ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση του ΟΑΕΕ προς όφελος ...οφειλετών που ετοιμάζονται για σύνταξη

Παρέμβαση του ΟΑΕΕ προς όφελος ...οφειλετών που ετοιμάζονται για σύνταξη
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση για τους ασφαλισμένους του που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης ζήτησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματικών (ΟΑΕΕ) από το υπουργείο Εργασίας.

Το χρόνιο αυτό πρόβλημα βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίασης του δ.σ. του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί από το εποπτεύον υπουργείο νομοθετική ρύθμιση με το εξής περιεχόμενο:

Στους υποψήφιους συνταξιούχους, που συμπληρώνουν τα 67 χρόνια, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ, ηλικίας 67 ετών και με 20ετή τουλάχιστον ασφάλιση, να χορηγείται σύνταξη ανάλογη με τα έτη που έχουν καταβληθεί εισφορές, με υποχρεωτική παρακράτηση του υπολοίπου σε δόσεις από τη σύνταξη που θα χορηγηθεί και, εφόσον εξοφληθεί πλήρως η οφειλή, η σύνταξη θα προσαυξάνεται ανάλογα. Το ποσό της σύνταξης που απομένει, μετά την παρακράτηση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης, όπως θα ισχύει κάθε φορά.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ενημερωτικό έντυπο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία εκπροσωπείται στο δ.σ. του ΟΑΕΕ και εκφράζει την ικανοποίησή της για την προσπάθεια κεφαλαιοποίησης οφειλών και μετατροπή τους σε ασφαλιστικό χρόνο.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, για όσους έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και οφείλουν:

Παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης από τον Οργανισμό από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης

  • Α) Μόνον αν το οφειλόμενο ποσό από οποιαδήποτε αιτία δεν ξεπερνά το ύψος των τριάντα (30) μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων:
  • Το οφειλόμενο ποσό –προσαυξανόμενο με τα πρόσθετα τέλη και με ανώτατο όριο των το ποσό των 20.000 ευρώ– συμψηφίζεται ή παρακρατείται από το ποσό της σύνταξης σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 40.

Β) Αν το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα παραπάνω όρια:

  • Πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός δύο (2) μηνών από την έγγραφη γνωστοποίηση της οφειλής.
  • Εάν παρέλθει το δίμηνο, θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής και στην περίπτωση αυτή έναρξη της σύνταξης ορίζεται η πρώτη του επόμενου μήνα της ολοσχερούς εξόφλησης της αναπροσαρμοζόμενης κατά τα ισχύοντα οφειλής, με αποτέλεσμα την απώλεια των αναδρομικών συντάξεων. Στην περίπτωση αυτή η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ