ΕΛΛΑΔΑ

Αλυσιδωτές αναταράξεις στην αγορά από τις αυξήσεις στους ΕΦΚ καυσίμων

Αλυσιδωτές αναταράξεις στην αγορά από τις αυξήσεις στους ΕΦΚ καυσίμων
EUROKINISSI

Αλυσιδωτές αναταράξεις στην αγορά θα επιφέρουν οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλης Κιούσης, ο οποίος τις χαρακτηρίζει "τραγικό λάθος".

Με βάση το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τους έμμεσους φόρους, από 1η Ιανουαρίου του 2017 θα ισχύσουν αυξήσεις:

  • στη βενζίνη περίπου στα 4 λεπτά συν ΦΠΑ το λίτρο
  • στο πετρέλαιο κίνησης 10 λεπτά συν ΦΠΑ ανά λίτρο
  • στο υγραέριο κίνησης γύρω στα 8 λεπτά ανά λίτρο συν ΦΠΑ, ενώ
  • στο πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου του 2016 είναι 4 λεπτά ανά λίτρο.

Μία από τις επιπτώσεις θα είναι “η κάθετη πτώση των πωλήσεων, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές καθώς και μείωση των εσόδων γιατί αυξάνονται οι φόροι, με το σκοπό ότι θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα”, όπως επισημαίνει ο κ. Κιούσης, οποίος αναφέρει μία ακόμα αρνητική επίπτωση:

“Όσοι ασχολούνται με το λαθρεμπόριο σε όλους τους κύκλους της αλυσίδας καυσίμων, θα τους δοθεί ένα κίνητρο να ασχοληθούν περισσότερο. Γιατί σε οποιοδήποτε προϊόν αυξάνονται οι φόροι, αυξάνεται και το λαθρεμπόριο”.

Η αύξηση με παραδείγματα και αριθμούς

“Όταν αυξάνεται η βενζίνη κατά 5,5 λεπτά περίπου μαζί με το ΦΠΑ και το πετρέλαιο κίνησης κατά 10 λεπτά μαζί με το ΦΠΑ, αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο αυτοκίνητο καίει 10 λίτρα περίπου στα 100 χιλιόμετρα, οπότε στα 100 χιλιόμετρα για το πετρέλαιο θα έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 1 ευρώ”, σημειώνει ο κ Κιούσης.

“Δηλαδή να φύγει κάποιος από την Αθήνα να πάει σε μια κοντινή παραλία και να γυρίσει στο σπίτι του είναι 100 χιλιόμετρα, οπότε, έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 1 ευρώ μόνο από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης”, διευκρινίζει, λέγοντας πως αν αυξηθεί και η τιμή στο βαρέλι, η βενζίνη θα ανέβει ακόμα περισσότερο.

“Ένας καταναλωτής που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του και πάει από την μια πλευρά της Αττικής, από το σπίτι του, στην άλλη πλευρά της Αττικής όπου είναι η δουλειά του, αυτό είναι μια διαδρομή περίπου στα 40 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα την ημέρα, οπότε θα θέλει γύρω στο 0,5 ευρώ περίπου (παραπάνω) σε καθημερινή βάση και είναι πολύ σοβαρό το ποσό όταν το πολλαπλασιάσεις επί 26 μέρες”, προσθέτει.

Όσον αφορά τα ταξίδια και τις εκδρομές τα σαββατοκύριακα, αυτά πλέον καθίστανται απαγορευτικά, καθώς για μια διαδρομή 200 χιλιόμετρων ο καταναλωτής θα θέλει περίπου 2,5 με 3 ευρώ επιπλέον, μόνο για καύσιμα.

“Εμείς λέμε να μην υλοποιηθεί αυτός ο νόμος, έχουμε παραδείγματα από την προηγούμενη φορά που έγινε αυτή η αύξηση ότι είχε αρνητικά αποτελέσματα και να κοιτάξουν να πάρουν τα ανάλογα χρήματα μέσα από την πάταξη του λαθρεμπορίου”, σημειώνει ο κ. Κιούσης και αναφέρει ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί 40% πτώση της κατανάλωσης στα καύσιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ