ΕΛΛΑΔΑ

Ανδρ. Νεφελούδης: Καμία κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού

Ανδρ. Νεφελούδης: Καμία κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σε διάψευση των πληροφοριών που θέλουν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, προχώρησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.

Με παρέμβασή του στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, λέγοντας, «δεν τίθεται ζήτημα 13ου και 14ου μισθού», ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία κατάργηση».

Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, ο κ. Νεφελούδης είπε πως θεωρεί τον εκσυγχρονισμό του αναγκαίο, λέγοντας ότι «χρειάζεται αλλαγές» ενώ αναφορικά με την χρηματοδότηση
συνδικαλιστικών οργανώσεων είπε ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε, καθώς χρήζει εξορθολογισμού».

Ο γενικός γραμματέας επανέλαβε πως για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων, ενώ σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο διευκρίνισε πως οι εργοδότες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τους δανειστές, λέγοντας «πολλά από αυτά που ζητούν οι δανειστές, βρίσκουν σύμφωνους τους εργοδοτικούς φορείς».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Νεφελούδης στο «λουκέτο» σε ΠΥΡΣΟΣ Security και Ledra Hotel, επισημαίνοντας ότι όσον αφορά την πρώτη, «δεσμευτήκαμε να γίνει εισαγγελική έρευνα», ενώ όσον αφορά τη δεύτερη, εξήγησε ότι «τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά».

Στην συνάντηση που είχε ο ίδιος με τους εργαζομένους στην εταιρία ΠΥΡΣΟΣ, την περασμένη εβδομάδα, έκανε λόγο για βάσιμες υποψίες περί σοβαρών ποινικών ευθυνών της εταιρίας σε σχέση με το «λουκέτο» που έβαλε πριν λίγες ημέρες και για τον όλο χειρισμό της απόφασης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές ευθύνες για συγκεκριμένες ενέργειες της εταιρείας, όπως μεταφορά λογαριασμών, εκποίηση περιουσιακών στοιχειών και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης, τονίζεται ότι εκτός από την ΠΥΡΣΟΣ, σταμάτησε η λειτουργία και της θυγατρικής (με την ίδια έδρα) εταιρείας ΑΙΤ, η οποία απασχολούσε 38 εργαζόμενους.

«Όχι» Μητσοτάκη στην περικοπή του 13ου-14ου μισθού

Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο» προέβλεψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ενώ τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αλλά υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

«Η χώρα και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν καμία άλλη μείωση μισθού, γι αυτό δεν μπαίνει θέμα 13ου και 14ου μισθού», τόνισε αναφερόμενος στα εργασιακά, αλλά τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Σημείωσε όμως ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην κοπεί το συνολικό εισόδημα. Αυτή την ώρα οι μισθοί είναι αρκετά έως πολύ χαμηλοί και δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ