ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση F-4 Phantom: Πληροφορίες ότι οι χειριστές έκαναν χρήση του συστήματος εκτίναξης

Πτώση F-4 Phantom: Πληροφορίες ότι οι χειριστές έκαναν χρήση του συστήματος εκτίναξης
Το αεροσκάφος έπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (AΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας)

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας (30/1) νότια της Ανδραβίδας.

Στο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, επάβαιναν δύο ιπτάμενοι, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, φέρονται να πρόλαβαν να κάνουν χρήση του συστήματος ασφαλείας -κάτι που ωστόσο προσώρας δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Έπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχει αεροναυαγοσωστικό ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, έχει ενεργοποιηθεί το Λιμενικό ενώ ξεκινά πλοίο επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού για την περιοχή.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

F-4 Phantom: Ποια είναι τα μαχητικά και ποιες αποστολές αναλαμβάνουν

Από τα παλαιότερα μαχητικά που πετάει η Πολεμική Αεροπορία είναι τα F-4 Phantom, ένα εκ των οποίων κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας (30/1).

Η βάση τους είναι η 117 Πτέρυγα Μάχης και υπηρετούν στην 338 Πολεμική Μοίρα ΑΡΗΣ.

Θεωρούνται αξιόμαχα και πρόσφατα μάλιστα συμμετείχαν σε άσκηση με αμερικανικά F-18 του αεροπλανοφόρου USS GEORGE BUSH.

Αναλαμβάνουν κυρίως αποστολές κρούσης ενώ πρόσφατα τους ανατέθηκε ο ρόλος της αναχαίτισης τουρκικών UAV.

Πρόκειται για διθέσιο δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου και είναι αμερικανικής κατασκευής.

Τα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963 ενώ τα πρώτα ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus.

Παρά το γεγονός ότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.

Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τις 338 Μ και 339 Μ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ