ΕΛΛΑΔΑ

Εφάπαξ : Πρώτα «κούρεμα» μετά «ξεπάγωμα»

Εφάπαξ : Πρώτα «κούρεμα» μετά «ξεπάγωμα»
Μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η καταβολή των "παγωμένων" εφάπαξ σε συνταξιούχους (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Κουρεμένα θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στο καλοκαίρι τα εφάπαξ σε 62.000 συνταξιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα οποία παραμένουν παγωμένα από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, περίπου 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι 663 εκατ. ευρώ θα δοθούν από την εκταμίευση της δόσης και άλλα 400 εκατ. από τον προϋπολογισμό και τα διαθέσιμα των Ταμείων που έχουν συγκεντρωθεί από τη μη καταβολή των εφάπαξ τα τελευταία χρόνια.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η εξόφληση των εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή μπορεί να γίνει σε διάστημα 18 μηνών, ενώ σύντομα θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος η οποία θα καθορίζει και τη σειρά προτεραιότητας για την απονομή της παροχής.

Ως γνωστόν, με τον νόμο Κατρούγκαλου επέρχεται ψαλίδι έως 18,5% για το εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επιπλέον των μνημονιακών περικοπών (38,14% στους παλαιούς). Μάλιστα, σε ορισμένους κλάδους οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες, π.χ. στους δημοτικούς υπαλλήλους εκτιμάται πως ξεπερνούν το 50%. Οι 62.000 εκρεμμείς αιτήσεις στα 37 Ταμεία, Τομείς και Κλάδους Πρόνοιας που είναι στον αέρα από τον Σεπτέμβριο του 2013 κουρεύονται και απεγκλωβίζονται.

Το νέο εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είναι μειωμένο από 15,64% έως 18,26%. Ο νέος τρόπος υπολογισμού ορίζει ξεκάθαρα ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιοριστεί, με συνέπεια να προκύψουν νέες περικοπές εφάπαξ. Οι περικοπές θα είναι λίγο μικρότερες για όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - ΠΕ συγκριτικά με όσους δικαιούχους είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και όσους είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Αθροιστικά, εάν προστεθεί η περικοπή που συντελέστηκε το 2012 με εκείνη που θα προκύψει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, διαπιστώνεται ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ κυμαίνονται στα χρόνια της κρίσης από 53,78%, μέχρι 56,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ