ΕΛΛΑΔΑ

Σπ. Γαληνός: Δεν θα επιτρέψουμε η Λέσβος να γίνει Αλκατράζ προσφύγων

Σπ. Γαληνός: Δεν θα επιτρέψουμε η Λέσβος να γίνει Αλκατράζ προσφύγων
Φωτογραφία αρχείου στην οποία απεικονίζεται ένα προσφυγόπουλο πισω από τα συρματοπλέγματα του κέντρου προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 REUTERS/Alkis Konstantinidis/File photo

Απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τις αιτιάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, κάνοντας λόγο για «κήρυξη πολέμου».

«Για εμάς οι προτάσεις ενός μεμονωμένου υπουργού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνιστούν κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα», διαμηνύει ο Σπύρος Γαληνός, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Die Presse.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Σεμπάστιαν Κουρτς (Sebastian Kurz) στο χθεσινό, κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, ο δήμαρχος Λέσβου διαμηνύει ότι η Λέσβος είναι τμήμα των ευρωπαϊκών ανατολικών συνόρων και είναι τμήμα της ανεξάρτητης και προπάντων κυρίαρχης Ελλάδας, ένα νησί με πάνω από 1.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, 85.000 κατοίκους και χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής παράδοσης· «δεν είναι ένα νησί Ελις».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, «οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών».

Ο κ. Γαληνός χαρακτηρίζει τις ιδέες του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας ως ιδέες που προδίδουν «πλήρη άγνοια και λογική ασυναρτησία», καθώς εκείνος από τη μία πλευρά προειδοποιεί για εκβιασμό εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά από την άλλη θέλει να στείλει πίσω στην Τουρκία τους «παράνομους μετανάστες».

Η αυστριακή εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Σπύρος Γαληνός προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, την περίοδο της κρίσης προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο ίδιος δεν είναι υποστηρικτής της συμφωνίας Βρυξελλών και Άγκυρας.

«Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας χειροτέρεψε για εμάς τα πάντα. Την περασμένη χρονιά πέρασαν από το νησί εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς προβλήματα, τώρα το νησί μοιάζει με μία πυριτιδαποθήκη», αναφέρει ο Έλληνας δήμαρχος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Die Presse.

Στη δική του συνέντεξυη ο Σεμπάστιαν Κούρτς είχε ζητήσει να ασκηθεί σκληρότερη πολιτική από τις Βρυξέλλες στο προσφυγικό, προτρέποντας να υιοθετηθεί το «αυστραλιανό μοντέλο» με μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, ταυτόχρονα με την εφαρμογή μέτρων απώθησης των προσφύγων από την Ευρώπη.

Ο νεαρός υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας προέρχεται από το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα, που τους τελευταίους μήνες υιοθετεί ακροδεξιά ρητορεία, προσπαθώντας να αποτρέψει τη διαρροή ψηφοφόρων του προς το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) που στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές δεν κατάφερε να εκλέξει τον υποψήφιό του στην προεδρία της χώρας για μερικές χιλιάδες ψήφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ