ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο καιρού από ΕΜΥ: Πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική από την Κυριακή

Έκτακτο δελτίο καιρού από ΕΜΥ: Πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική από την Κυριακή
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς ανακοίνωσε μέσω των social media ότι την Παρασκευή θα εκδοθεί έκτακτο δελτίο, καθώς και ότι η επιδείνωση αναμένεται από την Κυριακή AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ανατροπή στις αρχικές εκτιμήσεις για ένα... καλό Σαββατοκύριακο φαίνεται πως υπάρχει τις τελευταίες ώρες, αφού σύμφωνα με τις νεότερα προγνωστικά, από το τέλος της εβδομάδας αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις στην Αττική και χιόνια μέχρι και μέσα στην Αθήνα!

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς ανακοίνωσε μέσω των social media ότι την Παρασκευή θα εκδοθεί έκτακτο δελτίο, καθώς και ότι η επιδείνωση αναμένεται από την Κυριακή. Η ΕΜΥ προβλέπει για την ερχόμενη Κυριακή τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια και χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά της βόρειας χώρας, με πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.

Αντίστοιχο το σκηνικό του καιρού και στην υπόλοιπη χώρα με τοπικές βροχές ή χιονόνερο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου από το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές.



Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο της τάξεως των 6 βαθμών.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ολικός και ολικός παγετός θα κάνει την εμφάνισή του στα ηπειρωτικά ορεινά.

Επιβεβαίωση της επιδείνωσης και από Αρναούτογλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα και ο προγνώστης της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου ευθυγραμμίστηκε με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη και κάνει λόγο για πυκνές χιονοπτώσεις σε Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, αλλά και Κυκλάδες έως και στα πεδινά-παραθαλάσσια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου, πυκνές χιονοπτώσεις, αναμένονται από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική.
Με ανάρτησή του στο facebook, αναφέρεται στον καιρό του Σαββατοκύριακου και της Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας το τσουχτερό κρύο που έρχεται αλλά και την πιθανότητα χιονόπτωσης σε χαμηλά υψόμετρα. Όπως προειδοποιεί, από την Κυριακή, σε Αττικοβοιωτία, Εύβοια, αλλά και Κυκλάδες, αναμένονται, πυκνές χιονοπτώσεις έως και στα πεδινά-παραθαλάσσια.

«Από την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, σας είχα αναφέρει μέσα από το δελτίο καιρού της ΕΡΤ 3 για το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων ακόμα και σε πεδινές περιοχές το ερχόμενο Σαβ/κύριακο 4-5 Φεβρουαρίου (με κάποια σάιτ να αναφέρονται σε κόντρες που ποτέ δεν υφίσταντο!). Τα τελευταία λοιπόν προγνωστικά στοιχεία που αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά θέλουν κάποιες μικρής διάρκειας χιονοπτώσεις το Σάββατο στα ηπειρωτικά ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο" αναφέρει ο προγνώστης της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου.

«Όλα δείχνουν ότι κυρίως από την Κυριακή τελικά πυκνές χιονοπτώσεις έως και στα πεδινά-παραθαλάσσια θα πρέπει να απασχολήσουν ιδιαίτερα την Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, ακόμα και τις Κυκλάδες και από τη Δευτέρα χοντρικά ακόμα και πάνω περίπου από τα 200 με 300 μέτρα στην Κρήτη! Σημαντική θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα!» αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Μαρουσάκης: Έρχονται χιονοκαταιγίδες στην Αττική

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για επικίνδυνη κακοκαιρία με χιόνια, ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τσουχτερό κρύο, που βρίσκεται προ των πυλών, επιμένει να προειδοποιεί και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, παρά το γεγονός ότι αρκετοί οι συνάδελφοί του δεν φαίνεται να συμφωνούν μαζί του και δεν συμμερίζονται τις προβλέψεις του για χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στην Αττική.


Ωστόσο, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης και σε νέα του ανάρτηση αναφέρει ότι «αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει πολλά και επικίνδυνα χιόνια, ισχυρές βροχές - καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, τσουχτερό κρύο αλλά και ισχυρό παγετό που προς τα βόρεια τοπικά ενδέχεται να είναι και ολικός (θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο).

«Με τα προγνωστικά στοιχεία που επεξεργαζόμαστε να έχουν πλέον σε έναν αρκετά καλό βαθμό σταθεροποιηθεί, είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κακοκαιρία που αναμένουμε και να εντοπίσουμε τις περιοχές που χρειάζεται να δείξουμε προσοχή», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Χαρακτηριστικά της επικείμενης κακοκαιρίας

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, «το σημαντικότερο κύμα της κακοκαιρίας το αναμένουμε από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τη Δευτέρα με Τρίτη περίπου (για παρακάτω, αν και υπάρχουν ενδείξεις για συνέχιση της κακοκαιρίας κατά κύματα, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε αναλυτικότερα στοιχεία και θα το εξετάσουμε τις επόμενες ημέρες)».

«Αυτό το κύμα θα φέρει πολλά και επικίνδυνα χιόνια, ισχυρές βροχές - καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, τσουχτερό κρύο αλλά και ισχυρό παγετό που προς τα βόρεια τοπικά ενδέχεται να είναι και ολικός (θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο)» σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Πυκνές χιονοπτώσεις σε Εύβοια και Αττική

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, στην Εύβοια και την Αττική, «τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ακόμη και σε θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές και οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες. Όπου δεν χιονίσει θα σημειωθεί χιονόνερο ή εναλλαγές χιονόνερου - χιονιού.

Είναι πολύ πιθανό εξαιτίας της έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας οι χιονοπτώσεις να λαμβάνουν τη μορφή χιονοκαταιγίδων που σημαίνει θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα και ηλεκτρικές εκκενώσεις».

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη

«Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε αυτόν τον τομέα θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές - καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες - παραθαλάσσιες εκτάσεις, οι πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως σε ορεινά ημιορεινά ( στην Κρήτη πιθανόν και πιο χαμηλά ) που και εδώ είναι πολύ πιθανόν να λαμβάνουν τη μορφή χιονοκαταιγίδας καθώς και οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες. Φαινόμενα (βροχές - χιόνια) θα συναντήσουμε σαφώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, αυτά όμως θα έχουν μικρότερη ένταση και διάρκεια», αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ