ΕΛΛΑΔΑ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. από τη Μητρόπολη μέχρι το Τατόι

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. από τη Μητρόπολη μέχρι το Τατόι
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Ένα δίχτυ ασφαλείας που θα ξεκινάει από τη Μητρόπολη Αθηνών και θα φτάνει μέχρι το Τατόι απλώνει η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζοντας επιχειρησιακό σχέδιο για την τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας αλλά και τον ενταφιασμό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Από την Κυριακή το μεσημέρι που θα ξεκινήσουν να φτάνουν οι πρώτοι βασιλείς, αλλά και εκπρόσωποι των βασιλικών οικογενειών η Ελληνική Αστυνομία θα ξεκινήσει τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα κορυφωθούν τη Δευτέρα το απόγευμα μετά και την τελετή στο Τατόι. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έκαναν δύο αυτοψίες και έλεγχο τρωτότητας η μία στην μητρόπολη Αθηνών και η δεύτερη στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Ο χώρος τόσο στην Μητρόπολη όσο και στο Τατόι θα ελέγχεται από αστυνομικά drone, ενώ συνοδευτικά της διεύθυνσης επισήμων θα βρίσκονται ως σκιά των επισήμων προσκεκλημένων για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Τα μέτρα της αστυνομίας θα οριστικοποιηθούν σήμερα το βράδυ καθώς εκκρεμεί η αυτοψία που θα γίνει σήμερα στο Τατόι με στόχο πως μπορεί να οριοθετηθεί ο χώρος γύρω από τα μνήματα, καθώς το κονβόι των υψηλών προσκεκλημένων θα φτάσει μέχρι εκεί. Τα μέτρα της αστυνομίας θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στις έξι το πρωί της Δευτέρας, όταν θα έχει αρχίσει το λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Θα δημιουργηθεί μάλιστα ένας νοητός διάδρομος με κορδέλες που θα ορίζει τη διαδρομή όσων θέλουν να πάρουν μέρος στο λαϊκό προσκύνημα ενώ στις 10:30 οι πόρτες από το Παρεκκλήσι θα κλείσουν οι πολίτες θα απομακρυνθούν από τον περίβολο της μητρόπολης και θα επιτρέπεται μόνο να βρίσκονται στα πεζοδρόμια της μητροπόλεως.

Λίγο πριν τις 12 θα αρχίσει η προσέλευση των υψηλών προσκεκλημένων και στην είσοδο του ιερού ναού θα βρίσκεται εκπρόσωπος της οικογένειας. Για τον τυπικό έλεγχο στις προσκλήσεις. Όταν τελειώσει η νεκρώσιμη ακολουθία θα ξεκινήσει οι αυτοκινητοπομπή για το Τατόι.Οι βασιλείς θα βρίσκονται στα δικά τους οχήματα με τη συνοδεία τους ενώ για τη μεταφορά των προσκεκλημένων θα χρησιμοποιηθούν και βαν. Η αυτοκινητοπομπή μέσω της Μητροπόλεως -Συντάγματος -Βασιλίσσης Σοφίας- Μιχαλακοπούλου - Κατεχάκη - Αττικής οδού και τέλος από την έξοδο Βαρυμπόμπης θα καταλήξει στο Τατόι. Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής μοτοσικλετιστές και περιπολικά της αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ελληνικής αστυνομίας.

Για την διαμονή τους οι υψηλοί προσκεκλημένοι και τα μέλη των βασιλικών οικογενειών θα χρησιμοποιήσουν τρία μεγάλα παραδοσιακά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας και στο Λυκαβηττό, ενώ η πριγκίπισσα Άννα, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας θα μείνει στην πρεσβευτική κατοικία του Βρετανού πρέσβη. Πάντως ακόμα και στο θέμα της διαμονής η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας φαίνεται διχασμένη, καθώς ενώ ο βασιλιάς της Ισπανίας με τη σύζυγό του θα διαμείνουν στην Μεγάλη Βρετανία, ο Χουάν Κάρλος που επίσης θα έρθει στην κηδεία θα διαμείνει σε άλλο ξενοδοχείο στο Λυκαβηττό, στο οποίο μάλιστα θα διαμείνει η Σοφία και οι κόρες της.

Αμέσως μετά τον ενταφιασμό του τέως στο Τατόι θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσουν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Σύνταγμα, ενώ οι περισσότεροι από τους προσκεκλημένους έχουν ειδοποιήσει ότι θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Τρίτη εκτός από το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου που ειδοποίησε ότι θα παραβρεθεί στην κηδεία και θα αποχωρήσει αυθημερόν.Πάντως μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει ενημερωθεί ότι θα έρθουν πέντε βασιλείς χωρών, ενώ σχεδόν όλοι οι βασιλικοί οίκοι θα στείλουν εκπροσώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ