ΕΛΛΑΔΑ

Καλλιάνος: Έρχεται «χιονο-εισβολή» διαρκείας - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η «Μπάρμπαρα»

Καλλιάνος: Έρχεται «χιονο-εισβολή» διαρκείας - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η «Μπάρμπαρα»
Πτώση της θερμοκρασίας και χιονόπτωση ακόμα και στην Αττική προβλέπεται από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

«Πτώση της θερμοκρασίας, παγετός και χιονόπτωση ακόμα και στην Αττική» προβλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο CNN Greece.

«Το Σάββατο είναι μεταβατική μέρα, καθώς σταδιακά θα αρχίσουμε να πηγαίνουμε σε πιο χειμωνιάτικες μέρες. Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, αφού θα έχουμε χιονοπτώσεις στη Μακεδονία μέχρι και την Πελοπόννησο», λέει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

«Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η Κυριακή (5/02) αφού η χώρα μπαίνει στην “κατάψυξη” με εντυπωσιακή είσοδο των αερίων μαζών από την περιοχή των Βαλκανίων. Το κρύο θα φτάσει από βορρά προς νότο, θα διασχίσει τη χώρα και μέχρι το βράδυ της αυριανής ημέρας θα έχει φτάσει μέχρι την Κρήτη».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, μέχρι και Τετάρτη (8/02), Πέμπτη (9/02) ανά περιόδους. Δηλαδή θα έχουμε μία χιονο - εισβολή διαρκείας, η οποία θα επηρεάζει επιλεκτικές περιοχές της χώρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από χιονοπτώσεις όλες αυτές τις μέρες, δηλαδή από την Κυριακή (5/02) έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας κυρίως προς το Πήλιο, τις Σποράδες, της βορειοανατολικής νησιωτικής Ελλάδας, (βορειοανατολικό Αιγαίο), Η Εύβοια, η ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής, η ανατολική Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και ίσως κάποιες ορεινές – ημιπεδινές περιοχές των Δωδεκανήσων».

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει ο μετεωρολόγος, μία ισχυρή ψυχρή εισβολή προβλέπεται και για τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα αφού θα επικρατεί παγετός κυρίως τις βραδινές ώρες με το θερμόμετρο να δείχνει έως και – 15 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κρύο θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 5 συνεχόμενες ημέρες με το βαρύ χειμώνα να δείχνει τα «δόντια» του ενώ η χιονόπτωση θα ταλανίζεται από εξάρσεις και υφέσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 8 – 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

Χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, θα ξημερώσει μια διαφορετική ημέρα για την Αττική καθώς από νωρίς το πρωί οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

Πιο συγκεκριμένα, «από το βράδυ της Κυριακής (5/02) και τη Δευτέρα, προβλέπεται να επηρεάζονται και άλλες περιοχές της Αττικής.

Η χιονόπτωση στην Αττική θα σημειωθεί ανά διαστήματα μέχρι και την Τετάρτη (8/02), με εναλλαγή του καιρού δηλαδή θα έχουμε και βελτιωμένο καιρό, με ηλιοφάνεια και επιδείνωση, με έντονη και πυκνή χιονόπτωση», επισημαίνει ο κ. Καλλιάνος.

Ήδη, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, υποχρεωτικές είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου (4/2), λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Εθνική οδό, την Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ελευσίνας-Θηβών, με εντολή της Τροχαίας Αττική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ