ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικό Δικαστήριο: «Τσάντες με χρήματα από τον Καλογρίτσα προς ΣΥΡΙΖΑ» κατέθεσε η γραμματέας του

Ειδικό Δικαστήριο: «Τσάντες με χρήματα από τον Καλογρίτσα προς ΣΥΡΙΖΑ» κατέθεσε η γραμματέας του
"Έφευγαν τσάντες με χρήματα από τον Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ" κατέθεσε η γραμματέας του Καλογρίτσα INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με την κατάθεση της ιδιαιτέρας γραμματέως, επί 40 χρόνια, του επιχειρηματία Χρήστου  Καλογρίτσα, ο οποίος κατηγορείται μαζί με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016 συνεχίστηκε σήμερα η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

"Έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)", κατέθεσε η μάρτυρας Ευθαλία Διαμαντή, προσθέτοντας ότι χρήματα δίνονταν και σε δημοσιογράφους (μεταξύ αυτών οι Παναγιώτης Παναγιώτου και Χρήστος Μαχαίρας, όπως αναφέρθηκε) και σε άλλα πρόσωπα τα οποία σχεδίαζαν τη λειτουργία καναλιού και εφημερίδας.

Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντή ο επιχειρηματίας ήταν καθοδηγούμενος και δέχθηκε να βοηθήσει την «ομάδα Παππά» για ένα κανάλι του κόμματος. Για το λόγο αυτό κατέθεσε η μάρτυρας ο κ. Παππάς επισκεπτόταν τον κ. Καλογρίτσα κάθε μέρα. "Πριν πάει ο κ. Παππάς στο Μαξίμου ερχόταν στα γραφεία της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα συζητούσαν για καμιά ώρα περίπου και έφευγε" επισήμανε η ιδιαιτέρα γραμματέας και προσέθεσε ότι αρκετές φορές ο επιχειρηματίας πήγαινε κι εκείνος στο Μαξίμου και εκεί έβλεπε τον κ. Παππά και άλλους.

Αναφερόμενη η μάρτυρας στις σχέσεις που είχε ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα, τόνισε ότι οι σχέσεις τους ήταν οικογενειακές, φιλικές και κοινωνικές.

Οι συνήγοροι του επιχειρηματία Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος σε δήλωσή τους επισήμαναν ότι «από το σύνολο βασικών μαρτύρων που έως τώρα έχουν καταθέσει και από μαρτυρίες τους προκύπτει σαφέστατα η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του κυρίου Παππά».

Απο την πλευρά τους οι Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος, συνήγοροι υπεράσπισης του Ν. Παππά δήλωσαν:

"Η μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, κυρία Θάλεια Διαμαντή, κατέθεσε πως ο εργοδότης της «ήθελε» να δημιουργήσει και να ηγηθεί τηλεοπτικού σταθμού και επένδυσε «πάρα πολλά χρήματα, επταψήφιο ποσό» στη συμμετοχή του γιου του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στη δημιουργία και απασχόληση δημοσιογραφικής ομάδας.

Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έβαλε απλά και μόνο το όνομά του στη διεκδίκηση μιας τηλεοπτικής άδειας, ότι δεν ήταν ένας «μπροστινός», αφου επένδυε οικονομικά και ήλεγχε την προετοιμασία και τη συμμετοχή της οικογένειάς του στον διαγωνισμό.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι ο κ. Καλογρίτσας επένδυσε χρόνο και κατέβαλε προσωπική προσπάθεια για την εξεύρεση εταίρου.

Και πως, χρόνια μετά, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Χούρι, όταν ο ίδιος κλήθηκε -μετά από δικαστική απόφαση- να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ της μεταξύ τους συναλλαγής.

Η κυρία Διαμαντή, απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, παραδέχθηκε ότι οι αναφορές της είναι αποτέλεσμα της «κρίσης» της και ενημέρωσης που είχε από μια... μισάνοιχτη πόρτα. Χωρίς, βεβαίως, να συμμετέχει σε συναντήσεις και χωρίς να έχει ίδια γνώση των θεμάτων που εξετάζονται. Όπως παραδέχθηκε, «δεν άκουγα όλες τις συζητήσεις, άκουγα ως ένα όριο. Δεν ήμουν πάντα παρούσα».

Η ίδια αναφέρθηκε ακόμα στον μεγάλο κύκλο γνωριμιών του κ. Καλογρίτσα και τις επαφές του με πολιτικούς από πολλούς πολιτικούς χώρους, επιχειρηματίες, κ.ά.

Με αδιαμφισβήτητο δεδομένο τη σχέση εξαρτημένης εργασίας της κυρίας Διαμαντή από τον κ. Καλογρίτσα και πιθανό τον επηρεασμό της από τον εργοδότη της, στη συνεδρίαση δεν προέκυψε τίποτα νεότερο.

Αυτά που κυριάρχησαν ήταν οι προσωπικές κρίσεις, οι ατεκμηρίωτες «πληροφορίες» και κάποια ευφυολογήματα για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Αυτό που αναδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχείρησε να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αλλά η αδυναμία του να καταβάλει την πρώτη δόση τον κήρυξε έκπτωτο. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ