ΕΛΛΑΔΑ

Ιερά Σύνοδος προς Φίλη: Παραπλανάτε το λαό

Ιερά Σύνοδος προς Φίλη: Παραπλανάτε το λαό
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Οι χαρακτηρισμοί του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ότι το μάθημα των θρησκευτικών έχει ομολογιακό και κατηχητικό χαρακτήρα, έριξαν «νερό στο μύλο της κόντρας» που έχει ξεσπάσει με την Ιερά Σύνοδο.

Και η ιερά αγανάκτηση προκάλεσε νέες αντιδράσεις που έγιναν δια της πλέον επισήμου οδού, με ευθείες βολές για τα Θρησκευτικά και με αιχμές για τα Αρχαία.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 2 Μαΐου 2016 τα είπε για άλλη μια φορά «έξω από τα δόντια» στον υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της γιατί ο κ. Φίλης απαξιώνει και προσβάλει το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στο ανακοινωθέν της επισημαίνει ότι οι χαρακτηρισμοί ομολογιακό και κατηχητικό έχουν απορριφθεί όχι μόνο από ειδικές επιτροπές και επιστήμονες που ασχολούνται με την διδακτική του μαθήματος αλλά και από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 9 Μαρτίου.

«Ανάλογες δηλώσεις έγιναν εσχάτως και για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει γνωσιολογικό, πολιτιστικό και θρησκειολογικό χαρακτήρα και όχι κατηχητικό ή ομολογιακό. Επειδή με τέτοιες δηλώσεις παραπλανάται ο ελληνικός λαός, η Δ.Ι.Σ. εκφράζει την λύπη της γι’ αυτές τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Υπουργού», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ιερά Σύνοδος στο ανακοινωθέν της.

Εν αναμονή για την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη η Ιερά Σύνοδος επανέλαβε ότι αναμένει την επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία και μετά θα τοποθετηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ