ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Χιόνια και στην Αττική - Οι προειδοποιήσεις, οι προβλέψεις

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Χιόνια και στην Αττική - Οι προειδοποιήσεις, οι προβλέψεις
Σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, εξέδωσε η Πολιτική Προστασία Eurokinissi / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρός παγετός και χιονόπτωση ακόμα και σε πεδινές περιοχές, είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA).

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα έχουν διάρκεια μέχρι και την Τρίτη ενώ αναμένεται να κλιμακωθούν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα:

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις αναμένονται την Κυριακή (05/02/2023) οι οποίες θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τη Θράκη και τη Χαλκιδική.

Επίσης, πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας από την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου

Κυριακή (05/02/2023)

Χαμηλές θερμοκρασίες

Αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου

Δευτέρα 06/02/2023

Χιονοπτώσεις στην Αττική

Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη

Τρίτη 07/02/2023

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Εντατικοί έλεγχοι ξεκινούν για την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που θα φέρει χιόνι και ψύχος.

Όπως επισημάνθηκε κατά την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στα αυτοκινητά τους αντιολισθητικές αλυσίδες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν όταν χρειαστεί.

Στην έκτακτη ενημέρωση επισημάνθηκε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και ότι ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε επιφυλακή σε όλο το διάστημα της κακοκαιρίας.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει είναι 80 ευρώ.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδεςέχουν γίνει υποχρεωτικές από τον περασμένο Οκτώβριο, με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιου για τις Μεταφορές Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση οι οδηγοί, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν δηλαδή σε περίπτωση χιονόπτωσης, θα πρέπει να έχουν στα οχήματά τους, υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες, κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

«Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν», αναφέρει η απόφαση του υπουργού.

Με βάση την απόφαση, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ως ειδικά ελαστικά νοούνται εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Ενόψει της κακοκαιρίας πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και την βέλτιστη προετοιμασία-ετοιμότητα, το βράδυ της Παρασκευής (3/02) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Νέα σύσκεψη αναμένεται σήμερα Σάββατο (4/02) και με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας τίθεται σε ύψιστη ετοιμότητα και επαγρύπνηση ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Στη σύσκεψη δόθηκαν σαφείς οδηγίες σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Αποφασίστηκε, επίσης, να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

- για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και

- για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ