ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

Σχολεία: Ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου
Ο Νίκος Καπραβέλος πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISS

Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία την προσεχή Δευτέρη, 9 Ιανουαρίου, όπως διαβεβαίωσαν η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Η κ. Μακρή διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς, από το άνοιγμα των σχολείων, και, όπως τόνισε, τη Δευτέρα 9/1 το κουδούνι θα χτυπήσει κανονικά.

Μιλώντας στο Mega για τον εύλογο προβληματισμό γονιών που έχουν ενδοιασμούς αναφορικά με την έξαρση γρίπης και κορωνοϊού, η υφυπουργός τόνισε πως εφόσον υπάρχει η διαβεβαίωση του υπουργείου Υγείας πως το ζήτημα θα έχει διευθετηθεί σε λίγες ημέρες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Κόπτσης: Είμαστε πανέτοιμοι

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, ευρισκόμενος στην ΕΡΤ, διαβεβαίωσε πως «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα».

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης. «Είμαστε πανέτοιμοι. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, τη Δευτέρα», τόνισε.

Η δήλωση Καπραβέλου που προκάλεσε ανησυχία

Σημειώνεται ότι ανησυχία είχε προκαλέσει η πρόταση του Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος νωρίτερα την Παρασκευή είπε πως θα ήταν εύλογο να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της γρίπης και λόγω έλλειψης των κλινών στα νοσοκομεία.

Η έξαρση του λεγόμενου «κοκτέιλ» κορωνοϊού, γρίπης και αναπνευστικού ιού RSV έχει προκαλέσει την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας.

Ειδικότερα, ο ίδιος μίλησε στον ΣΚΑΪ και ανέφερε ότι τα κρούσματα σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων θα πρέπει να οδηγήσουν την Επιτροπή των Ειδικών στο να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών, ώστε να μην ανοίξουν την Δευτέρα.

Ο ίδιος προτείνει να ανοίξουν τα σχολεία τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα.

«Στην Αγγλία τον Δεκέμβριο τα κρεβάτια είχαν καλυφθεί με περιστατικά ιογενείς λοιμώξεις και βρογχιολίτιδες. Η Ελλάδα δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Η Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει παιδί στο στην Αθήνα. Πρέπει να σκεφτούμε τον παιδικό πληθυσμό, να τον προστατέψουμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

«Όλοι είχαν προβλέψει πως το κύμα το χειμωνιάτικο θα είναι τρομακτικό», λέει.

Σχετικά με την Κίνα ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι δεν τον ανησυχεί η Όμικρον και τα μέτρα που παίρνει η Ευρώπη καθώς είναι προληπτικά, αλλά χρειάζεται επιτήρηση και συνεργασία με τον ΠΟΥ για να μην αποτελέσει εκκολαπτήριο νέων στελεχών.

Σύμφωνα με τον γιατρό, η έξαρση στα κρούσματα κορωνοϊού έχει περιοριστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρορνιά ενώ η πίεση στα νοσοκομεία είναι λόγω των ιογενών λοιμώξεων.

Γώγος: Δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά με συμπτώματα

Την ίδια ώρα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επεσήμανε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, με καλό πλύσιμο των χεριών και καλό εξαερισμό των χώρων.

Τόνισε ακόμη, ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στα εξωτερικά ιατρεία τους.

«Δυστυχώς ο κόσμος έρχεται στα νοσοκομεία ακόμη και στην περίπτωση που χρειάζεται τον οικογενειακό γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα η πίεση θα αυξηθεί και υπογράμμισε ότι για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ