ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια και στην Αθήνα

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια και στην Αθήνα
Επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, προβλέπει ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

«Από την Παρασκευή αλλάζει το σκηνικό του καιρού, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ενώ από την Κυριακή έως τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι άκρως χειμωνιάτικος με χιόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας, δεν αποκλείεται και σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Αττική», λέει στο CNN Greece o μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα με τα πρώτα χιόνια να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε ορεινές περιοχές. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αύριο Πέμπτη (2/03) θα διατηρηθεί η θερμοκρασία στα σημερινά επίπεδα, ωστόσο από την Παρασκευή επιδεινώνεται αρκετά ο καιρός «κυρίως στα ορεινά και τα ημιορεινά της βόρειας χώρας ενώ ακόμα πιο ψυχρός θα είναι ο καιρός από το απόγευμα του Σαββάτου με νέα επιδείνωσή του, καθώς θα δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές στην ανατολική και κεντρική χώρα».

Σημειώνει ότι «η Κυριακή θα είναι μια δύσκολη μέρα καθώς θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς, τις Σποράδες. Τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι τα ορεινά της Κρήτης. Ενώ από τη Δευτέρα (6/02) ο καιρός προβλέπεται να είναι άκρως χειμωνιάτικος».

Προσθέτει ότι ούτε η Αττική θα ξεφύγει από τον κλοιό της κακοκαιρίας με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι «θα έχουμε χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται να δούμε και στο κέντρο της πόλης».

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο γνωστός μετεωρολόγος, σε αυτή την κακοκαιρία, διακρίνονται δύο στάδια. Σε άλλο σημείο τονίζει ότι πρόκειται για προσέγγιση - ανάλυση και πως πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ακόμα κι αν υπάρχουν αποκλίσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι αποκλίσεις πάντα θα είναι μέσα στο παιχνίδι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε θεατές στην όλη εξέλιξη και να μην παρουσιάσουμε τι έχουμε στα χέρια μας μέχρι και αυτή τη στιγμή».

Το πρώτο σχετικά ήπιο μέχρι μέτριας έντασης και που θα αφορά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και το δεύτερο ισχυρής εως πολύ ισχυρής έντασης ικανό να φέρει και προβλήματα και που αφορά το διάστημα μεσημέρι απόγευμα Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα με Τρίτη 6-7 Φεβρουαρίου όπου τα προγνωστικά θέλουν πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Ανάλυση των δύο στάδιων

Στάδιο 1

«Όπως επισημαίνουμε στον πρώτο μας χάρτη (μαύρο βέλος) ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια Βαλκάνια αναμένεται καθώς θα κινηθεί νοτιότερα να σχηματίσει βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα διασχίσει σχετικά γρήγορα τη χώρα μας από βορρά προς νότο την Παρασκευή προκαλώντας επιδείνωση στον καιρό μικρής γενικά διάρκειας και εως μέτριας γενικά έντασης. Έτσι λοιπόν μέσα στην Παρασκευή σε αρκετές περιοχές θα συναντήσουμε συντομές βροχοπτώσεις ενώ χιόνια θα πέσουν και χαμηλά στα κεντρικά και βόρεια Τμήματα.

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέσα στο Αιγαίο με τον βορειοδυτικό άνεμο όμως να λειτουργεί ως νεφοδιαλύτης και να περιορίζει σχετικά γρήγορα τα ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα, γι αυτό και λέμε ότι αυτή η επιδείνωση του καιρού δεν θα κρατήσει για πολύ κι έτσι μέχρι το βράδυ στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα έχει βελτιωθεί με το κρύο όμως έντονο».

Στάδιο 2

«Αυτό το αναμένουμε κοντά στο μεσημέρι του Σαββάτου με μια αρκετά οργανωμένη και σαφώς πιο έντονη επιδείνωση του καιρού. Αιτία αυτής της επιδείνωσης όπως μπορούμε να δούμε στον δεύτερο χάρτη μας με το μαύρο βέλος ο σχηματισμός ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού όπου σε αντίθεση με το πρώτο σταδιο υποστηρίζεται από πολύ πιο ψυχρή αέρια μάζα (μπλε αποχρώσεις) και σε συνδυασμό με τα νερά του Αιγαίου θα δόσει "πλούσια" και συνάμα επικίνδυνα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές. Οι βροχές και τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές θα ξεκινήσουν από τα βόρεια και γρήγορα θα επεκταθούν νοτιότερα.

Ο κύριος όγκος όμως των φαινομένων θα αφορά τα ανατολικά και νότια και όπως είχαμε επισημάνει και στην προ ημερών ανάρτησή μας σχετικά με το θέμα θα περιλαμβάνουν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα, πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά, επικίνδυνους βοριάδες, τσουχτερό κρύο και ισχυρό παγετό ιδίως προς τα βόρεια τμήματα όπου ο καιρός θα ανοίξει σχετικά γρήγορα».

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Πέμπτη 02-02-2023

Αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως από το βράδυ στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα στα βόρεια σε βόρειους βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Παρασκευή 03-02-2023

Προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού Αιγάιου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα και θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 13 με 15 βαθμούς και στα νότια κατά τόπους τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Σάββατο 04-02-2023

Αυξημένες νεφώσεις αναμένονται αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κυριακή 05-02-2023

Προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νοτιότερα θαλάσσια-παράκτια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν, κυρίως στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά, όπου θα σημειωθούν και σε χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία από τα βόρεια αισθητή πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, οποίος θα είναι τοπικά ισχυρός στα βορειοδυτικά.

Δευτέρα 06-02-2023

Στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός προβλέπετα γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που τις βραδινές ώρες στα δυτικά αναμένεται να αυξηθούν.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια τμήματα με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή πτώση και θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ