ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης: «Πολική μπάλα» σε δύο κύματα - Τι είναι και που θα χτυπήσει το φαινόμενο

Μαρουσάκης: «Πολική μπάλα» σε δύο κύματα - Τι είναι και που θα χτυπήσει το φαινόμενο
Το δεύτερο κύμα ισχυρής κακοκαιρίας θα πλήξει τη χώρα από το πρωί της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

«Πολική μπάλα» φθάνει προς την Ελλάδα και θα πλήξει τη χώρα μας με δύο σφοδρά κύματα κακοκαιρίας μέσα τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Μιλώντας στο CNN Greece εξήγησε τι ακριβώς είναι το φαινόμενο και ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από το βράδυ της Τετάρτης (25/1), και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο (28/1), με κύρια χαρακτηριστικά τους τις ισχυρές καταιγίδες αλλά και τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

«Στην ουσία περιμένουμε δύο ισχυρά κύματα κακοκαιρίας, το ένα θα μας απασχολήσει από το βράδυ της Τετάρτης 25/1 και από τα δυτικά, δίνοντας ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα, και σαφώς στα ορεινά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Μαρουσάκης

Ο μετεωρολόγος συνεχίζει αναφέροντας, «αυτό το πρώτο κύμα, θα κρατήσει μέχρι και την Παρασκευή (27/1) το πρωί, και θα εκτονωθεί σιγά σιγά προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και στη συνέχεια αναμένουμε ένα νέο κύμα ισχυρής κακοκαιρίας από την Παρασκευή το πρωί μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου (18/1) που θα σαρώσει τη χώρα μας από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά, με τα ίδια καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη προσοχή στους πολύ δυνατούς ανέμους

Ο κ. Μαρουσάκης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες καθώς οι άνεμοι θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί, ενώ προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν λόγω του μεγάλου όγκου νερού και των χιονοπτώσεων.

«Είναι δύο κύματα κακοκαιρίας, τα οποία θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή, είναι ικανά να δημιουργήσουν σημαντικά και σοβαρά προβλήματα, τόσο από πλευράς χιονοπτώσεων όσο και από τον όγκο του νερού εξαιτίας των καταιγίδων, ο οποίος θα είναι αρκετά μεγάλος και ίσως δημιουργηθούν πλημμυρικά επεισόδια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι είναι η «πολική μπάλα»

Ο μετεωρολόγος εξήγησε οτι με τον όρο «πολική μπάλα», αναφερόμαστε σε μια αέρια μάζα που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της.

«Πρόκειται για μία πολική αέρια μάζα, η οποία βρίσκεται σε μία κυκλική περιοχή στα 5.500 χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, και την προσομοιάζουμε ως πολική μπάλα διότι στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της και αναμένεται να φέρει διαδοχικές κακοκαιρίες τις επόμενες μέρες στη χώρα μας» σημειώνει.

Ιδιαίτερη προσοχή στην Αττική

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες και στην Αττική, ιδιαίτερα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αυτές τις δύο ημέρες και ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα είναι αυξημένος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ