ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση διάσωσης σε εξέλιξη μετά από ναυάγιο νότια της Κρήτης

Επιχείρηση διάσωσης σε εξέλιξη μετά από ναυάγιο νότια της Κρήτης
Περιπολία του λιμενικού για τον εντοπισμό προσφύγων και μεταναστών - Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Πέντε παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ένα σούπερ πούμα της πολεμικής αεροπορίας, ένα αεροσκάφος του λιμενικού σώματος κι ένα σκάφος του λιμενικού ανοιχτής θαλάσσης επιχειρούν στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για την διάσωση προσφύγων και μεταναστών μετά την κλίση που πήρε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν.

 

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί περίπου 340 άνθρωποι στην περιοχή Καλοί Λιμένες, στα νότια του νομού Ηρακλείου, ενώ έχουν ανασυρθεί οι σοροί 9 ανθρώπων. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Κρήτης το σύνολο των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοιάριο ανέρχεται στους 700 ανθρώπους, ωστόσο σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι μετανάστες υπολογίζονται σε 300-350.

Όπως έγινε γνωστό οι διασωθέντες δεν πρόκειται να αποβιβαστούν στην Κρήτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρονται στην Ιταλία 242 μετανάστες καθώς και η σορός ενός από τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο, ενώ άλλοι 75 μετανάστες και 2 σοροί θα μεταφερθούν στο Πορτ-Σάιντ της Αιγύπτου. Ακόμη 16 μετανάστες μεταφέρονται στην Τουρκία και 7 στη Μάλτα.

Νωρίς το πρωί το ξύλινο πλοιάριο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, όταν άρχισε να βάζει νερά. Άνθρωποι έπεσαν στην θάλασσα αφού το πλοιάριο πήρε κλίση και αυτή τη στιγμή είναι μισοβυθισμένο. Οι ομάδες διάσωσης τους πέταξαν σωσίβια και στην συνέχεια τους ανέσυραν στα σκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές, οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, γεγονός που διευκολύνει το έργο της διάσωσης ενώ στο σημείο που βρίσκεται το πλοιάριο έχουν σπεύσει και αλιευτικά ώστε να συνδράμουν με όποιο μέσο μπορούν.

Με εντολή αρχηγού ΓΕΕΘΑ δύο σούπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας από Χίο και Ρόδο κατευθύνονται στο Καστέλι όπου θα βρίσκονται σε ετοιμότητα. Επίσης στην περιοχή σπεύδει κι ένα ελικόπτερο S70 του πολεμικού ναυτικού από τη βάση Κοτρώνη.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πιθανότατα είχαν ξεκινήσει από την βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό αγνοουμένων αλλοδαπών, λαμβάνει χώρα, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τις πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή εβδομήντα πέντε (75) ν.μ. νότια Καλών Λιμένων ν. Κρήτης και σε περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, σκάφος είκοσι πέντε (25) περίπου μέτρων, στο οποίο επέβαιναν οι ανωτέρω, βυθίστηκε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Με μέριμνα του ΕΚΣΕΔ/Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. στην επιχείρηση συμμετέχουν πέντε (05) παραπλέοντα πλοία, ενώ σπεύδει ένα (01) ακόμη καθώς και Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) Ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τριακόσιοι δύο (302) αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν επιβιβαστεί με ασφάλεια στα παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα τρεις (03) σοροί. Η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επικρατούν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 BF.

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Αρχηγός Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ Ράπτης Σταμάτιος εποπτεύει την όλη επιχείρηση. Εξελίξεις για το περιστατικό θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ