ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Τόπαλος - Γαλεντέρης: «Θα μπορούσε να είχε σωθεί» - Πώς εξηγεί το θάνατο του 16χρονου

Βασίλης Τόπαλος - Γαλεντέρης: «Θα μπορούσε να είχε σωθεί» - Πώς εξηγεί το θάνατο του 16χρονου
Tο επεισόδιο που είχε ο Βασίλης Τόπαλος «δεν ήταν λιποθυμία, αλλά κατάρρευση», εκτίμησε ο Ιατροδικαστής facebook

Στα σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το θάνατο του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου, επιχειρεί να απαντήσει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, δίνοντας παράλληλα, περισσότερα στοιχεία για το θανάσιμο τραύμα στην αθλητή.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ζωή του ανήλικου ενδεχομένως να μπορούσε να σωθεί.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι σύμφωνα με το ιστορικό προκύπτει ότι το επεισόδιο που είχε στις τουαλέτες ο Βασίλης Τόπαλος «δεν ήταν λιποθυμία, αλλά κατάρρευση» και ότι πρόκειται για το «τελευταίο στάδιο».

Ο ιατροδικαστής είπε ότι από τη νευροχειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα «δηλαδή μία συλλογή αίματος μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου» τονίζοντας ότι για να δημιουργηθεί και να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα χρειάζεται κάποιο χρόνο.

«Ο νεαρός αθλητής στην τουαλέτα καταρρέει, συνεπώς είναι στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος, οπότε υποχρεωτικά θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα άρχισε να δημιουργείται ώρα πριν». Σημείωσε δηλαδή ότι η αιτία θα πρέπει να μετακινηθεί πριν τη λιποθυμία του 16χρονου.

Σε ερώτημα για αν το αιμάτωμα θα μπορούσε να προκληθεί ώρες ή και ημέρες πριν την κατάρρευση ο ιατροδικαστής είπε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος στον οποίο εξελίσσονται εξαρτάται από το τραύμα του αγγείου. Όσο πιο μεγάλο τόσο πιο γρήγορα οργανώνεται η συλλογή».

Αναφορικά με τον χρόνο στον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μία τέτοιου είδους αιμορραγία για να χαρακτηριστεί οξύ αιμάτωμα ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι είναι οι τέσσερις ημέρες.

«Αυτές τις τέσσερις ημέρες θα πρέπει να έχουμε συμπτωματολογία», επεσήμανε ο ίδιος λέγοντας επίσης ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, συμπτώματα δεν υπήρχαν, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο ότι η πτώση του αθλητή στην τουαλέτα δεν ευθύνεται για τον θάνατό του.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι το χτύπημα που προκάλεσε την αιμορραγία εντοπίζεται την ίδια ημέρα, δηλαδή στην προπόνηση που προηγήθηκε της ζάλης.

Ο ιατροδικαστής μάλιστα εξήγησε ότι ο Βασίλης Τόπαλος θα μπορούσε να είχε σωθεί.

«Συνήθως τα υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται με μία αποσυμφόρηση και μία νοσηλεία με στενή παρακολούθηση», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η αιμορραγία ήταν πάρα πολύ έντονη, εκτεταμένη και είχε επιπλοκές, σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κινήσεις έγιναν αρκετά γρήγορα με το ασθενοφόρο να φθάνει άμεσα και το παιδί να μπαίνει γρήγορα στο χειρουργείο.

«Οι ασθενείς που έχουν υποσκληρίδια αιματώματα τα αντιλαμβάνονται τη στιγμή της κατάρρευσης, εκτός αν ο αρχικός τραυματισμός οδήγησε στο νοσοκομείο και πάνω στη διερεύνηση ανακαλύφθηκε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα».

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών ο τελευταίος αγώνας του Βασίλη Τόπαλου

Την ίδια ώρα οι ανακριτικές αρχές, επικεντρώνονται στις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τον τελευταίο αγώνα του άτυχου αθλητή.

Ειδικότερα, ο Μάκης Κολέθρας, παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, σε συνέντευξη που παραχώρηση στην ΕΡΤ μίλησε για τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που οδήγησαν στο θάνατο του αθλητή, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι ένα τραγικό γεγονός που μας έχει συγκλονίσει και θα θέλαμε να μην ξανασυμβεί».

Εν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης για τα αίτια του θανάτου του πρωταθλητή Ευρώπης, ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας πυγμαχίας σχολίασε το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε ο νεαρός αθλητής στις 16/12, ο οποίος κατέληξε μετά από δεκαπέντε ημέρες νοσηλείας τόνισε ότι πρέπει να εξακριβωθούν τα αίτια που το προκάλεσαν.

Επιπλέον, ο κ. Κολέθρας αναφερόμενος στην κλινική κατάσταση του νεαρού πριν από τον επίμαχο αγώνα με έναν 20χρονο πυγμάχο, υποστήριξε ότι σύμφωνα με οδηγία της Παγκοσμίας Ομοσπονδίας, για να λάβει μέρος ένας αθλητής σε διεθνείς αγώνες πρέπει να γίνει εγκεφαλογράφημα και μαγνητική εγκεφάλου.

Εξηγώντας, ανέφερε πως «στην παγκόσμια ομοσπονδία επιτρέπεται να παίζουν παιδιά από δεκατριών ετών και πάνω, γιατί ο εγκέφαλος ακόμα μέχρι τα 13 έτη δεν έχει μεγαλώσει τόσο ώστε να έχει τις αντοχές».

Ο προπονητής πρέπει να ελέγξει τον αντίπαλο πυγμάχο

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της γιαγιάς του άτυχου Βασίλη για τον αγώνα που είχε προηγηθεί με έναν πιο δυνατό και μεγαλύτερο σε ηλικία πυγμάχο απάντησε ότι «το σώμα και ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί ώστε να αντιμετωπίσει την επόμενη προπόνηση μέσα σε διάστημα 12 ωρών και μάλιστα σε ένα παιδί 16 ετών».

Συμπλήρωσε δε, ότι «ο προπονητής λοιπόν πρέπει να ελέγξει τον εκπαιδευτικό αγώνα, να δώσει τη δυνατότητα στο νέο παιδί να είναι επιθετικό, ενώ ο άλλος αθλητής, ο βαρύτερος και έμπειρος θα είναι αμυντικός. Αυτό όμως είναι μια μεθοδολογία του προπονητή που πρέπει να ορίσει τον κανόνα πάνω πάνω στο ρινγκ».

«Οι γονείς όταν έχουν ένα ανήλικο παιδί να ξέρουν ποιο γυμναστήριο θα επιλέξουν, ποιο προπονητή θα πάρουν. Δεν πρέπει να πηγαίνουν στην τύχη» πρόσθεσε ο κ. Κολέθρας.

Σημείωσε, επίσης, ότι «το άθλημα αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους, αλλά έχει κανόνες. Αν ένα παιδί και θα πω και στο Βασίλη ένα παιδί πέσει νοκ άουτ σε έναν αγώνα σε ένα διεθνή αγώνα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αλλά και η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας του λέει ότι για ένα μήνα δεν μπορείς να κάνεις προπόνηση».

O νεαρός πρωταθλητής Ευρώπης, ο οποίος είχε ως προπονητή τον πατέρα του, είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης του προπόνησης το πρωί της Παρασκευής (16/12) σε γυμναστήριο στην Καλλιθέα.

Το περιστατικό συνέβη όταν ο 16χρονος αθλητής ένοιωσε μια αδιαθεσία και εν συνεχεία λιποθύμησε με αποτέλεσμα από την πτώση να χτυπήσει στο κεφάλι. Αμέσως οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο «Τζάνειο», όπου είχε υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση αιματώματος, αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ