ΕΛΛΑΔΑ

Ένας χρόνος «γαλανόλευκα» Rafale: Το μαχητικό που άλλαξε τα δεδομένα στο Αιγαίο

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει δέκα υπερσύγχρονες «Ριπές» και αναμένει την παραλαβή του ενδέκατου Rafale στα τέλη Ιανουαρίου και του δωδέκατου στα τέλη Φεβρουαρίου ΓΕΑ

Πριν από έναν χρόνο, οι «εφιάλτες» της τουρκικής Αεροπορίας απέκτησαν «σάρκα και οστά». Η προσγείωση των πρώτων έξι Rafale F3R στην πίστα της 114 Πτέρυγας Μάχης της Τανάγρας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμανε το πέρασμα της Πολεμικής Αεροπορίας στη νέα εποχή και έγειρε οριστικά την πλάστιγγα της αεροπορικής ισχύος προς την ελληνική πλευρά.

Έναν χρόνο μετά, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει δέκα υπερσύγχρονες «Ριπές» και αναμένει την παραλαβή του ενδέκατου Rafale στα τέλη Ιανουαρίου και του δωδέκατου στα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα επόμενα έξι μαχητικά θα ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο το Φθινόπωρο και μέχρι την Άνοιξη του 2024, η 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» θα συμπληρωθεί με 24 Rafale.

Οι «Ριπές» του Αιγαίου

Η 332 ΠΜ ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες την αρχική επιχειρησιακή της αξιολόγηση. Το Αεροπορικό Επιτελείο, ωστόσο, δεν βγάζει τα Rafale στο καθημερινό «κυνήγι» των τουρκικών μαχητικών και κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τις επιχειρησιακές τους ικανότητες. Οι πιλότοι όμως, που γράφουν διαρκώς ώρες στο νέο μαχητικό, δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τις δυνατότητες του γαλλικού αεροσκάφους 4,5ης γενιάς.

Όπως λένε, «φορτωμένο» με πυραύλους αέρος – αέρος, αέρος – εδάφους και αέρος – επιφανείας, μπορεί να «λάμψει» σε όλα τα σενάρια αεροπορικής μάχης. Μάλιστα, με τις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου τα Rafale «ενοποιούν» τον εναέριο χώρο του Αιγαίου με αυτόν της Κύπρου καθώς έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν αρκετό καύσιμο όχι μόνο για τη μετάβαση στη Μεγαλόνησο αλλά και για επιχειρήσεις, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Νέο δόγμα επιχειρήσεων

Από την πρώτη στιγμή που «βγήκαν» στο Αιγαίο, έγινε σαφές ότι η έλευση των Rafale αλλάζει τα επιχειρησιακά σχέδια καθώς, όπως λένε συχνά οι Έλληνες πιλότοι που πετούν με το υπερσύγχρονο αεροσκάφος, πρόκειται για «Game Changer». Όπως συνέβη με τα Mirage F-1CG, τα Mirage 2000 και έπειτα με τα Mirage 2000-5, τα Rafale δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία, αφού πρόκειται για αεροσκάφος με πτητικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά που είναι «άγνωστα» στους Τούρκους επιτελείς.

Η 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, έχει μετατραπεί πλέον στην ισχυρότερη αεροπορική βάση της χώρας, με τα Rafale να αποτελούν την αιχμή του δόρατος για επιχειρήσεις αναχαίτισης αλλά και κρούσης χάρη σε μια σειρά «φονικών» πυραύλων που διαθέτουν στη φαρέτρα τους. Meteor, Mica, Exocet και Scalp μετατρέπουν τα «Δελταπτέρυγα» σε «πολυεργαλεία» για αναχαιτίσεις και αερομαχίες, αποστολές κρούσης νύχτα και μέρα κατά χερσαίων στόχων αλλά και εχθρικών στόλων και φυσικά ικανά να επιφέρουν στρατηγικά πλήγματα ακριβείας σε μεγάλο βάθος εντός του εχθρικού εδάφους.

Ο «φονικός» Meteor

Είναι ίσως η σημαντικότερη προσθήκη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας και αποτελεί το «μακρύ χέρι» του Rafale. Ο Meteor είναι ένας πύραυλος με βεληνεκές που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα και καταδιώκει με «λύσσα» τον στόχο του με ταχύτητα που ξεπερνά κατά τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου.

Η κατασκευάστρια MBDA υποστηρίζει ότι ο Meteor δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαφυγής στα εχθρικά μαχητικά αν αφεθεί από απόσταση 60 χιλιομέτρων, εμβέλεια που ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη των πυραύλων που διαθέτουν τα τουρκικά F-16. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση πραγματικής εμπλοκής, το Rafale θα καταρρίψει το εχθρικό αεροσκάφος, προτού ο αντίπαλος πιλότος αντιληφθεί την παρουσία του.

Ο πανίσχυρος πύραυλος σε συνδυασμό με το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA που διαθέτουν οι «Ριπές», μετατρέπουν το Rafale σε κορυφαίο «θηρευτή». Οι υπερσύγχρονοι αισθητήρες του, του δίνουν τη δυνατότητα να «βλέπει» στόχους σε απόσταση 200 χιλιομέτρων, να εγκλωβίζει έως και 40 από αυτούς και να εξουδετερώνει τους οκτώ πιο επικίνδυνους.

Διαλειτουργικότητα

Ένα από σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Rafale, είναι η δυνατότητα «επικοινωνίας» και ανταλλαγής πληροφοριών τόσο με τις νέες Φρεγάτες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό όσο και με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper αλλά και τα F-35 που σε λίγα χρόνια θα πετούν με τα ελληνικά χρώματα στα φτερά.

Το τεχνολογικό άλμα που πετυχαίνει η Αθήνα, προκαλεί «πανικό» στην Άγκυρα η οποία διαθέτει πλέον έναν παρωχημένο αεροπορικό στόλο και αν παραμείνει το ελληνοαμερικανικό «μπλόκο» στην πώληση και αναβάθμιση των τουρκικών F-16, τότε το χάσμα με την Πολεμική Αεροπορία θα είναι πρακτικά αγεφύρωτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης