ΕΛΛΑΔΑ

Φανάρι προς «αντιφρονούντες»: Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων

Φανάρι προς «αντιφρονούντες»: Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων
Eurokinissi/Νίκος Μαγγίνας (φωτογραφία αρχείου)

Προ των ευθυνών τους φέρει η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες με επικοινωνιακούς ελιγμούς προσπαθούν να εμβολίσουν Πανορθόδοξη Σύνοδο στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής της. 

Υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας η Ιερά Σύνοδος για να αξιολογήσει την κατάσταση μετά την άρνηση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να παραστεί.

Το ανακοινωθέν που εξέδωσε ήταν σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος. Συγκεκριμένα τις καλεί να σταθούν στο ύψος στο περιστάσεων και να συμμετέχουν στις προκαθορισμένες ημερομηνίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, όπως άλλωστε συμφώνησαν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και υπογράψαν τις σχετικές αποφάσεις οι εκπρόσωποί τους κατά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκφράζει την έκπληξη και την απορία της για τις διάφορες θέσεις και απόψεις Ορθοδόξων Εκκλησιών που εκφράσθηκαν.

Όπως αναφέρει το ίδιο ανακοινωθέν έγινε αξιολόγηση αυτών των απόψεων που ακούσθηκαν και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου διαπίστωσαν ότι «κανένα θεσμικό πλαίσιο δεν υφίσταται προς αξιολόγηση από τη συνοδική διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί».

Η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει τον Κανονισμό Οργανώσεως και Λειτουργίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και καλεί τις Εκκλησίες που έχουν «προτάσεις τροπολογιών, διορθώσεων ή προσθηκών εις τα εγκριθέντα κείμενα υπό Προσυνοδικών Πανορθόδοξων Διασκέψεων και των Συνάξεων των Προκαθημένων επί των θεμάτων της ημερησίας διάταξης (βλ. άρθρον 11), προς τελική διαμόρφωση και απόφανση κατά τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία παράγραφο η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείο στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όλους όσοι αμφισβητούν την Πρωτοκαθεδρία του, λέγοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πρωτεύθυνη Εκκλησία για τη διασφάλιση της ενότητας της Ορθοδοξίας.

Διαβάστε επίσης:

Το CNN Greece στο «άβατο» της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη

Φαναριώτικη διπλωματία και παρασκήνιο για την Πανορθόδοξη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ