ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγαλύτερο «ατύχημα» στην ιστορία τους κινδυνεύουν να πάθουν οι Αστικές Συγκοινωνίες

Το μεγαλύτερο «ατύχημα» στην ιστορία τους κινδυνεύουν να πάθουν οι Αστικές Συγκοινωνίες

Έλλειμμα που φτάνει τα 77 εκατομμύρια ευρώ καταγράφουν, σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι δύο εταιρείες αστικών συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ). Τα αναμενόμενα έσοδα των δύο εταιριών θα κινηθούν κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρσι οι δύο εταιρείες είχαν καταγράψει έλλειμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι πωλήσεις της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) προβλέπονταν λίγο πάνω από 103 εκ. ευρώ (από πρόβλεψη για έσοδα 133 εκ. ευρώ) και ζημία 28 εκ. Ευρώ έναντι πρόβλεψης κερδών 2,5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία κοινοβουλευτικού ελέγχου η εταιρεία είχε παρουσιάσει τη διετία 2013-2014 θετικά αποτελέσματα, χωρίς να έχει κρατική επιδότηση. Τα έσοδά της έχουν επηρεαστεί από την εκτίναξη της εισιτηριοδιαφυγής και τη δωρεάν μετακίνηση του περασμένου καλοκαιριού λόγω των capital controls .

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιών θεωρείται επιτακτική ανάγκη όμως προσώρας ελάχιστα βήματα έχουν γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή την ατμόσφαιρα στους κόλπους των εργαζομένων έχουν ηλεκτρίσει οι ανακοινώσεις για ένταξη των εταιρειών στο νέο υπερταμείο. Χθες μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης επανέλαβε ότι οι συγκοινωνίες θα διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη όπου λειτουργείται από ιδιώτες δεν είναι καλό παράδειγμα καθώς κοστίζει πέντε φορές πάνω. Συνέχισε μάλιστα να πυροβολεί το στρεβλό σύστημα λέγοντας ότι "δεν γίνεται στα λεωφορεία να έχουμε 900 οδηγούς που έχουν αλλάξει ειδικότητα και να μην υπάρχουν οδηγοί. Δε γίνεται να έχουν απολυθεί κάποιοι άνθρωποι λόγω πλαστών πτυχίων, και να έχουν χαθεί 350 υπηρεσιακοί φάκελοι μέσα από τα γραφεία της ΟΣΥ" είπε ο κ. Σπίρτζης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ