ΕΛΛΑΔΑ

Μητρώο ηλεκτρονικών ΜΜΕ: Πώς θα λειτουργεί και πώς θα εγγράφονται τα μέλη

Μητρώο ηλεκτρονικών ΜΜΕ: Πώς θα λειτουργεί και πώς θα εγγράφονται τα μέλη
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου CNN Greece

Τη δημιουργία Μητρώου ηλεκτρονικών ΜΜΕ παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.

Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, το Μητρώο Online Media θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τη διανομή της κρατικής διαφήμισης στα ψηφιακά μέσα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να μπει μία τάξη στο Διαδίκτυο».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, η εγγραφή θα είναι προαιρετική. Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο και για τη λειτουργία ενός μηχανισμού πιστοποίησης των ψηφιακών μέσων, χωρίς ωστόσο να καθορίσει με ποιον τρόπο θα λειτουργεί.

Παράλληλα στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «προχωράμε σε κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, την χαρτογράφηση του διαδικτυακού τοπίου.

Το μητρώο επιχειρήσεων ηλεκτρονικών ΜΜΕ θα βρίσκεται από σήμερα στον αέρα του Διαδικτύου, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Το μητρώο των Online media απορρέει από το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Αυτή η προσπάθειά μας είναι μία προσπάθεια για ρύθμιση στο χώρο των Media. Μέχρι τις 4 Ιουλίου είναι η προθεσμία υποβολής των φακέλων για την αδειοδότηση των σταθμών.

Συστήνουμε το κέντρο οπτικοακουστικών μέσων και σήμερα προωθούμε την προσπάθεια για τη διαφάνεια στα online media. Έχουν πολύ συχνά στη χώρα μας τα media κατηγορηθεί για αδιαφάνεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων και συκοφαντικών δημοσιευμάτων. Και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες πρέπει να λειτουργούν στη βάση της διαφάνειας.

IMG 20160607 141457

Πηγή: CNN Greece

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα της κοινωνίας ενημερώνονται μέσω του Διαδικτύου και αναμένεται αυτό να αυξηθεί. Είναι δύσκολη η νομοθετική πρωτοβουλία σε αυτόν τον τομέα που είναι τεχνολογία αιχμής. Δεν παρεμβαίνουμε στο περιεχόμενο. Δίνουμε θετικά κίνητρα για να μπουν στο μητρώο».

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι στο emedia θα λειτουργεί ένα λογισμικό για τη λογοκλοπή και το οποίο θα ενημερώνει τις αρχικές πηγές αν το περιεχόμενό τους αντιγράφεται. Τα μέλη του μητρώου θα απολαμβάνουν την πρόσβαση στα ιστορικά οπτικοακουστικά αρχεία που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Για να εγγραφεί ένα διαδικτυακό μέσο (επιχείρηση, νομικό πρόσωπο, φυσικό πρόσωπο) ενημερώνει το emedia για τη νομική μορφή, τη μετοχική σύνθεση ή το νόμιμο εκπρόσωπο (εκδότης ή διευθυντής) και τον αριθμό των εργαζομένων.

Η παρουσίαση έγινε στην συνεδριακή αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και συμμετείχε και η Εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ