ΕΛΛΑΔΑ

Σε OAKA και ΣΕΦ η γιορτή της μουσουλμανικής κοινότητας για το τέλος του Ραμαζανίου

Σε OAKA και ΣΕΦ η γιορτή της μουσουλμανικής κοινότητας για το τέλος του Ραμαζανίου
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση μουσουλμάνων την Τρίτη 30 Αυγούστου 2011, ημέρα της προσευχής και του κηρύγματος (khutbah), που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας του μήνα του Ραμαζανίου (Ramadan). Στη φωτογραφία αυτή αρχείου εικονίζονται το Τείχος των Εθνών και η Στοά της Αγοράς, αμφότερα έργα του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 EUROKINISSI/Γεωργία Παναγοπούλου

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) παραχωρούνται για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα, κατά τη Λύση της Νηστείας του Ραμαζανίου (Id al Fitr).

Οι δύο χώροι παραχωρούνται δωρεάν «για την απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, με απόφαση των αρμόδιων υπουργείων (υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού).

Διευκρινίζεται ότι κατά τα παρελθόντα έτη οι δύο αθλητικοί χώροι έχουν χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό.

Στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία που επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών, καλούνται να καταθέσουν εγγράφως στα διοικητικά συμβούλια του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ τις αιτήσεις τους μέχρι τις 17 Ιουλίου 2016.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία περιοχών της χώρας, όπου δεν έχουν προβλεφθεί χώροι προσευχής για μουσουλμάνους, καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους.

Τέλος, για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών που τυχόν εμπλακούν στην παροχή διευκολύνσεων στους μουσουλμάνους που διαμένουν στη χώρα, η Γ.Γ. Θρησκευμάτων υπενθυμίζει ότι «κατά τη διάρκεια της νηστείας (περίπου από την Ανατολή έως την Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά), ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται».

Οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί λειτουργοί έθεσαν υπόψιν της γενικής γραμματείας τις ώρες προσευχής σε τέσσερις περιοχές της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ρόδος). Πολλοί μουσουλμάνοι που κατοικούν σε μη μουσουλμανικές χώρες –όπως η Ελλάδα– συνηθίζουν να τηρούν τη νηστεία του Ραμαζανίου σύμφωνα με την ώρα της Μέκκας (UTC/GMT +3, ίδια ώρα με τη θερινή στην Ελλάδα).

Tο Ραμαζάνι φέτος διαρκεί από σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου και για έναν μήνα, ενώ η τριήμερη Id al Fitr ή Μπαϊράμι (Şeker Bayramı) για τους Τούρκους μουσουλμάνους –ημέρα κατά την οποία εορτάζεται το τέλος της νηστείας– ξεκινά την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016.

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους «ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ