ΕΛΛΑΔΑ

Πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό

Πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό
Η ακρίβεια και η αύξηση του κόστους ζωής στις αιχμές της κυβέρνησης INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πυρά εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της ακρίβειας στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, με αφορμή τόσο την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, όσο και την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (12/1).

Ειδικότερα, σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως «οι πολίτες όχι μόνο φτωχοποιούνται αλλά πληρώνουν ένα βαρύ και άδικο το τίμημα για τους πολίτες με την πολιτική Μητσοτάκη».

Από την άλλη πλευρά, ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι αποτυπώθηκε η «βαριά κληρονομιά της ακρίβειας την οποία αφήνει το 2022 στην κοινωνία και την οικονομία», ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι αντί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την κατάσταση «προχωρά σε προεκλογικού χαρακτήρα επιδοματικές πολιτικές».

Ολόκληρη η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου:

«Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο οι Έλληνες είναι οι πιο ανήσυχοι σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ακρίβεια, για την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός το 2022 έκλεισε στο 9,6%, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο ξεπέρασε το 15%, γεγονός που επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία του πολυδιαφημισμένου καλαθιού της κυβέρνησης.

Παράλληλα, με την είσοδο του 2023, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με νέες μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης. Είναι πλέον δεδομένο :

Με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οι πολίτες όχι μόνο φτωχοποιούνται, αλλά πληρώνουν ένα βαρύ και άδικο τίμημα, για να τροφοδοτούνται και να ενισχύονται τα υπερκέρδη των μονοπωλίων.

Η πολιτική αλλαγή είναι η μόνη διέξοδος».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

«Η βαριά κληρονομιά της ακρίβειας την οποία αφήνει το 2022 στην κοινωνία και την οικονομία επισημοποιήθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, που ανακοίνωσε μέσο πληθωρισμό έτους 9,6%.

Μήνα με τον μήνα, οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται, αφού παρά τη μείωση του ρυθμού αύξησης, ο πληθωρισμός έτρεχε τον Δεκέμβριο 2022 με 7,2% σε σχέση με το 5,1% του Δεκεμβρίου 2021.

Αυτή η συσσώρευση των αυξήσεων εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές, ιδιαίτερα των ειδών διατροφής, που αυξήθηκαν κατά 15,5% ενώ σε ορισμένα είδη όπως τα γαλακτοκομικά η αύξηση είναι της τάξης του 25,6%. Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ που κατατάσσει την Ελλάδα στις πλέον ακριβότερες χώρες σε ότι αφορά τις τιμές στα τρόφιμα αλλά και την ενέργεια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι παρά τις φιέστες του υπουργού Ανάπτυξης, τα περισσότερα είδη που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού, σημείωσαν αυξήσεις τιμών μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022.

Και ενώ η συσσωρευμένη ακρίβεια δοκιμάζει τις αντοχές των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, η κυβέρνηση όχι μόνο απορρίπτει τις προτάσεις μας για ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά αντί αυτών προχωρά σε προεκλογικού χαρακτήρα επιδοματικές πολιτικές υποτιμώντας τις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών, των οποίων οι ανησυχίες για την προοπτική φτώχειας αγγίζουν πλέον το 97% σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ