ΕΛΛΑΔΑ

Μαζάνης για ιώσεις: Κορύφωση του κύματος τον Φεβρουάριο - Συστάσεις στους γονείς

Μαζάνης για ιώσεις: Κορύφωση του κύματος τον Φεβρουάριο - Συστάσεις στους γονείς
Ο παιδίατρος, επισήμανε πως σχεδόν ένα στα δέκα παιδάκια που αρρωσταίνει, έχει ανάγκη νοσηλείας AP Photo/Jae C. Hong

Τον κώδωνα του κινδύνου για την «επέλαση» γριπών, ιώσεων αλλά και παραλλαγών του κορωνοϊού τον Φεβρουάριο, επισήμανε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Συγκεκριμένα, ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ανέφερε πως η ταυτόχρονη εμφάνιση 4-5 αναπνευστικών ιών στα παιδιά το τελευταίο διάστημα, αποτελεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο παιδίατρος, επισήμανε πως σχεδόν ένα στα δέκα παιδάκια που αρρωσταίνει, έχει ανάγκη νοσηλείας.

«Η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη τον τελευταίο μήνα, παρόλο που παρατηρείται αύξηση ήδη από τον Οκτώβριο. Καθώς προχωράμε στο χειμώνα, η νοσηρότητα θα αυξηθεί κι άλλο. Αυτό το κύμα θα χειροτερεύσει τους επόμενους δύο μήνες, και η κορύφωση αναμένεται από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά», λέει ο κ. Μαζάνης.

Έπειτα, παραθέτει τα τρία χαρακτηριστικά της υγειονομικής περιόδου που τώρα διανύουμε: «1. Η ταυτόχρονη αύξηση και παρουσία 4-5 ιών, οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και κάτι τέτοιο δεν είχαμε δει τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια 2. Η έλλειψη φαρμάκων για τη σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση της νοσηρότητας και 3. η έλλειψη κλινών τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία, αφού η αυξημένη νοσηρότητα έφερε και αυξημένες εισαγωγές».

Για το θέμα των παιδιατρικών ΜΕΘ που είναι σε έλλειψη στη χώρα μας ειδικά στην περιφέρεια, και δη στην Κεντρική Ελλάδα, ο κ. Μαζάνης αναφέρει ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, δεν παρουσιάστηκε τώρα ξαφνικά, απλά τώρα φάνηκε περισσότερο, λόγω έξαρσης της νοσηρότητας.

Συστάσεις στους γονείς

Όσον αφορά τις αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, ο παιδίατρος επισημαίνει ότι εξακολουθούν να είναι πολύωρες, γιατί φτάνουν εκατοντάδες παιδιά προκειμένου να εξεταστούν, ακόμη και για κάτι απλό, λόγω του ότι οι γονείς είναι φοβισμένοι.

«Αυτό είναι λάθος γιατί τα παιδιά παραμένουν πολλές ώρες στα εξωτερικά ιατρεία, οπότε κινδυνεύουν ακόμα και αν δεν έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα, να κολλήσουν τελικά. Και το αποτέλεσμα είναι ότι επιβαρύνονται πάρα πολύ τα νοσοκομεία.

Για αυτό συστήνουμε στους γονείς να απευθύνονται πρώτα στον παιδίατρο, ώστε εκείνος να ασκήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και αυτός να κρίνει αν το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Άλλωστε το 74% των παιδιών παρακολουθούνται από προσωπικούς παιδιάτρους».

Στο ερώτημα ποιος ιός είναι επικρατέστερος αυτή τη στιγμή στα παιδιά, γρίπη, covid, ή RSV, ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων απαντά ότι είναι μοιρασμένα, παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται κάποια μεγαλύτερη έξαρση του ενός ιού από τον άλλο.

«Μέχρι πριν από μία εβδομάδα επικρατούσε η γρίπη σε μεγάλο βαθμό, άρχισε να παίρνει κεφάλι ο κορονοϊός τις τελευταίες ημέρες και αναμένουμε ένα δεύτερο κύμα πολύ αυξημένο της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, οδεύοντας προς το Φεβρουάριο. Ο δε RSV, που συνήθως επικρατεί στα μικρά παιδάκια κάτω των δύο ετών, έχει αλλάξει συμπεριφορά και πλέον βλέπουμε να κολλάνε και τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται παιδιά έως 16 ετών, αλλά περισσότερο νοσηλεύονται παιδάκια κάτω του ενός έτους, γιατί αυτά πλήττονται περισσότερο από τον RSV, ο οποίος τους προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια. Ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό το διάστημα λέει ο παιδίατρος είναι, εκτός από την τήρηση μέτρων προστασίας, να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό των παιδιών.

Όπως ανέφερε, «αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: 1. την καλή διατροφή (φρούτα, χόρτα, καλό κρέας, όχι τηγανητά και γλυκά) 2. τον καλό ύπνο, τουλάχιστον 8 ώρες το 24ωρο και 3. την άσκηση. Οι βιταμίνες που κάποιοι γονείς δίνουν στα παιδιά τους είναι σχεδόν άχρηστες, γιατί δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γονείς έχουν μία ψευδαίσθηση ότι προσφέρουν κάτι στο παιδί τους, αλλά αυτό δεν είναι αληθές».

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς στην καταπολέμηση των ιών είναι η παχυσαρκία, λέει ο κύριος Μαζάνης και αυτό γιατί το λίπος αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. «Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι ιοί οι οποίοι είναι λιποτρόφοι, δηλαδή όσο περισσότερο λίπος έχει ένα παιδί τόσο περισσότερο οι ιοί αυτοί πάνε στο λίπος και πολλαπλασιάζονται, οπότε αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο».

Όσον αφορά τις μάσκες, ο κ Μαζάνης λέει ότι «εμείς συστήνουμε να φοράνε μάσκες προαιρετικά, τα παιδιά που έχουν κάποια ευπάθεια, ή αυτά που διαμένουν με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ή με βρέφη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ