ΕΛΛΑΔΑ

Ηφαίστειο Σαντορίνης: «Είναι ήσυχο αλλά δεν κοιμάται» - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Ηφαίστειο Σαντορίνης: «Είναι ήσυχο αλλά δεν κοιμάται» - Τι φοβούνται οι επιστήμονες
Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από το ελληνικό νησί της Σαντορίνης, δεν κοιμάται, αναφέρει χαρακτηριστικά ο «Guardian» ANA / SYMELA PANTZARTZI / FILE PHOTO

Στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη και στην πιθανότητα έκρηξής του, αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ηφαίστειο σύμφωνα με τον Βρετανό γεωφυσικό του Imperial College του Λονδίνο, Καγετάν Κραπκίβιτς αποτελεί σοβαρή απειλή.

Ο Κραπκίβιτς, που ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, καλεί τους Έλληνες επιστήμονες να είναι σε εγρήγορση τοποθετώντας ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης.

«Ήσυχο» για σχεδόν 400 χρόνια

Μπορεί να ήταν ήσυχο για σχεδόν 400 χρόνια, αλλά το Κολούμπο, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από το ελληνικό νησί της Σαντορίνης, δεν κοιμάται, αναφέρει χαρακτηριστικά ο «Guardian». «Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο. Την τελευταία φορά που εξερράγη το Κολούμπο, το 1650, σκότωσε 70 ανθρώπους, αλλά η πληθυσμιακή αύξηση και ο τουρισμός στη Σαντορίνη σημαίνουν ότι ο αντίκτυπος μιας ισοδύναμης έκρηξης σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι το συγκεκριμένο ηφαίστειο ανήκει σε μια εξαιρετικά «εκρηκτική οικογένεια ηφαιστείων», ικανά να δημιουργήσουν μια στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι.

«Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης - παρόμοια με έναν ιατρικό υπερηχογράφημα - ο Καγετάν Κραπκίβιτς, από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο. Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνουν ότι αν και δεν αναμένεται άμεσα μια επικείμενη έκρηξη, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή», γράφει ο Guardian.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ