ΕΛΛΑΔΑ

Ψευτογιατρός στη Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο και κατά συρροή

Ψευτογιατρός στη Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο και κατά συρροή
pixabay

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή, απόπειρες και σωματικές βλάβες, ασκήθηκε σε βάρος του ψευτογιατρού στη Θεσσαλονίκη,.

Ο κατηγορούμενος, φέρεται να έπειθε ασθενείς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας να δοκιμάσουν μία «πρωτοποριακή θεραπεία» με ενέσεις βλαστοκυττάρων, με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Για την υπόθεση σε εξέλιξη βρίσκεται εκτεταμένη έρευνα στη Γερμανία, σε συγκεκριμένα σημεία που φαίνεται να είχε δράσει ο δεύτερος κατηγορούμενος για τη νέα υπόθεση ψευτογιατρού στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί και η άρση του τραπεζικού απορρήτου από τη χώρα.

Και αυτό, γιατί έχει διαπιστωθεί από την έρευνα των Ελλήνων αστυνομικών ότι μαζί με τον Έλληνα, πρόσωπο ή πρόσωπα από τη Γερμανία είχαν στήσει μια απάτη, υποσχόμενοι δήθεν θεραπείες σε ασθενείς, με το οικονομικό όφελος να έχει φτάσει σχεδόν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πέντε από τα θύματα των απατεώνων, βρήκαν τραγικό θάνατο.

Οι Αρχές στην Ελλάδα κατάφεραν να εντοπίσουν μπουκαλάκια, τα οποία οι απατεώνες υποστήριζαν ότι περιείχαν το «σωτήριο φάρμακο», όμως μετά από εξέταση αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική αξία.

Από το 2009, ο Έλληνας χρησιμοποιούσε άλλοτε την ιδιότητα του νευρολόγου και άλλοτε την ιδιότητα του φυσίατρου και υποστήριζε ότι συνεργαζόταν με ένα Γερμανό διάσημο γενετιστή, ο οποίος είχε εξειδίκευση στην -εκάστοτε- ασθένειά τους και ότι με θεραπεία από βλαστοκύτταρα θα τους έσωζε.

Το κάθε σκεύασμα, μάλιστα, το πουλούσαν 300 ευρώ ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου κάποιες εξειδικευμένες ενέσεις, όπως τις παρουσίαζαν, τις χρέωναν έως και 25.000 ευρώ.

Η απάτη που είχαν στήσει ήταν τέτοια, που πολλές φορές οργάνωναν ταξίδια στη Γερμανία, όπου ο Έλληνας αναλάμβανε το ρόλο του μεταφραστή και ο συνεργός του έκανε δήθεν εξετάσεις στους ασθενείς σε κλινικές στη Γερμανία, χρεώνοντάς τους και υπερβολικά ποσά.

Για πάνω από ένα χρόνο, υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές και τις γερμανικές Αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης ενώ η αστυνομία χθες (Πέμπτη 19/1) έκανε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη αλλά και στο σπίτι του Έλληνα που έχει συλληφθεί σε περιοχή της Αθήνας.

Μάλιστα, στο σπίτι του εντοπίστηκαν φάκελοι που φαίνεται να περιέχουν ιατρικά στοιχεία ασθενών, όπλα και διάφορα σκευάσματα.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει να ξετυλίγεται από το 2019 όταν μια γυναίκα, που είχε εμπιστευτεί τον ψευτογιατρό και τον δήθεν γενετιστή της Γερμανίας είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος τους και μάλιστα είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι σε βάρος του κατηγορούμενου για απάτες κατ’ επάγγελμα.

Τα ταξίδια που οργάνωναν οι δύο κατηγορούμενοι στη Γερμανία γίνονταν για να πείσουν ακόμη περισσότερο τα θύματά τους για τη δήθεν σωτήρια θεραπεία.

Τους έλεγαν, μάλιστα, ότι θα έπρεπε να υποβληθούν σε μια εξειδικευμένη εξέταση, η οποία γίνεται μόνο σε κλινική της Γερμανίας.

Αμέσως μετά, οι δύο απατεώνες ανέφεραν στους ασθενείς ότι η ενδεικνυόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της πάθησής τους ήταν η δική τους θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εγκαταλείπουν τις θεραπείες που έκαναν.

Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί 15 περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι ήταν σε προχωρημένο στάδιο σκλήρυνσης κατά πλάκας ή αντιμετώπιζαν άλλες σοβαρές παθήσεις, ωστόσο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το εύρος της απάτης είναι πολύ μεγαλύτερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ