ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί 2016-2017: Κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα

ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί 2016-2017: Κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα
Παιδιά παίζουν σε παιδικό σταθμό (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Οι επιπλέον στόχοι του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και η λειτουργία των παιδικών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ) για το σχολικό έτος 2016-2017, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η κυβέρνηση προτείνει τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», με το οποίο επιτυγχάνεται δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στις συγκεκριμένες δομές, χωρίς να υπάρχει μείωση του αριθμού των δικαιούχων και των οικονομικών πόρων για το πρόγραμμα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Μερικοί επιπλέον στόχοι του νέου συστήματος είναι:
· Η παροχή voucher σε όλες τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και στις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ.
· Η ριζική απλοποίηση των διαδικασιών και διασφάλιση των πληρωμών σε μηνιαία βάση.
· Η κατάργηση του περιορισμού του 70% των προσφερομένων θέσεων που μπορεί να δηλώσει μία δομή, καθώς πλέον δύναται το 100% των θέσεων μιας δομής να καλυφθεί από κατόχους voucher.

Για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. €. Το παραπάνω είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται από 120 εκατ. σε 93 εκατ. €, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. € σε 82 εκατ. €.

Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει αντίστοιχη συνάντηση με τους φορείς των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών μετείχαν επίσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστας Πουλάκης, ο Ειδικός γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του Υπουργείου Οικονομίας, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Γιώργος Πατούλης με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΚΕΔΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ