτι του παιδιού που υπερασπίζομαι, βρέθηκαν στο σπίτι ενός άλλου από την παρέα που τα δικαιολόγησε, γιατί ο πατέρας του έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας από ένα εργατικό ατύχημα, και στο πλαίσιο της φέρεται να μπορεί να κάνει τέτοια χρήση. Τα ναρκωτικά και οι ζυγαριές ακριβείας βρέθηκαν σε διαφορετικά σπίτια», συμπλήρωσε ο κ. Διαμαντάρας.

«Ο δικός μου πελάτης μου είπε ότι ήταν δύο περιστατικά, και στο ένα δεν ήταν γιατί είχε φροντιστήριο, ενώ στο άλλο φαίνεται ότι προσπάθησε να το σταματήσει φωνάζοντας. Όσοι έχουν προφυλακιστεί είναι παρόντες στο βίντεο, αλλά δεν ξέρω εάν αυτό θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Συνολικά κατηγορούνται 12 παιδιά, μεταξύ αυτών και 4 κορίτσια. Κατά την καταγγελία του παιδιού τουλάχιστον στο ένα ήταν παρόντα και τα κορίτσια. Το θύμα αναφέρει και άλλα περιστατικά ήσσονος σημασίας, ότι τον θώπευαν στο σχολείο ή στη βόλτα στο πλαίσιο του ”πειράγματος”. Δεν υπήρχαν βιασμοί στα κορίτσια. Τα βίντεο έχουν φωνές από όλους τους άλλους εκτός απ΄ το ίδιο το θύμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Το βίντεο το έχουν όσοι συμμετείχαν»

Για το πότε πληροφορήθηκαν οι γονείς για τα βίντεο ο κ. Διαμαντάρας εξήγησε πως, «Το είπε μετά από μερικές μέρες στη μητέρα του, ότι έχει γίνει αυτό το περιστατικό. Η μητέρα του δε το κατάλαβε στην αρχή, όπως μου είπε και η ίδια και δεν κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης. Είπε στη μητέρα του ότι έχουν γυριστεί 2 βίντεο τέτοια και ότι το ένα το πήρε από μία ομαδική συνομιλία που έχουν και το άλλο ήταν παρών. Δεν το περιγράφει ο ίδιος ως βιασμό, γι’ αυτό δεν το κατάλαβε η μητέρα. Προκύπτει ότι το βίντεο το έχουν αυτοί που συμμετείχαν και άλλο ένα άτομο που το ήθελε επειδή του το ζήτησαν οι καταγγέλλοντες».

Για το προφίλ του ενός κατηγορούμενου τόνισε πως, «Ο δικός μου εντολέας φαίνεται ότι δεν έχει θέματα που θα τον έκαναν να προβεί σε τέτοιες διαδικασίες. Όμως όλα τα παιδιά φαίνεται πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα, και το θύμα, κυρίως οικογενειακά θέματα. Το παιδί που κακοποιήθηκε, συνεχίζει να πηγαίνει στο ίδιο σημείο συνάντησης και μετά από τις κακοποιητικές πράξεις σε βάρος του. Τα παιδιά είχαν το σημείο συνάντησης σε αυτό το σπίτι, έκαναν παρέα από το γυμνάσιο. Όταν ένα παιδί σε αυτή την ηλικία μεταδίδει βία, είναι σίγουρο ότι έχει δεχθεί βία. Οι γονείς είναι σοκαρισμένοι. Είναι άνθρωποι του μόχθου και της οικογένειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ