ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικά μαχητικά από τη Γαλλία μέχρι τον Κόλπο - Με ασκήσεις απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Ελληνικά μαχητικά από τη Γαλλία μέχρι τον Κόλπο - Με ασκήσεις απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα
Πολεμική Αεροπορία

Ανεβάζουν στροφές τα Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους ξεκινούν ένα πυκνό πρόγραμμα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων κάνοντας προβολή ισχύος αλλά και επίδειξη σημαίας όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και εκτός συνόρων.

Οι πολεμικές απειλές και η εμμονή της Άγκυρας να παρασύρει την Ελλάδα σε θερμό επεισόδιο έχουν οδηγήσει σε αύξηση των διαθεσιμοτήτων και ανέβασαν το επίπεδο ετοιμότητας σε όλες σχεδόν τις Μονάδες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Το επόμενο διάστημα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σκοπεύει να δείξει προς όλους τους ενδιαφερόμενους τι είναι ικανές να κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αξιοποιώντας το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και τα υπερσύγχρονα όπλα που διαθέτουν.

Τα «γαλάζια φτερά» στην πρώτη γραμμή

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρεθούν από τη Γαλλία μέχρι τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η φήμη που συνοδεύει τους Έλληνες πιλότους και τους κατατάσσει ανάμεσα στους ικανότερους χειριστές του κόσμου, τους κάνει ταυτόχρονα περιζήτητους σε όλες τα μεγάλα αεροπορικά ραντεβού εντός και εκτός ΝΑΤΟ.

Στις 23 Ιανουαρίου, τα «Φαντάσματα» της 337 Πολεμικής Μοίρας θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία για την πιο σημαντική άσκηση στην περιοχή του Κόλπου, την “Spears of Victory 23”.

Τέσσερα F-16 Block 52+ θα λάβουν μέρος σε σενάρια εναέριας μάχης, χερσαίου και ναυτικού πλήγματος αλλά και σε αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου, πετώντας μαζί με Σαουδάραβες, Αμερικανούς και Βρετανούς.

Άλλωστε, Αθήνα και Ριάντ ενισχύουν διαρκώς την αμυντική τους συνεργασίας, με τους Σαουδάραβες να έχουν σταθερή παρουσία στις μεγάλες στρατιωτικές δραστηριότητες που διοργανώνει η Ελλάδα, και αντίστοιχα οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκπαιδεύονται συστηματικά στο έδαφος ή τον αέρα της αραβικής χώρας. Κορωνίδα της στενής στρατιωτικής σχέσης που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, αποτελεί η αποστολή μιας πυροβολαρχίας Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη Γιανμπού, που συμβάλει στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας.

Εμιράτα και Γαλλία

Πριν ακόμη επιστρέψουν τα “Φαντάσματα” της 337 στη Λάρισα, οι «Αλεπούδες» της 340 θα μεταβούν από τη Σούδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την “Desert Flag 23”. Η πολυεθνική άσκηση, από την οποία θα απουσιάζει και πάλι η Τουρκία, θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο συγκεντρώνοντας την παγκόσμια αεροπορική «αφρόκρεμα».

Η 340 Πολεμική Μοίρα, που αποτελεί έναν από τους πρώτους χειριστές F-16 Viper, θα δείξει τα «δόντια» της στην γνωστή για το Αεροπορικό Επιτελείο βάση της Αλ-Ντάφρα στα περίχωρα του Άμπου Ντάμπι, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκαν τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σειρά θα πάρει η 331 Πολεμική Μοίρα «Θησέας» η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που οργάνωσε ποτέ η Γαλλία, την “Orion 23”. Τα Mirage 2000-5 της 114 Πτέρυγας Μάχης θα ταξιδέψουν στο Παρίσι όπου θα παραμείνουν μέχρι τις αρχές Μαΐου, λαμβάνοντας μέρος σε πλήθος αεροπορικών αποστολών.

Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες και δυνάμεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις από τη Μεσόγειο μέχρι τον ευρωπαϊκό βορρά, σε μία άσκηση που αποτελεί «απάντηση» στη ρωσική προκλητικότητα.

Τα Mirage της 331 ΠΜ μάλιστα, πρόκειται να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο αφού μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία διαθέτουν τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους ενώ στην άσκηση θα εκτελεστούν σενάρια αντιμετώπισης πυρηνικής απειλής, ηλεκτρονικού και ασύμμετρου πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ